Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένοπλες Δυνάμεις της ΑΜ
Her Majesty's Armed Forces
MinistryofDefence.svg
Έμβλημα του υπουργείου άμυνας
Ίδρυση Πρώιμος 16ος αιώνας
Υπηρεσιακοί κλάδοι
Αρχηγείο Υπουργείο Άμυνας, Λονδίνο
Ηγεσία
Αρχηγός Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
Υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον
Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας Στρατηγός Σερ Νικ Χούτον
Δύναμη
Ηλικία στράτευσης 16
Προσωπικό 205.850
Εφεδρεία 181.720
Δαπάνες
Προϋπολογισμός 38 δισ. £
Ποσοστό του ΑΕΠ 2.3%

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αυτής Μεγαλειότητος (αγγλικά: Her Majesty's Armed Forces, περιστασιακά: Armed Forces of the Crown, Ένοπλες Δυνάμεις του Στέμματος), κοινώς γνωστές ως Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις (British Armed Forces), είναι οι τρεις επαγγελματικές υπηρεσίες ενστόλων του Ηνωμένου Βασιλείου: το Βασιλικό Ναυτικό και το Βασιλικό Σώμα Πεζοναυτών, σχηματίζοντας την Ναυτική Υπηρεσία, ο Βρετανικός Στρατός και η Βασιλική Αεροπορία.[1][2]

Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυτής Μεγαλειότητος είναι η Βρετανίδα μονάρχης, Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, στην οποία τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων ορκίζονται υποταγή.[3] Σύμφωνα με το βρετανικό συνταγματικό δίκαιο, οι ένοπλες δυνάμεις είναι υποδεέστερες του Στέμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του 1689 δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνιμος στρατός κατά τη διάρκεια της ειρήνης, χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο δίνει τη συγκατάθεσή του κάθε πέντε χρόνια, ψηφίζοντας την Πράξη Ενόπλων Δυνάμεων.[4] Οι ένοπλες δυνάμεις διοικούνται από το Συμβούλιο Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας.

Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιφορτιστεί με την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου, των υπερπόντιων εδαφών και των εξαρτήσεων του Στέμματος, καθώς και την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων ασφαλείας της Βρετανίας, όπως και την υποστήριξη διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών.[5] Είναι ενεργό και τακτικό μέλος στο ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές επιχειρήσεις. Η Βρετανία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος των Αμυντικών Συμφωνιών των Πέντε Δυνάμεων (FPDA). Οι πρόσφατες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, την παρέμβαση του 2000 στη Σιέρα Λεόνε, τη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια και την Κύπρο, καθώς και τη συμμετοχή στη ζώνη του ΟΗΕ, όσον αφορά την εντολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Υπερπόντιες φρουρές και εγκαταστάσεις διατηρούνται σε Νήσο Αναλήψεως, Μπελίζ, Μπρουνέι, Καναδά, Ντιέγκο Γκαρσία, Νήσους Φόκλαντ, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Κένυα, Κατάρ και στις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων (Κύπρος).[6][7]

Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου, στο πλαίσιο της επιχείρησης τυφώνα το 1952, για να γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο, που προσχωρεί στο καθεστώς της πυρηνικής ενέργειας. Από το 2012, η Βρετανία παραμένει μία από τις πέντε αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις, με σύνολο 225 πυρηνικές κεφαλές. Από αυτές, όχι περισσότερες από 160 έχουν αναπτυχθεί και δραστηριοποιούνται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Armed Forces Act 1976, Arrangement of Sections, raf.mod.uk
  2. «Ministry of Defence». Ministry of Defence. Ανακτήθηκε στις 21 February 2012. 
  3. Parliament Speaker addresses Her Majesty Queen Elizabeth II, 20 March 2012
  4. «Bill of Rights 1689». Wikisource. Ανακτήθηκε στις 5 August 2011. 
  5. The Mission of the Armed Forces, armedforces.co.uk
  6. Permanent Joint Operating Bases, northwood.mod.uk
  7. House of Commons Hansard, publications.parliament.uk

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα British Armed Forces της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).