Fox Broadcasting Company

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Fox Broadcasting Company
Το λογότυπο της Fox από το 2019
Ίδρυση9 Οκτωβρίου 1986
Έναρξη λειτουργίας9 Οκτωβρίου 1986 (Επίσημες εκπομπές)
5 Απριλίου 1987 (Βραδινό πρόγραμμα)
Εικόνα720p HDTV
1080p μέσω ATSC 3.0 σε ορισμένες αγορές
ΙδιοκτήτηςFox Corporation
ΙδρυτήςΡούπερτ Μέρντοχ
Barry Diller
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Κεντρικά γραφεία1211 Avenue of the Americas, Νέα Υόρκη
Πρώην ονομασίεςFBC (1986–1987)
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
(π  σ  ε )

Η Fox Broadcasting Company[1] (κυρίως γνωστή ως FOX),[2] είναι ένα αμερικανικό εμπορικό τηλεοπτικό δίκτυο που ανήκει στην Fox Corporation και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, με κύριες λειτουργίες ελέγχου και πρόσθετα γραφεία στο Fox Network Center στο Λος Άντζελες και το Fox Media Center στο Τεμπί.

Ξεκινώντας ανταγωνιζόμενος τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (ABC, CBS και NBC) στις 9 Οκτωβρίου 1986, το Fox κατάφερε να πετύχει όντας το τέταρτο σε σειρά ιστορικά στις ΗΠΑ τηλεοπτικό δίκτυο.

Το FOX είχε το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθέασης στις ηλικίες 18-49 από το 2004 έως το 2012 και ξανά το 2020, ενώ κατάφερε να φτάσει πρώτο σε τηλεθέαση στην Αμερική κατά τη σεζόν 2007-2008.[3][4]

Η Fox και οι θυγατρικές της εταιρείες διαχειρίζονται πολλά ψυχαγωγικά κανάλια στις διεθνείς αγορές, παρότι δεν μεταδίδουν απαραίτητα το ίδιο πρόγραμμα όπως στο δίκτυο στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι τηλεθεατές στον Καναδά έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία θυγατρική της Fox με έδρα τις ΗΠΑ, και επίγεια ελεύθερα και συνδρομητικά, αν και οι εκπομπές του National Football League και το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων της στην prime time υπόκεινται σε κανονισμούς ταυτόχρονης αντικατάστασης στη ροή για συνδρομητικούς μόνο παρόχους που επιβάλει η Καναδική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών (CRTC) προστατεύοντας τα δικαιώματα στα εγχώρια δίκτυα.

Το Fox πήρε το όνομά του από το 20th Century Fox και έμμεσα από τον παραγωγό William Fox, ο οποίος είχε ιδρύσει έναν από τους προκατόχους του στούντιο, την Fox Film, προτού συγχωνευθεί με άλλη εταιρεία το 1935 και μετέπειτα αγοράστηκε από τον αυστραλιανό όμιλο News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ (Το 2013, έγινε απόσχιση της τελευταίας με την δημιουργία αυτόνομου ψυχαγωγικού ομίλου, γνωστού ως 21st Century Fox, ο οποίος εξαγοράστηκε το 2019 από την The Walt Disney Company).

Η Fox είναι μέλος της Βορειοαμερικανικής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (NABA) με έδρα στο Τορόντο του Καναδά και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (NAB) με έδρα στην Ουάσινγκτον.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 20th Century Fox (σημερινή 20th Century Studios) είχε εμπλακεί στην τηλεοπτική παραγωγή ήδη από τη δεκαετία του 1950, παράγοντας πολλά προγράμματα έναντι μίσθωσης σε πολλά κανάλια. Μετά την κατάρρευση του τηλεοπτικού δικτύου DuMont τον Αύγουστο του 1956, από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το NTA Film Network ξεκίνησε ως το νέο «τέταρτο δίκτυο» με την πρώτη εταιρεία να παρέχει επίσης πρωτότυπο περιεχόμενο. Και αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε το Νοέμβριο του 1961 με την 20th Century Fox να συνεχίζει τις τηλεοπτικές παραγωγές μέσω της θυγατρικής της, TCF Television Productions, παράγοντας σειρές (όπως οι Perry Mason, Batman και M*A*S*H) για τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (ABC, NBC και CBS).

Δεκαετία 1980: Ίδρυση του δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 1985 η News Corporation, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ανήκε στον Αυστραλό μεγιστάνα των εκδόσεων Ρούπερτ Μέρντοχ αγοράζει το 50% της TCF Holdings, μητρικής εταιρείας του 20th Century Fox έναντι 255 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την δημιουργία του τηλεοπτικού δικτύου της Fox. Μετά από δύο μήνες αγοράζει από τη Metromedia ιδιοκτησία του John Kluge τηλεοπτικά κανάλια σε έξι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ έναντι 2,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα οποία είναι το WNEW-TV στη Νέα Υόρκη, το WTTG στην Ουάσινγκτον, το KTTV στο Λος Άντζελες, το KRIV-TV στο Χιούστον, το WFLD-TV στο Σικάγο και το KRLD-TV στο Ντάλας. Στη συναλλαγή αυτή ήταν και ένα έβδομο κανάλι, το WCVB-TV στη Βοστώνη, θυγατρικό του ABC αλλά αγοράστηκε από την Hearst Broadcasting, θυγατρική της Hearst Corporation[5][6] (Μετά από δύο χρόνια, η News Corporation αγόρασε το WXNE-TV της Βοστώνης από το Christian Broadcasting Network και μετονομάστηκε στο σημερινό WFXT).

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Clarke Ingram υπονόησε ότι το δίκτυο Fox είναι αναβίωση ή τουλάχιστον ένας γραμμικός απόγονος της DuMont, αφού η Metromedia ιδρύθηκε όταν η DuMont μεταβίβασε με απόσχιση τους δύο εναπομείναντες σταθμούς της, WNEW-TV (τότε ως WABD) και WTTG, στην DuMont Broadcasting η οποία άλλαξε το όνομά της σε Metropolitan Broadcasting πριν γίνει Metromedia.[7][8] Επιπλέον, η πρώην έδρα των επιχειρήσεων της DuMont, το DuMont Tele-Centre στο Μανχάταν, έγινε τελικά το σημερινό Κέντρο Τηλεόρασης της Fox.

Έναρξη του δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1985, η 20th Century Fox ανακοίνωσε τις προθέσεις της να δημιουργήσει ένα τέταρτο τηλεοπτικό δίκτυο που θα ανταγωνιζόταν τα κύρια ABC, CBS και NBC. Τα σχέδια ήταν να χρησιμοποιηθεί η ανάμειξη των στούντιο της Fox και των πρώην καναλιών της Metromedia τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διανομή προγραμμάτων. Τα οργανωτικά σχέδια για το δίκτυο διακόπηκαν μέχρις ότου οι εξαγορές της Metromedia να ξεκαθαρίσουν τα ρυθμιστικά εμπόδια.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 1985, ο Ρούπερτ Μέρντοχ αγόρασε το υπόλοιπο 50% της TCF Holdings που κατείχε ο Marvin Davis έναντι 325 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά των καναλιών της Metromedia εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον Μάρτιο του 1986 οι οποίοι μετονομάστηκαν σε WNYW και KDAF αντίστοιχα. Αυτά τα πρώτα έξι κανάλια, που στη συνέχεια μεταδίδονταν στο 22% των νοικοκυριών της χώρας, έγιναν γνωστά ως Fox Television Stations.

Με μόνη εξαίρεση τον KDAF (το οποίο πουλήθηκε στην Renaissance Broadcasting το 1995, οπότε έγινε θυγατρική με χρήση δικαιώματος της WB), όλοι οι αρχικοί σταθμοί ιδιοκτησίας και λειτουργίας ("O&Os") εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αποτελούν μέρος του δικτύου της Fox. Όπως η βασική ομάδα O&O, το θυγατρικό όργανο της Fox αρχικά αποτελούνταν από ανεξάρτητα κανάλια (μερικά από τα οποία είχαν διατηρήσει δεσμούς με το ABC, το NBC, το CBS ή την DuMont νωρίτερα στην ύπαρξή τους). Η τοπική θυγατρική ήταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, η κορυφαία ανεξάρτητη της αγοράς, ωστόσο, η Fox επέλεξε να συνδεθεί με έναν ανεξάρτητο σταθμό δεύτερης κατηγορίας σε αγορές όπου μια πιο εδραιωμένη ανεξάρτητη αρνήθηκε τη συνεργασία (όπως στο Ντένβερ, στο Φοίνιξ και στο Σαιντ Λούις).

Σε μεγάλο βαθμό λόγω και των δύο αυτών παραγόντων, η Fox σε μια κατάσταση πολύ παρόμοια με αυτή που είχε βιώσει η DuMont τέσσερις δεκαετίες πριν, δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνδεθεί με σταθμούς UHF σε όλες εκτός από μερικές (κυρίως μεγαλύτερες) αγορές όπου το δίκτυο απέκτησε εξουσιοδότηση.[9]

Η Fox Broadcasting Company, ή «FBC» όπως ήταν γνωστό τότε, ξεκίνησε επίσημα το ντεμπούτο της με την παρουσίαση σε περιορισμένο κοινό του πρώτου προγράμματος την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 1986 στις 23:00 Ώρα Ανατολικής και Ειρηνικής Ζώνης. Το εναρκτήριο πρόγραμμά της ήταν το μεταμεσονύκτιο talk show ονόματι The Late Show, με παρουσιάστρια την Τζόαν Ρίβερς.[10][11] Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα, το The Late Show σε αντίθεση με το The Tonight Show του NBC είχε χαμηλή τηλεθέαση.

Στις αρχές του 1987, η Ρίβερς (και ο τότε σύζυγός της Έντγκαρ Ρόζενμπεργκ που ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός της εκπομπής) αποχώρησαν από το The Late Show μετά από διαφωνίες με το δίκτυο σχετικά με την παραγωγή και το δημιουργικό της εκπομπής, και το πρόγραμμα άρχισε στη συνέχεια να φιλοξενείται από φιλοξενούμενους οικοδεσπότες. Μετά από αυτό το σημείο, ορισμένα κανάλια που συνδέθηκαν με το FBC τις εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα της prime time ζώνης τον Απρίλιο του 1987 (όπως ο WCGV-TV στο Μιλγουόκι και ο WDRB-TV στο Λούισβιλ) υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με το δίκτυο υπό την προϋπόθεση της μη μετάδοσης του The Late Show λόγω της χαμηλής τηλεθέασης.

Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του FBC στις 5 Απριλίου 1987, έχοντας αρχικό πρόεδρο της Fox Entertainment τον Garth Ancier, το δίκτυο υπέστη μια αλλαγή επωνυμίας στο σκέτο "Fox". Σύμφωνα με μια συνέντευξη που έδωσε ο Ancier εκείνη την εποχή, ήταν ο θρυλικός διαφημιστής Jay Chiat που πρότεινε στα στελέχη του δικτύου ότι, αντί να δημιουργήσει μια επωνυμία από την αρχή, το δίκτυο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την κληρονομιά που δημιούργησε η "Fox" τα προηγούμενα 80 χρόνια συν το σήμα-λογότυπο με τον προβολέα ενώνοντας την Fox Broadcasting με την 20th Century Fox.[12]

Το δίκτυο ξεκίνησε αρχικά με τη βραδινή prime time ζώνη, όπου έκαναν πρεμιέρα η σειρά Παντρεμένοι... με Παιδιά και η εκπομπή με κωμικά σκετς The Tracey Ullman Show. Οι πρεμιέρες και των δύο προγραμμάτων μεταδόθηκαν δύο φορές μετά την αρχική τους προβολή (στις 7:00 μ.μ. και 7:30 μ.μ. ώρες Ανατολικής/Ειρηνικής ζώνης αντίστοιχα) εκείνη τη νύχτα, την οποία ο Τζέιμι Κέλνερ, που υπηρέτησε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δικτύου μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1993, δήλωσε ότι θα επέτρεπε στους θεατές να "δείξουν το πρόγραμμα του FBC χωρίς να χάσουν το ενημερωτικό μαγκαζίνο 60 Minutes, την αστυνομική σειρά Η συγγραφέας ντετέκτιβ, ή την κινηματογραφική ζώνη των 8".[13][14][15]

Το Fox πρόσθεσε τις επόμενες εβδομάδες νέα προγράμματα, όπως η αστυνομική σειρά 21 Jump Street και οι κωμικές σειρές Mr. President and Duet να ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Κυριακής.[16] Στις 11 Ιουλίου 1987, το δίκτυο παρουσίασε το βραδινό πρόγραμμα του Σαββάτου με την πρεμιέρα της υπερφυσικής δραματικής σειράς Werewolf, ξεκινώντας με ένα δίωρο πιλοτικό επεισόδιο.

Τρεις άλλες σειρές προστέθηκαν στο Σαββατιάτικο πρόγραμμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες (The New Adventures of Beans Baxter, Karen's Song και Down and Out in Beverly Hills προσαρμογή της ομώνυμης ταινίας). Οι δύο τελευταίες κόβονται από την έναρξη της τηλεοπτικής σεζόν 1987-1988, στο πρώτο φθινοπωρινό λανσάρισμα του δικτύου, και αντικαθίστανται από τις κωμικές σειρές Second Chance και Women in Prison.

Όσον αφορά το νυχτερινό πρόγραμμα, η Fox είχε ήδη αποφασίσει να ακυρώσει το The Late Show για να αντικατασταθεί με το The Wilton North Report, όταν η προηγούμενη εκπομπή έφερε μια τόνωση στην τηλεθέαση υπό τον τελευταίο οικοδεσπότη της, τον κωμικό Arsenio Hall. Ωστόσο, ο Wilton North δούλεψε για λίγες εβδομάδες στο δίκτυο που δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Hall για να επιστρέφει στην παρουσίαση του The Late Show που αναβίωσε βιαστικά στις αρχές του 1988.

Το The Late Show επέστρεψε με φιλοξενούμενους οικοδεσπότες, επιλέγοντας τελικά τον Ross Shafer, μέχρι να κοπεί οριστικά τον Οκτώβριο του 1988, ενώ ο Hall υπέγραψε συμφωνία με την Paramount Television για την παρουσίαση της δικής του και μακροβιότερης εκπομπής The Arsenio Hall Show. Η Fox μετέδωσε μέχρι το 1992 τα Primetime Emmy Awards.

Παρόλο που το δίκτυο είχε μέτριες επιτυχίες στο Παντρεμένοι... με Παιδιά και στο The Tracy Ullman Show, αρκετές θυγατρικές ήταν απογοητευμένες από το πρόγραμμα της Fox που είχε σε μεγάλο βαθμό χαμηλές τηλεθεάσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ετών του δικτύου, όπως το KMSP-TV στη Μινεάπολη και το KPTV στο Πόρτλαντ, ιδιοκτησία τότε της Chris-Craft Television, που δεν είχε σχέση με την Fox το 1988 (με τους KITN (τωρινό WFTC) και KPDX να αντικαθιστούν αυτούς τους παραπάνω σταθμούς αντίστοιχα ως θυγατρικές της Fox).

Στην αρχή της τηλεοπτικής σεζόν 1989-1990, η Fox ενέταξε βραδινό πρόγραμμα και τις Δευτέρες, με την πρεμιέρα της σειράς The Simpsons ξεκινώντας αρχικά ως ταινία μικρού μήκους στο The Tracey Ullman Show και στην πορεία έγινε μεγάλη επιτυχία κατατάσσοντάς το στα Top 30 των προγραμμάτων, όντας μέχρι σήμερα η μακροβιότερη αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων.

Το 1989, η Fox παρουσίασε επίσης για πρώτη φορά τη σειρά ντοκιμαντέρ Cops και το μαγκαζίνο με επίκεντρο το έγκλημα America's Most Wanted (το τελευταίο εκ των οποίων έκανε πρεμιέρα αρχικά τις Κυριακές με ημίωρη διάρκεια και μετέπειτα τις Παρασκευές με μία ώρα διάρκεια για τη σεζόν 1990–91). Αυτά τα δύο μακροβιότερα προγράμματα, αποτελούν τον πυρήνα του Σαββατιάτικης βραδινής ζώνης της Fox που ξεκινά τη σεζόν 1994–95. Εν τω μεταξύ, το Παντρεμένοι... με Παιδιά, που έσπασε έδαφος από άλλες οικογενειακές σειρές που προβλήθηκαν εκείνη την περίοδο, καθώς επικεντρωνόταν σε μια δυσλειτουργική οικογένεια της κατώτερης μεσαίας τάξης, της οποίας ο πατριάρχης συχνά απεχθάνονταν ανοιχτά τις αποτυχίες του τις οποίες φόρτωνε στη σύζυγο και τα δύο παιδιά του είδε μια αύξηση στην τηλεθέαση από την τρίτη της σεζόν αφού, ένας κάτοικος του Μίσιγκαν, ο Terry Rakolta, υπέβαλε μποϊκοτάζ για να αναγκάσει την Fox να κόψει τη σειρά μετά από αντίρρηση για το ριψοκίνδυνο χιούμορ και το σεξουαλικό περιεχόμενο που παρουσιάστηκε σε ένα επεισόδιο του 1989. Η νέα επιτυχία οδήγησε στο να γίνει η μακροβιότερη κωμική σειρά ζωντανής δράσης του δικτύου, που προβλήθηκε για 11 σεζόν.

Δεκαετία 1990: Άνοδος στην επικρατούσα επιτυχία και απαρχές της αντιπαλότητας με τους Big Three[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Fox επέζησε εκεί όπου η DuMont και άλλες προσπάθειες να ξεκινήσει ένα τέταρτο δίκτυο απέτυχαν επειδή προγραμμάτισε ακριβώς κάτω από τον αριθμό των ωρών που καθόρισε η FCC για να θεωρηθεί νόμιμα δίκτυο. Αυτό επέτρεψε στην Fox να βγάζει έσοδα με τρόπους απαγορευμένους στα καθιερωμένα δίκτυα (για παράδειγμα, δεν χρειαζόταν να συμμορφώνεται με τους Κανόνες Οικονομικού Συμφέροντος και Συνδικάτου που ίσχυαν τότε), καθώς κατά τα πρώτα χρόνια της θεωρούνταν απλώς ένας μεγάλος όμιλος καναλιών.

Συγκριτικά, η DuMont είχε επιβαρυνθεί από πολυάριθμα ρυθμιστικά εμπόδια που εμπόδιζαν τις δυνατότητές της να αναπτυχθεί, κυρίως η απαγόρευση απόκτησης πρόσθετων σταθμών, σε μια εποχή που η FCC είχε πολύ αυστηρότερα όρια ιδιοκτησίας για τηλεοπτικούς σταθμούς (περιορίζοντας τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε πέντε σταθμούς το πολύ σε εθνικό επίπεδο) από ό,τι όταν ξεκίνησε το Fox, ενώ ο Μέρντοχ ήταν περισσότερο από πρόθυμος να ανοίξει το πορτοφόλι του για να αποκτήσει και να διατηρήσει το πρόγραμμα και το ταλέντο. Η DuMont, αντίθετα, λειτουργούσε με περιορισμένο προϋπολογισμό και δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα προγράμματα και το προσωπικό που είχε.[17]

Τα περισσότερα από τα άλλα δίκτυα που ξεκίνησαν τα επόμενα χρόνια (όπως τα The WB, UPN και The CW) ακολούθησαν επίσης το μοντέλο της Fox. Επιπλέον, η DuMont λειτούργησε σε μια περίοδο που η FCC δεν απαιτούσε από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων να συμπεριλάβουν τη δυνατότητα των UHF. Για να δουν τους σταθμούς UHF της DuMont, οι περισσότεροι έπρεπε να αγοράσουν έναν ακριβό μετατροπέα. Ακόμη και τότε, η ποιότητα του σήματος ήταν στην καλύτερη περίπτωση οριακή σε σύγκριση με τα σήματα των VHF. Μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε το Fox, η καλωδιακή τηλεόραση επέτρεπε την ισοτιμία ανάμεσα στα UHF και στα VHF.[9]

Παρόλο που η Fox αναπτυσσόταν γρήγορα ως δίκτυο, δεν θεωρούνταν ακόμα σημαντικός ανταγωνιστής των καθιερωμένων "Big Three" δικτύων, ABC, CBS και NBC. Από την έναρξή του, το Fox είχε το πλεονέκτημα να προσφέρει προγράμματα που προορίζονταν στο ηλικιακό εύρος μεταξύ 18 και 34 ετών – και τα οποία ήταν πιο έντονο σε περιεχόμενο, ενώ ορισμένα προγράμματα που μεταφέρονταν από τα δίκτυα "Big Three" προσέλκυσαν μεγαλύτερους σε ηλικία. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Fox επέκτεινε το πρόγραμμα της σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης, οι περισσότεροι σταθμοί Fox εξακολουθούσαν να είναι ουσιαστικά διαμορφωμένοι ως ανεξάρτητοι σταθμοί - γεμίζοντας τη ροή τους με προγράμματα πρώτης προβολής και, κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας, μετέδιδαν έναν από τους δύο κοινούς σταθμούς ή, συνηθέστερα, ταινίες τις νύχτες που το δίκτυο δεν είχε πρόγραμμα. Λίγοι σταθμοί της Fox μετέδιδαν τοπικά δελτία ειδήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του δικτύου, σε αντίθεση με τους διαχειριζόμενους σταθμούς και τις θυγατρικές των καθιερωμένων αντιπάλων του, ακολουθώντας την prime time ζώνη του δικτύου.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1990, η Fox υπογράφει συμφωνία με την TCI που ήταν εκείνη την εποχή ο μεγαλύτερος πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στη χώρα για τη δημιουργία του καναλιού Foxnet[18][19] ξεκινώντας τη λειτουργία του στις 6 Ιουνίου 1991 φέρνοντας το πρόγραμμα της Fox σε μικρότερες αγορές που δεν υπήρχε αντίστοιχο κανάλι. Το 1992 έφτασε τους 1.3 εκατομμύρια συνδρομητές.[20][21]

Η Fox κατευθύνθηκε σταδιακά στην prime time ζώνη μεταφέροντας προγράμματα την Πέμπτη και την Παρασκευή στην αρχή της σεζόν 1990–91, όπως το The Simpsons (αρχικά μεταδιδόταν για μιάμιση σεζόν τις Κυριακές) βάζοντάς το απέναντι στον Μπιλ Κόσμπι που έπαιζε τις Πέμπτες στο NBC (μαζί με τα Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς, που θα γινόταν η μακροβιότερη σειρά του δικτύου, που θα προβληθεί για δέκα σεζόν) και το οποίο απέδωσε καλά σε τηλεθέαση μένοντας εκεί για τέσσερις σεζόν, βοηθώντας μια άλλη κωμική σειρά (Martin) που έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο του 1992 και επίσης σημείωσε επιτυχία. Ωστόσο οι Simpsons επιστρέφουν στα βράδια της Κυριακής το φθινόπωρο του 1994 όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Η κωμική σειρά σκετς In Living Color η οποία έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 1990, δημιούργησε πολλούς αξέχαστους χαρακτήρες βοηθώντας στη μετέπειτα καριέρα των μελλοντικών αστέρων Τζιμ Κάρεϊ, Τζέιμι Φοξ, Damon Wayans, Marlon Wayans, Keenen Ivory Wayans, Chris Rock, Tim Meadows, καθώς και των Rosie Perez και Τζένιφερ Λόπεζ που συμμετείχαν στη σειρά ως μέλη του χορευτικού «Fly Girls». Η σειρά αυτή απέκτησε επίσης διεθνή προβολή αφού το Fox μετέδωσε ένα ειδικό ζωντανό επεισόδιο τον Ιανουάριο του 1992 κατά τη διάρκεια του 26ου Σούπερ Μπόουλ, το οποίο μεταδόθηκε στο CBS, σηματοδοτώντας την έναρξη του ανταγωνισμού της Fox με τα δίκτυα "Big Three" σημειώνοντας επιτυχία.

Στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έκαναν πρεμιέρα πολλές σε στιλ σαπουνόπερας σειρές που απευθύνονταν σε νεότερο κοινό και έγιναν γρήγορα επιτυχίες μετά τα Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς, όπως το Melrose Place (το οποίο αρχικά είχε μέτρια τηλεθέαση, προτού αυξηθεί σημαντικά στα μέσα της πρώτης σεζόν μετά την προσθήκη της Heather Locklear στο καστ) και το Σπίτι για Πέντε. Επίσης την ίδια περίοδο ξεκίνησαν άλλες σειρές που στόχευαν στο κοινό των Αφροαμερικανών μετά τον Μάρτιν, όπως η κωμική σειρά Living Single και η αστυνομική New York Undercover.[22]

Συνεργασίες με NFL και άλλα θυγατρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι είχε μερικές επιτυχημένες σειρές όπως το The X-Files, η Fox αξιολογούνταν για την αξιοπιστία του ως τηλεοπτικό κανάλι από τους τηλεθεατές.[23] Ακόμη και όσοι εργάζονται στην τηλεόραση σκέφτηκαν το δίκτυο ως "αυτό που έχει αυτή τη σειρά κινουμένων σχεδίων" (The Simpsons). Πάνω από το 85% των θυγατρικών καναλιών το 1993 εξέπεμπαν στις συχνότητες UHF. Η Fox έγινε βιώσιμος ανταγωνιστής των παλαιότερων δικτύων όταν κέρδισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της NFL που είχε το CBS υπογράφοντας συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 1993 για την μετάδοση αγώνων από το Νάσιοναλ Φούτμπολ Κόνφερενς (που καλύπτονται τηλεοπτικά από το 1956) ξεκινώντας από το 1994.

Το αρχικό τετραετές συμβόλαιο έναντι 1,58 δις δολαρίων που προσέφερε η Fox σε αντίθεση με το CBS που έδωσε 295 εκ. δολάρια[24] περιελάμβανε και τα αποκλειστικά δικαιώματα του 31ου Σούπερ Μπόουλ το 1997.[25] Το δίκτυο προσέλκυσε επίσης τους Pat Summerall, John Madden, Dick Stockton, Matt Millen, James Brown, Terry Bradshaw και την ομάδα παραγωγής πίσω από τα παρασκήνια από το CBS Sports, για την κάλυψη του NFL.[24]

Λίγο αργότερα η News Corporation άρχισε να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας και μετέπειτα εξαγοράς με περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στις 23 Μαΐου 1994, η Fox αγόρασε το 20% των μετοχών της New World Communications, μιας εταιρείας τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών που κατείχε ο επενδυτής Ronald Perelman, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε αρχίσει τις εκπομπές του μέσω της αγοράς επτά σταθμών που ανήκαν στην SCI Television το 1993, υπογράφοντας συμφωνία για αλλαγή στη συνεργασία δώδεκα σταθμών (οκτώ θυγατρικών του CBS, τριών θυγατρικών του ABC από τους οποίους τα δύο εξαγόρασε η Fox, και ένα θυγατρικό του NBC) που είτε είχαν ήδη πλήρη ιδιοκτησία είτε βρισκόταν στη διαδικασία εξαγοράς τους από την Citicasters και την Argyle Communications ξεκινώντας τις διαδιασίες από τον Σεπτέμβριο του 1994.[26][27][28]

Εκείνο το καλοκαίρι, η SF Broadcasting, μια κοινοπραξία μεταξύ της Fox και της Savoy Pictures που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1994, αγόρασε τέσσερα κανάλια από την Burnham Broadcasting (τρία θυγατρικά του NBC και ένα του ABC) μέσω ξεχωριστής συμφωνίας, μεταβαίνοντας στο δίκτυο της Fox το διάστημα από Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι Ιανουάριο του 1996.[29][30] Δεν ήταν οι πρώτες περιπτώσεις στις οποίες ένας μακροχρόνιος θυγατρικός και συνεργαζόμενος με τα τρία μεγάλα δίκτυα σταθμός συνδέθηκε με την Fox, καθώς η τελευταία σημείωσε επιτυχία όταν μετέφερε τη θυγατρική της στο Μαϊάμι από το WCIX (το οποίο πουλήθηκε στο CBS και λειτουργεί ως WFOR-TV) στο WSVN που μέχρι τον Ιανουάριο του 1989 ήταν στο NBC, όντας αποτέλεσμα μιας συνεργατικής ανταλλαγής ανάμεσα σε τρεις σταθμούς που ωθήθηκε από την αγορά της θυγατρικής WTVJ από το CBS στο NBC. Η εξάπλωση του ειδησεογραφικού του προγράμματος με βάση τις ιστορίες εγκλήματος και τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ υπό τον διευθυντή ειδήσεων Joel Cheatwood, βοήθησαν το WSVN που ήταν τρίτο σε τηλεθέαση να γίνει ανταγωνιστικό κανάλι στην αγορά του Μαϊάμι καθιστώντας το μεταγενέστερο πρότυπο για τα τμήματα ειδήσεων που μεταφέρονταν από τα τρία κύρια δίκτυα στο Fox αποδίδοντας το στην παραγωγή των δελτίων ειδήσεων.

Το NFC στην πραγματικότητα ήταν ώθηση για συμφωνία συνεργασίας και αγοράς των σταθμών της Burnham από τη New World και την SF Broadcasting, καθώς η Fox προσπάθησε να βελτιώσει την τοπική κάλυψη του νέου της πακέτου NFL ευθυγραμμίζοντας το δίκτυο με σταθμούς που είχαν πιο καθιερωμένη ιστορία και αξία του διαφημιστή από τις θυγατρικές του.[26] Οι συμφωνίες προκάλεσαν μια σειρά ανακατατάξεων συνεργασίας μεταξύ και των τεσσάρων τηλεοπτικών δικτύων των Η.Π.Α. με τη συμμετοχή μεμονωμένων σταθμών και διαφόρων ραδιοτηλεοπτικών ομίλων, όπως εκείνων μεταξύ του CBS και του Group W (του οποίου η μητρική εταιρεία αγόρασε αργότερα το δίκτυο τον Αύγουστο του 1995) και του ABC και της E. W. Scripps Company (η οποία κατείχε τρεις θυγατρικές της Fox που μεταπήδησαν είτε στο ABC είτε στο NBC ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της New World) επηρεάζοντας 30 τηλεοπτικές αγορές μεταξύ Σεπτεμβρίου 1994 και Σεπτεμβρίου 1996. Οι δύο συμφωνίες είχαν επίσης το παράπλευρο πλεονέκτημα της αύξησης του τοπικού προγράμματος ειδήσεων στις νέες θυγατρικές της Fox, αντικατοπτρίζοντας το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από το WSVN κατά τη μετάβαση αυτού του σταθμού στο δίκτυο (καθώς και επέκταση του αριθμού των σταθμών παραγωγής ειδήσεων στο χαρτοφυλάκιο της Fox πέρα από κυρίως σταθμούς σε ορισμένες μεγάλες και μεσαίου μεγέθους αγορές).

Η Fox με το σημαντικό μερίδιο αγοράς που είχε για πρώτη φορά και την απόκτηση δικαιωμάτων του NFL, καθιερώθηκε σταθερά ως το τέταρτο μεγάλο δίκτυο της χώρας. Η Fox Television Stations θα εξαγόραζε την New World στις 17 Ιουλίου 1996, με αγορά μετοχών 2,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τις δώδεκα θυγατρικές της Fox να κατέχουν και να διαχειρίζονται σταθμούς του δικτύου με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται στις 22 Ιανουαρίου 1997.[31][32] Αργότερα, τον Αύγουστο του 2000, η Fox αγόρασε αρκετούς σταθμούς που ανήκαν στην Chris-Craft Industries και στις θυγατρικές της BHC Communications και United Television για 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια (οι περισσότεροι από αυτούς τους σταθμούς ήταν θυγατρικές της UPN, αν και ο σταθμός της Minneapolis KMSP-TV επανεντάχθηκε στην ιδιοκτησία της Fox τον Σεπτέμβριο του 2002).[33] Αυτές οι αγορές, για ένα διάστημα, έκαναν την Fox Television Stations τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη τηλεοπτικών σταθμών στις Ηνωμένες Πολιτείες (τίτλος που έκτοτε έχει αναλάβει η Sinclair Broadcast Group, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους θυγατρικών του δικτύου).

Ανάπτυξη προγράμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λεκτικό σήμα Fox χρησιμοποιήθηκε από το 1993 μέχρι το 2019. Οι θυγατρικές της Fox και οι O&O συνέχισαν έκαναν χρήση αυτού μέχρι το 2020.

Το Fox ολοκλήρωσε την επέκταση προγράμματος στην καθημερινή prime time ζώνη στις 19 Ιανουαρίου 1993, με την έναρξη δύο επιπλέον προγραμμάτων τις Τρίτες και τις Τετάρτες, καθιστώντας το, πέμπτο δίκτυο εκπομπής (πίσω από το δίκτυο Dumont). Η μέθοδος σταδιακής προσθήκης αυτών των προγραμμάτων με την έλευση του Fox τον Απρίλιο του 1987 στην prime time επαναλήφθηκε από το The WB και το UPN όταν αυτά τα δίκτυα ξεκίνησαν να εκπέμπουν τον Ιανουάριο του 1995.

Τον Σεπτέμβριο του 1993 έγινε η μεγάλη προώθηση και πρεμιέρα μιας βραχύβιας σειράς γουέστερν με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας ονόματι οι Περιπέτειες της Κομητείας Μπρίσκο Τζούνιορ. Ωστόσο, παρόμοια σειρά ήταν και το The X-Files που αποτέλεσε μακροχρόνια επιτυχία και ένα από τα 20 καλύτερα προγράμματα του δικτύου, σύμφωνα με την Nielsen.

Μετά από πολλές άλλες αποτυχημένες απόπειρες μετά το κόψιμο του The Late Show (εκ των οποίων και το βραχύβιο The Chevy Chase Show το 1993), η Fox τελικά βρήκε επιτυχία εκείνη τη χρονική περίοδο με το ντεμπούτο της κωμικής σειράς σκετς ονόματι MADtv στις 14 Οκτωβρίου 1995 ανταγωνιζόμενη το Saturday Night Live του NBC για πάνω από μια δεκαετία και ήταν το πιο επιτυχημένο βραδινό πρόγραμμα του δικτύου καθώς και ένα από τα πιο επιτυχημένα σόου του Σαββάτου, που προβλήθηκε για 14 σεζόν μέχρι το 2009.

Αρχές της σεζόν 1996-1997 υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα με τη μεταφορά του Παντρεμένοι... με Παιδιά στο Σάββατο μεταδίδοντας την Κυριακή μια νέα σειρά ονόματι Love and Marriage, με αποτέλεσμα να κοπεί (προσωρινά) το America's Most Wanted που επικρίθηκε από τις αρχές επιβολής του νόμου και τους δημόσιους λειτουργούς και απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους τηλεθεατές, γεγονός που οδήγησε στο πρόωρο τέλος της σειράς.[34] Γρήγορα οι Παντρεμένοι... με Παιδιά επέστρεψαν στις Κυριακές (πριν μετακομίσουν στις Δευτέρες δύο μήνες μετά) ενώ μαζί με τη σειρά Μάρτιν είχαν μπει στον τελευταίο κύκλο επεισοδίων. Το πρόγραμμα του Σαββάτου τροποποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1996, με την προβολή επεισοδίων της σειράς Cops και του ανανεωμένου America's Most Wanted: America Fights Back, που είχαν σταθερή τηλεθέαση για πάνω από 14 χρόνια, παρότι ήταν από τα λίγα πρώτης προβολής προγράμματα των τεσσάρων μεγάλων δικτύων λόγω μείωσης θεαματικότητας καθώς οι περισσότεροι τηλεθεατές δεν έβλεπαν τηλεόραση εκείνες τις ημέρες με τα ABC, NBC, CBS να τροποποιούν το πρόγραμμα με ποικίλης ύλης ενημερωτικές, αθλητικές και άλλες με μέτρια τηλεθέαση εκπομπές καθώς και με προβολή ταινιών και επανάληψη παλιών προγραμμάτων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το America's Most Wanted μετά από 22 χρόνια στο Fox μεταφέρθηκε το 2011 στο Lifetime όπου παρέμεινε έως το 2013[35] ενώ το Cops μετά από 23 χρόνια στο Fox μεταφέρθηκε το 2013 στο Spike (τωρινό Paramount Network) όπου παρέμεινε μέχρι το 2020 με το Fox να μεταδίδει τα βράδια του Σαββάτου αθλητικές εκπομπές-καλύψεις και επαναλήψεις δραματικών σειρών και ριάλιτι προγραμμάτων.[36]

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1997-98, η Fox είχε τρία προγράμματα στη λίστα με τα 20 καλύτερα της Nielsen, το X-Files (11η θέση), το King of the Hill (15η θέση) και οι Simpsons (18η θέση) προβαλλόμενα τα βράδια της Κυριακής. Χτίζοντας γύρω από τη ναυαρχίδα της κωμωδίας κινουμένων σχεδίων The Simpsons, η Fox θα γνώριζε σχετική επιτυχία με άλλες στο ίδιο είδος σειρές στο prime time, ξεκινώντας με την πρεμιέρα του King of the Hill σε παραγωγή του Mike Judge το 1997. Το Family Guy (η πρώτη από τις τρεις νεανικές σειρές-δημιουργίες του Σεθ ΜακΦάρλαν) και το Futurama (του δημιουργού των Simpsons Ματ Γκρέινινγκ) έκαναν πρεμιέρα το 1999 αλλά κόπηκαν το 2002 και το 2003 αντίστοιχα. Λόγω των ισχυρών πωλήσεων DVD και των επαναλήψεων με υψηλή τηλεθέαση στο Adult Swim του Cartoon Network, η Fox αποφάσισε να παραγγείλει νέα επεισόδια για το Family Guy, που άρχισαν να προβάλλονται το 2005. Το Futurama θα αναβιώσει με τέσσερις ταινίες μεταξύ 2007 και 2009 και θα επέστρεφε ως σειρά στο Comedy Central, όπου προβλήθηκε από το 2010 έως το 2013.

Λιγότερο επιτυχημένες προσπάθειες ήταν το The Critic, με πρωταγωνιστή τον απόφοιτο του Saturday Night Live Jon Lovitz (το οποίο η Fox πήρε το 1994 από το ABC και κόπηκε μετά τη δεύτερη σεζόν), και The PJs (που μεταφέρθηκε στο The WB το 2000, αφού η Fox διέκοψε τη σειρά μετά τη δεύτερη σεζόν). Άλλες αξιοσημείωτες εκπομπές που έκαναν πρεμιέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν η ζωντανής δράσης Ally McBeal παραγωγής του David E. Kelley, το βραχύβιο τηλεπαιχνίδι Greed και το That '70s Show, η τελευταία από τις οποίες έγινε η δεύτερη της Fox η μακροβιότερη κωμική σειρά ζωντανής δράσης, που προβάλλεται για οκτώ σεζόν.

Τις δεκαετίες 1990 και 2000, η Fox ξεκίνησε σειρά θεματικών καλωδιακών καναλιών. Το 1994 πρωτοεξέπεμψε το FX και το κινηματογραφικό fXM: Movies from Fox (τωρινό FX Movie Channel) και τον Αύγουστο του 1996 το Fox News. Οι αθλητικές της δραστηριότητες επεκτάθηκαν με την απόκτηση ελέγχου σε πολλά περιφερειακά αθλητικά δίκτυα (συμπεριλαμβανομένου του Prime Network και του SportsChannel) μεταξύ 1996 και 2000 για τη δημιουργία του Fox Sports Net (το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1996), την αγορά του Speedvision το 2000 (αργότερα Speed Channel, το οποίο αντικαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Fox Sports 1 τον Αύγουστο του 2013, ενώ, συνεχίζει να υπάρχει σε άλλες χώρες σε Βόρεια Αμερική και Καραϊβική ως Fox Sports Racing) και τις πρώτες εκπομπές του Fox Sports World (αργότερα Fox Soccer, το οποίο αντικαταστάθηκε από το FXX τον Σεπτέμβριο του 2013) και του ισπανόφωνου Fox Sports en Español (τώρα Fox Deportes) στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Δεκαετία 2000: Άνοδος στην τηλεθέαση, American Idol και σκληρός ανταγωνισμός με το CBS[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2000, πολλές βασικές εκπομπές του Fox που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 είχαν ολοκληρώσει τους κύκλους τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως προς τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Fox κατέβαλε πολλές από τις προσπάθειες για την παραγωγή ριάλιτι εκπομπών, πολλά από τα οποία θεωρήθηκαν εντυπωσιακά και αμφιλεγόμενα, όπως τα Who Wants to Marry a Multi-Millionaire;, Temptation Island, Married by America, και Joe Millionaire (το οποίο έγινε το πρώτο πρόγραμμα της Fox που πήγε στα 10 καλύτερα της Nielsen), καθώς και εκπομπές όπως τα World's Wildest Police Videos και το When Animals Attack!. Αφού απέρριψε τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, η Fox γέμισε σταδιακά τη ροή με καταξιωμένες δραματικές όπως 24, California Teens, Ιατρικές Υποθέσεις και Bones και κωμικές σειρές όπως The Bernie Mac Show, Η τρελή οικογένεια του Μάλκολμ και Arrested Development.

Καθώς περνούσε η δεκαετία, η Fox άρχισε να ξεπερνά το ABC και το NBC σε τηλεθέαση, πρώτα σε ηλικιακό πληθυσμό και μετέπειτα συνολικά κατατάσσοντάς το στο ανανεωμένο σε πρόγραμμα CBS, ξεκινώντας από το 2002. Η Fox αποτέλεσε ορόσημο το 2005, όταν εμφανίστηκε ως το δίκτυο εκπομπής με τις περισσότερες προβολές στις ΗΠΑ στις ηλικίες 18–49 για πρώτη φορά, ενισχυμένο σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη του μουσικού σόου American Idol. Θεωρούμενο ως το μόνο πιο κυρίαρχο πρόγραμμα στην αμερικανική τηλεόραση του 21ου αιώνα, καθώς και ως το πρώτο σόου της Fox που ηγήθηκε της εποχικής τηλεθέασης της Nielsen, το Idol είχε φτάσει τους 38 εκατομμύρια θεατές κατά το φινάλε της σεζόν του 2003 και τους 31 εκατομμύρια θεατές την περίοδο 2006-2007. Στη συνέχεια, ξεπέρασε σε ανταγωνισμό τα Big Three και έγινε το πρόγραμμα των ΗΠΑ με την υψηλότερη τηλεθέαση συνολικά ξεκινώντας από τη σεζόν 2003–2004, και έγινε το πρώτο μουσικό ριάλιτι στη χώρα που έφτασε στην πρώτη θέση σε θεαματικότητα.

Το Idol παραμένει το πιο τηλεοπτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ μέχρι σήμερα που ηγείται στο prime time και προσελκύει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια θεατές για τουλάχιστον δύο τηλεοπτικές σεζόν. Είναι το πρόγραμμα με τις περισσότερες προβολές στην αμερικανική τηλεόραση με βάση τον εποχικό μέσο όρο τηλεθέασης τη δεκαετία του 2000, καθώς και το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε να δημιουργήσει επιτυχώς τη νυχτερινή ζώνη στην τηλεόραση των ΗΠΑ από το τέλος της σειράς Τα Φιλαράκια του NBC το 2004 και την επακόλουθη πτώση της ζώνης Must See TV που προβαλλόταν στο ίδιο κανάλι κάθε Πέμπτη. Μέχρι το 2005, τα ριάλιτι διαδέχτηκαν τις κωμικές σειρές όντας το πιο δημοφιλές είδος ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της ανόδου της Fox με το Idol και την παρακμή του δικτύου του NBC. Οι Ιατρικές Υποθέσεις απέκτησαν διεθνή προβολή στον 21ο αιώνα και αποτέλεσαν την δραματική prime time σειρά (και το τρίτο πρόγραμμα του δικτύου συνολικά) που έφτασε στα 10 καλύτερα της Nielsen στις αρχές του 2006.

Από το 2004, το CBS και το Fox, τα οποία κατατάχθηκαν ως τα δύο δίκτυα με τις περισσότερες προβολές στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, τείνουν να ισοδυναμούν μεταξύ τους δημογραφικά σε γενική τηλεθέαση με μικρή διαφορά. Η Fox αποτέλεσε ξανά ορόσημο τον Φεβρουάριο του 2005 σημειώνοντας την πρώτη της σαρωτική νίκη στη συνολική τηλεθέαση, ενισχυμένη σε μεγάλο βαθμό από τη μετάδοση του 39ου Σούπερ Μπόουλ, του American Idol και των σειρών 24, Ιατρικές Υποθέσεις και California Teens.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού θυγατρικών καναλιών της Fox και της αυξημένης διαθεσιμότητας ψηφιακών υποκαναλιών που μεταφέρουν το Fox σε ορισμένες αγορές, το Foxnet σταμάτησε. Στη συνέχεια, σάρωσε σε τηλεθέαση με την ολοκλήρωση της σεζόν 2007-08 στις 21 Μαΐου 2008, λίγο μετά το ευρέως αναγνωρισμένο φινάλε της έβδομης σεζόν του American Idol, όταν το Fox ξεπέρασε το CBS ως το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο συνολικά στην Ηνωμένες Πολιτείες, που αποδίδονται στην κάλυψη του 42ου Σούπερ Μπόουλ, των παιχνιδιών της NFL και της σειράς Ιατρικές Υποθέσεις κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν. Μέχρι σήμερα, το Fox είναι το μόνο δίκτυο που δεν ανήκει στα Big Three που βρίσκεται στην κορυφή της συνολικής τηλεθέασης της Nielsen από την έναρξή του τη σεζόν 1950–51.[3]

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η Fox ξεκίνησε να μεταδίδει μερικές σειρές που αποδείχθηκαν ισχυρές επιτυχίες από διαφορετικές απόψεις. Το 2007, το δίκτυο άρχισε να παράγει τα τηλεπαιχνίδια Are You Smarter Than a 5th Grader; και Don't Forget the Lyrics! για τρεις συνολικά σεζόν η καθεμία, καθιστώντας τα ως τα πρώτα μακροχρόνια τηλεπαιχνίδια στην ιστορία της Fox. Το 2008, η υπερφυσική σειρά μυστηρίου Fringe έκανε το ντεμπούτο της σε μέτρια τηλεθέαση, αλλά κέρδισε την αναγνώριση των κριτικών κατά την πρώτη της σεζόν παίζοντας κάθε Τρίτη. Σε όλη τη διάρκεια, η σειρά απέκτησε πολλούς τηλεθεατές. Το 2009, το Glee έκανε πρεμιέρα με μέσο όρο τηλεθέασης όταν το πιλοτικό επεισόδιο προβλήθηκε στον τελικό της όγδοης σεζόν του American Idol, αλλά κέρδισε θετικές κριτικές. Το καστ της σειράς έχει αναγνωριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και την Όπρα Γουίνφρεϊ, που ο καθένας έχει ζητήσει από το καστ να παίξει ζωντανά για διάφορες εκδηλώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Corporate name as per: «Form 10-K Exhibit 21 (List of Subsidiaries)». Ηλεκτρονική Συλλογή, Ανάλυση και Ανάκτηση Δεδομένων (EDGAR). Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 23 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014 – μέσω 21st Century Fox.  (full filing)
  2. «FOX Entertainment». Fox Corporation. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2022. FOX Entertainment’s 30-year legacy of innovative, hit programming includes “9-1-1”, “9-1-1: Lone Star”, “The Masked Singer”, “Lego Masters”, “Prodigal Son”, “Last Man Standing”, “The Simpsons”, “Empire”, “24”, “The X-Files” and “American Idol”.) 
  3. 3,0 3,1 de Moraes, Lisa (22 Μαΐου 2008). «David Cook Wasn't the Only Winner on Wednesday, as 'Idol' Ratings Spike». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/05/22/AR2008052203719_pf.html. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2010. 
  4. «FOX Sets New Broadcast Industry Record With Eighth Consecutive Season Victory Among Adults 18–49». The Futon Critic. 24 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013. 
  5. «Another spin for TV's revolving door». Broadcasting: 39–40. 6 Μαΐου 1985. https://worldradiohistory.com/Archive-BC/BC-1985/BC-1985-05-06.pdf. 
  6. «Life among the high rollers». Broadcasting: 36–39. 13 Μαΐου 1985. https://worldradiohistory.com/Archive-BC/BC-1985/BC-1985-05-13.pdf. 
  7. Ingram, Clarke. «The DuMont Television Network: Channel Nine». dumonthistory.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  8. Ingram, Clarke. «The DuMont Television Network: Channel Seven». dumonthistory.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021. 
  9. 9,0 9,1 «New Fox Network Signs Up 79 TV Stations Across U.S.». The New York Times. Associated Press. 4 Αυγούστου 1986. https://www.nytimes.com/1986/08/04/arts/new-fox-network-signs-up-79-tv-stations-across-us.html. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2015. 
  10. Harmetz, Aljean (5 Οκτωβρίου 1986). «Fox's Barry Diller Gambles on a Fourth TV Network». The New York Times. https://www.nytimes.com/1986/10/05/arts/fox-s-barry-diller-gambles-on-a-fourth-tv-network.html. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2015. 
  11. «The Late Show with Joan Rivers debut episode». Youtube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2017. 
  12. Schneider, Michael (30 Απριλίου 2010). «Retro Friday: The original Fox logo». Variety. https://variety.com/2010/tv/news/retro-friday-the-original-fox-logo-15867/. «The “FBC” logo didn’t last long. According to original Fox Entertainment prexy Garth Ancier, it was legendary ad man Jay Chiat who suggested to execs that rather than create a brand from scratch, the network ought to use the “Fox” heritage of the previous 80 years and the “searchlight” iconography to link Fox Broadcasting to 20th Century Fox. Besides, if the idea was to launch a network that was an alternative to the Big Three, why not go with an actual brand name?» 
  13. «Fox to Premiere Prime-Time Shows». The Sunday Oklahoman: σελ. 4 (Television News). 5 Απριλίου 1987. https://eu.oklahoman.com/story/news/1987/04/05/fox-to-premiere-prime-time-shows/62694123007/. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019. 
  14. Fabrikant, Geraldine (5 Ιανουαρίου 1993). «THE MEDIA BUSINESS; Fox's Television Head Abruptly Resigns Post». The New York Times. https://www.nytimes.com/1993/01/05/business/the-media-business-fox-s-television-head-abruptly-resigns-post.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019. 
  15. «FOX Launch». Youtube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2017. 
  16. Martin, Ron (11 Μαρτίου 2010). «A Fool's Utopia 3.11.10: A Look at FOX Sundays». 411mania.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. 
  17. Heldenfels, R. D. (1994). Television's Greatest Year: 1954. New York City: Continuum. σελίδες 79–80. ISBN 0-8264-0675-0. 
  18. Lippman, John (7 Σεπτεμβρίου 1990). «Fox Network Gets Cable Affiliates in Deal With TCI». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1990-09-07-fi-566-story.html. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015. 
  19. Pierce, Scott D. (12 Σεπτεμβρίου 1990). «FOX BROADCASTING CO. STRIKES A DEAL WITH CABLE TV GIANT TCI». Deseret News. 
  20. Wharton, Dennis (6 Μαΐου 1991). «Fox Net Ready To Get Wet With New Satellite Service». Variety. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2015. 
  21. Lippman, John (28 Φεβρουαρίου 1992). «Fox Seeks Lucrative Romance With Cable». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1992-02-28-fi-3041-story.html. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015. 
  22. Stanley, T.L. (8 Απριλίου 1996). «Must-flee TV». Mediaweek 6 (15): 9. 
  23. Hendricks, Mike; Vockrodt, Steve (2019-02-06). «Kansas City Chiefs' tax returns provide rare look inside the business of pro football» (στα αγγλικά). The Kansas City Star. https://www.kansascity.com/sports/nfl/kansas-city-chiefs/article225279155.html. Ανακτήθηκε στις 2019-02-10. 
  24. 24,0 24,1 Curtis, Bryan (13 Δεκεμβρίου 2018). «The Great NFL Heist: How Fox Paid for and Changed Football Forever». The Ringer. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2018. 
  25. «CBS, NBC Battle for AFC Rights // Fox Steals NFC Package». Chicago Sun-Times. 18 Δεκεμβρίου 1993. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2012 – μέσω HighBeam Research. 
  26. 26,0 26,1 Carter, Bill (24 Μαΐου 1994). «Fox Will Sign Up 12 New Stations; Takes 8 from CBS». The New York Times. https://www.nytimes.com/1994/05/24/us/fox-will-sign-up-12-new-stations-takes-8-from-cbs.html?pagewanted=4. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2012. 
  27. Foisie, Geoffrey (30 Μαΐου 1994). «Fox and the New World order». Broadcasting & Cable: 6, 8. https://worldradiohistory.com/Archive-BC/BC-1994/BC-1994-05-30.pdf. 
  28. McAvoy, Kim (10 Απριλίου 1995). «The FCC last week approved New World's plans to transfer WGHP-TV Greensboro, N.C., and WBRC-TV Birmingham, Ala., into a trust for eventual sale to Fox». Broadcasting & Cable. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2015. https://web.archive.org/web/20151016073449/http://www.highbeam.com/doc/1G1-16799904.html. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015. 
  29. Meisler, Andy (27 Αυγούστου 1994). «COMPANY NEWS; Fox Adds 3 Network-Affiliated Stations». The New York Times. https://www.nytimes.com/1994/08/27/business/company-news-fox-adds-3-network-affiliated-stations.html. 
  30. Benson, Jim (17 Μαρτίου 1994). «Savoy partners to buy Fox affils». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2015. 
  31. Lowry, Brian (18 Ιουλίου 1996). «New World Vision : Murdoch's News Corp. to Buy Broadcast Group». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1996-07-18-fi-25271-story.html. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2012. 
  32. «THE MEDIA BUSINESS;Murdoch's News Corp. Buying New World». The New York Times. Reuters. 18 Ιουλίου 1996. https://www.nytimes.com/1996/07/18/business/the-media-business-murdoch-s-news-corp-buying-new-world.html. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2015. 
  33. Hofmeister, Sallie (12 Αυγούστου 2000). «News Corp. to Buy Chris-Craft Parent for $5.5 Billion, Outbidding Viacom». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2000-aug-12-fi-3272-story.html. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2011. 
  34. Shen, Maxine (5 Μαρτίου 2010). «Day 'Most Wanted' was canceled». New York Post. https://nypost.com/2010/03/05/day-most-wanted-was-canceled/. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011. 
  35. Garfield, Bob (3 Ιουνίου 2011). «The Dramatic Re-Enactment: Transcript». On The Media. WNYC/New York Public Radio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2012. 
  36. de Moraes, Lisa (Μαΐου 6, 2013). «'Cops' moving from Fox to Spike TV». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Μαΐου 10, 2013.