Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος εξοπλισμού του Ελληνικού Στρατού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα Ελληνικού στρατού

Ο βαρύς εξοπλισμός και οπλισμός του Ελληνικού Στρατού είναι κυρίως ξένης κατασκευής, κατά κύριο λόγο από αμερικανικές, βρετανικές, γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές εταιρείες αλλά και από εταιρείες άλλων χωρών. Τα θωρακισμένα οχήματα μάχης Κένταυρος και Λεωνίδας παράχθηκαν από την ΕΛΒΟ στην Ελλάδα.

Ο εξοπλισμός ποικίλει από σύγχρονα οπλικά συστήματα σε παλαιά ψυχροπολεμικά συστήματα. Σταδιακά τα τελευταία αποσύρονται επειδή δεν υπάρχουν οι πόροι για την αναβάθμισή τους. Ο εξοπλισμός σοβιετικής/ρωσικής παραγωγής αγοράστηκε ή παρελήφθη μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενώ στην χώρα έχει παραδοθεί ή αγοραστεί μεταχειρισμένος εξοπλισμός από τους στρατούς των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Οι πρόσφατες περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα έχουν μεγάλη επίπτωση στα έξοδα λειτουργίας (μεταφορές, τεχνική υποστήριξη, προμήθειες, συντήρηση και λειτουργική εκπαίδευση). Καθώς μέχρι και το 80% του προϋπολογισμού του στρατού δαπανάται για τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα του στρατού, ο Ελληνικός Στρατός αντιμετωπίζει την πρόκληση της αναδιοργάνωσης της δομής του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο μερικών από τα 500 στρατόπεδα που λειτουργούν στη χώρα, μεταμορφώνοντας τον Ελληνικό Στρατό σε ένα μικρότερο αλλά σε μεγάλο βαθμό επαγγελματικό στρατό.

Υπό το σχέδιο για τη δομή της στρατιωτικής δομής το 2005-2020 θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στο στρατό. Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες μονάδων: οι ενεργές και οι κινητοποιημένες (εφεδρείες). Στις κινητοποιημένες μονάδες δεν θα δωθούν σημαντικά όπλα.

Φορητά όπλα και όπλα υποστήριξης πεζικού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Όνομα όπλου Εικόνα Διαμέτρημα Χώρα/ες προέλευσης Σημειώσεις
Ημιαυτόματα πιστόλια και υποπολυβόλα
Colt M1911A1 .45 ACP ΗΠΑ Πιστόλι υπηρεσίας.[1]
Glock 17 9×19mm Parabellum Αυστρία Χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις και τους πεζοναύτες.[2]
HK MP5SD 9x19mm NATO  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Υποπολυβόλο τυπικής έκδοσης. Χρησιμοποιούνται πολλές παραλλαγές. Παράγεται με άδεια από τα ΕΑΣ.[3]
FN 90 FN 5.7×28mm Βέλγιο [2]Χρησιμοποιείται από το ΕΤΑ.
Αυτόματα τυφέκια, καρβίνες και τυφέκια μάχης
M1 Garand .30-06 Springfield  ΗΠΑ Χρησιμοποιείται από την Προεδρική Φρουρά σε τελετές.[2]
HK G3A3 και G3A4 7.62×51mm NATO  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Τυφέκιο υπηρεσίας. Παράγεται με άδεια από τα ΕΑΣ. Παλαιότερα παραγόταν από την ΕΒΟ. Σήμερα βρίσκονται υπό διαδικασία αναβάθμισης 50.000 τυφέκια. Υπάρχει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης για τα G3 που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και τα πρώτα τυφέκια νέας γενιάς θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο 2020. Όλα τα G3 θα αναβαθμιστούν και σταδιακά θα περάσουν σε εφεδρεία.[3][4][5]
HK G36 5.56×45mm NATO  Γερμανία [2][6]Χρησιμοποιείται από το ΕΤΑ.
M4 Carbine 5.56×45mm

NATO

 ΗΠΑ Χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις.
M16A2, M16A3 και M16A4 5.56×45mm NATO  ΗΠΑ\ Ελλαδα Χρησιμοποιείται από πεζοναύτες, αερομεταφερόμενες μονάδες και μερικές μονάδες των ειδικών δυνάμεων.[2]
Τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών
M110 SASS 7.62x51mm NATO  ΗΠΑ [2]Χρησιμοποιείται από το ΕΤΑ.
Barrett M82A1M 12.7x99mm NATO  ΗΠΑ/Ελλάδα Ελλάδα Χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις, τους πεζοναύτες και την Ελληνική Δύναμη στην Κύπρο. Η ελληνική εκδοχή ονομάζεται ΝΕΜΕΣΙΣ και παράγεται τροποποιημένη από τα ΕΑΣ.[2]
Barrett M95 12.7x99mm NATO  ΗΠΑ Χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις (2021).[2]
HK G3A3 ZF 7.62×51mm NATO  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Παράγεται με άδεια από την ΕΑΣ. Η παραλλαγή G3 με τηλεφακό 4X24 χρησιμοποιείται ως τυφέκιο ορισμένου σκοπευτή.
ΕΒΟ M1995 Κηφεύς 7.62x51mm NATO Ελλάδα Ελλάδα Χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις, παράγεται εγχώρια.[7]
Steyr SSG 08 .338 Lapua Magnum (8.6×70 mm) Αυστρία Χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις. Ένα νέο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή προμηθεύτηκε ο Ελληνικός Στρατός για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια επείγουσα προμήθεια τυφεκίων SSG M1 από την αυστριακή Steyr Mannlicher, που σκοπό έχει την άμεση κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων αφού το πρόγραμμα προμήθειας 119 τυφεκίων που θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών απαιτεί ακόμη χρόνο για να υλοποιηθεί.[8]
Πολυβόλα
FN MAG 7.62×51mm NATO Βέλγιο Βέλγιο Πολυβόλο γενικής χρήσης.[9]
FN Minimi 5.56×45mm NATO Βέλγιο Βέλγιο /Ελλάδα Ελλάδα Ελαφρύ πολυβόλο. Είναι το ελαφρύ πολυβόλο των ενόπλων δυνάμεων. Παράγεται με άδεια από τα ΕΑΣ.[10]
Rheinmetall MG 3 7.62×51mm NATO  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Πολυβόλο γενικής χρήσης. Παράγεται με άδεια από τα ΕΑΣ και είναι τοποθετημένο σε οχήματα και τρίποδες. Χρησιμοποιείται μερικές φορές ως ομαδικό αυτόματο όπλο (Squad Automatic Weapon).[11]
HK21A1 7.62×51mm NATO  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Ελαφρύ πολυβόλο. Είναι από τα βασικά ελαφριά πολυβόλα του Ελληνικού Στρατού. Παράγεται με άδεια από τα ΕΑΣ. Σταδιακή αντικατάστασή του από το ελαφρύ πολυβόλο FN Minimi.[12]
M60E4 7.62×51mm NATO  ΗΠΑ Πολυβόλο γενικής χρήσης. Χρησιμοποιείται από τις ειδικές μονάδες του ναυτικού σε περιορισμένο βαθμό.
Browning M2HB .50 BMG (12.7×99mm NATO)  ΗΠΑ Βαρύ πολυβόλο. Είναι τοποθετημένο σε τεθωρακισμένα οχήματα και τρίποδες.[13]
Αυτόματοι εκτοξευτές βομβών
HK GMG 40mm  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων, ο οποίος παράγεται με άδεια από τα ΕΑΣ.[14]
MK19 Mod3 40mm  ΗΠΑ Αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις.[14]
M79 40mm  ΗΠΑ Εκτοξευτής χειροβομδίδων μιας βολής, επωμιζόμενος.[14]
M203 40mm  ΗΠΑ Έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για να προσδένεται σε τυφέκιο.[14]

Συστήματα υποστήριξης πεζικού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ποσότητα Όνομα όπλου Εικόνα Χώρα/ες προέλευσης Σημείωση
Εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων
438 BGM-71 TOW II  ΗΠΑ Αντιτεθωρακισμένος εκτοξευτήρας κατευθυνόμενων πυραύλων. Έχουν ενσωματωθεί όλοι σε M-901 ITV.[14]
400 MILAN Γαλλία/ Δυτική Γερμανία Αντιτεθωρακισμένος εκτοξευτήρας κατευθυνόμενων πυραύλων. Τα περισσότερα συστήματα κατηγορίας MILAN I έχουν αναβαθμιστεί στην κατηγορία MILAN II.[14]
262 9M111 Fagot Σοβιετική Ένωση Αντιτεθωρακισμένος εκτοξευτήρας κατευθυνόμενων πυραύλων.[14]
196 9M133 Kornet E Ρωσία 1,100 πύραυλοι. Αντιτεθωρακισμένος εκτοξευτήρας κατευθυνόμενων πυραύλων.[14]
34 Spike NLOS Ισραήλ [14][15]
1.353+ AGM-114 Hellfire  ΗΠΑ
16.520+ Hydra 70  ΗΠΑ
Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ)
135 LRAC STRIM Γαλλία Διαμετρήματος 89 χιλιοστών.[14][16]
1.988

Carl Gustaf M2

Σουηδία/Ελλάδα Ελλάδα Έχουν διαμέτρημα 84 χιλιοστών και όλοι οι ελληνικοί αντιτεθωρακισμένοι εκτοξευτές ρουκετών άνευ οπισθοδρομήσεως Carl Gustaf ανήκουν στην κατηγορία M2. Τα ΕΑΣ πρόκειται να προσθέσουν συστήματα θερμικής εικόνας.[14][17]
; AT-4 Σουηδία Χρησιμοποιείται από τους πεζοναύτες.
18.706 RPG-18 Σοβιετική Ένωση Διαμετρήματος 64 χιλιοστών.[14][18]
10.841 M72A2 LAW  ΗΠΑ Διαμετρήματος 66 χιλιοστών.[14][19]
1.291 M40  ΗΠΑ Διαμετρήματος 106 χιλιοστών. Τοποθετείται σε τζιπ και σπάνια σε σκάφη επίθεσης.[14]
Ολμοβόλα
158 ΕΑΣ Ε56 120mm Ελλάδα Ελλάδα Διαμέτρημα: 120 χιλιοστά. Κατασκευάζεται από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Παλαιότερα κατασκευαζόταν από την ΕΒΟ.[14] (γνωστό και ως Ε-56-Ε 120)
690 ΕΑΣ E44 81mm Ελλάδα Ελλάδα Διαμέτρημα: 81 χιλιοστά. Κατασκευάζεται από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Παλαιότερα κατασκευαζόταν από την ΕΒΟ.[14] (γνωστό και ως Ε-44-Ε 81)
150 Hirtenberger M6C-210 Αυστρία/Ελλάδα Ελλάδα Διαμετρήματος 60 χιλιοστών. Παράγεται από τα ΕΑΣ με την άδεια της αυστριακής εταιρείας Χιρτενμπέργκερ (Hirtenberger).[3][14]
150 Μ19  ΗΠΑ [14]
2.750 M29  ΗΠΑ Διαμετρήματος 81 χιλιοστών.[14][20]
624 M30  ΗΠΑ Διαμετρήματος 106.7 χιλιοστών.[14][21]

Οχήματα εδάφους και βαρύς οπλισμός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις θέτει όριο 1.735 τεθωρακισμένων.

Ποσότητα Τύπος Εικόνα Χώρα/ες προέλευσης Σημειώσεις
170 Leopard 2A6 HEL  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Με όπλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών και εξοπλισμένο με το σύστημα Ινίοχος Γ2.Παραδόθηκε σταδιακά από το 2006 μέχρι το 2009. Κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από την ΕΛΒΟ με άδεια της Krauss-Maffei Wegmann.[22][23][24]
183 Leopard 2A4  Γερμανία Με όπλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών. Εξοπλισμένο με το σύστημα Ηνίοχος Γ2.[25][26][24]
520 Leopard 1A5/GR  Γερμανία Με όπλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.[27][24]
392 M48A5 MOLF  ΗΠΑ/Ελλάδα Ελλάδα Με όπλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.[28][24]
100 M60A3 TTS  ΗΠΑ Με όπλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.

Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης/μεταφοράς και μη τεθωρακισμένα οχήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις θέτει όριο 2.498 οχημάτων.[29]

Ποσότητα Όνομα τεθωρακισμένου Εικόνα Χώρα/ες προέλευση Σημειώσεις
Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (ΤΟΜΑ)
144 BMP-1Α1 Ost Σοβιετική Ένωση/ Γερμανία 44 έχουν μετατραπεί σε φορείς πυροβόλων ZU-23-2. Προς αντικατάσταση.[30][31]
40 Marder1A3  Γερμανία Προς αντικατάσταση των BMP1-A1 Ost.[εκκρεμεί παραπομπή]
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ)
1.995 M113A1/A2  ΗΠΑ Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.[30][24]
491 ΕΛΒΟ Λεωνίδας ΙΙ Ελλάδα Ελλάδα Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από την ΕΛΒΟ. Περιλαμβάνονται 100 αναβαθμισμένα οχήματα Λεωνίδας Ι.[30][24]
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς ολμοβόλων
257 M106A1/A2  ΗΠΑ Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς βασισμένο στο Μ113. Τα περισσότερα οχήματα είναι εφοδιασμένα με το όλμο M29 διαμετρήματος 107 χιλιοστών αλλά 120 οχήματα θα εφοδιαστούν με το όλμο Ε-56 διαμετρήματος 120 χιλιοστών.[14]
3 M125A1 ΗΠΑ Εξοπλισμένα με ολμοβόλο M-29A1.[14]
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς αντιτεθωρακισμένων εκτοξευτήρων κατευθυνόμενων πυραύλων
362 M901/Μ901A1 ITV  ΗΠΑ Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς BGM-71 TOW, βασισμένο στο M113.[14]
12 M113 TOW  ΗΠΑ [14]
Τεθωρακισμένα οχήματα διοίκησης
281 M577A2  ΗΠΑ Βασισμένο στο M113.[14]
Τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα
1.200 M1117 ASV  ΗΠΑ Σε παραγγελία. 844/1200 έχουν παραληφθεί.[24]
681 HMMWV  ΗΠΑ/Ελλάδα Ελλάδα Χρησιμοποιούνται διάφορες εκδόσεις. Μερικά προέρχονται από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού, ενώ χρησιμοποιούνται πολλά οχήματα τύπου M1114GR ελληνικής παραγωγής των ΕΛΒΟ, τα οποία παράγονται από την ΕΛΒΟ με άδεια. Πιθανή παραγγελία 500-600 οχημάτων.[32][24]
243 VBL Γαλλία Χρησιμοποιούνται διάφορες εκδόσεις.[33][24]
Οχήματα Ειδικών Αποστολών
4+ R-12D Flyer 1  ΗΠΑ Σε χρήση από τις ειδικές δυνάμεις.[24][34]
4 Polaris MRZR  ΗΠΑ Σε χρήση από τις ειδικές δυνάμεις.[35]
Μη τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα
12.000 Steyr 680M Αυστρία/

Ελλάδα Ελλάδα

[36]
850 STEYR Αυστρία/Ελλάδα Ελλάδα Τα φορτηγά παράγει με άδεια η ΕΛΒΟ. Τύπος που χρησιμοποιείται: STEYR 26S32 P43, STEYR 5 και STEYR 14ME14.[37][38][39]
66 steyr 40M60

HET

Αυστρία/Ελλάδα Ελλάδα
8,300 MB-240GD/-290GD  Γερμανία/Ελλάδα Ελλάδα Χρησιμοποιούνται διάφορες εκδόσεις, τις οποίες παράγει με άδεια η ΕΛΒΟ.[24][40]
320 HEMTT  ΗΠΑ Χρησιμοποιούνται οι παραλλαγές M985, M977 και M987P1. Δωρίστηκαν από τις ΗΠΑ το 2014.[41]
300 FMTV (επίσης γνωστό ως GTV)  ΗΠΑ [42]
150 M35  ΗΠΑ Φορτηγό μεταφοράς φορτίου 2.5 τόνων. Όλα τα οχήματα σχεδιάζονται να αποσυρθούν ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020.[43]
? MAGIRUS  Γερμανία
? FIAT IVECO Ιταλία
? DAF Ιταλία
120 MAN  Γερμανία Φορτηγά 6×6 και 8×8 τροχών.[44]
73 MTVR  ΗΠΑ/Ελλάδα Ελλάδα Παράγεται από την ΕΛΒΟ. Χρησιμοποιείται η έκδοση Mk 27.[45]
93 Oshkosh  ΗΠΑ Φορτηγό 8 επί 8 τροχών.[46]
148 KrAZ-255B Ρωσία Χρησιμοποιείται ως όχημα μεταφοράς και για μεταφορά πτυσσόμενης γέφυρας επικοινωνίας ενός σημείου με πολλαπλά άλλα σημεία.[47][48]
; Σειρά Tatra Τσεχία Η σειρά των οχημάτων TATRA εισάχθηκαν στον Ε.Σ. το 1993.

TATRA 815 VVN 6X6: Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υλικών – πυρομαχικών.[49] TATRA 815 VT 8X8: Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αρμάτων (ΤΟΜΠ-ΒΜΡ).[50] TATRA 815 30T 6X6: Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αρμάτων (ΤΟΜΠ-ΒΜΡ).[51]

; Tatra 815S1 Σουηδία Μεταφορά αδρανών υλικών , γεφυροσκευής και υλικών γενικής χρήσεως.[52]
15 Mitsubishi L200 Ιαπωνία Χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση των συνόρων και την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.[53]
20 Toyota Hilux Ιαπωνία Χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση των συνόρων και την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.[54]

Εξοπλισμός πυροβολικού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όριο που θέτει η Συμφωνία για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη: 1.920 (διαμετρήματα άνω των 100 χιλιοστών)[55]

Ποσότητα Όνομα όπλου Εικόνα Χώρα/ες προέλευσης Σημειώσεις
Μηχανοκίνητα ρουκετοβόλα
36 M270 MLRS Ηνωμένες Πολιτείες Διαμέτρημα: 12×227 χιλιοστά
Υπάρχουν 152 διαθέσιμοι πύραυλοι MGM-140A ATACMS Block 1.[56][57][14]
116 RM70 Τσεχοσλοβακία Διαμέτρημα: 40×122 χιλιοστά.[58][59][14]
Μηχανοκίνητο πυροβολικό
24 PzH 2000 Γερμανία Οβιδοβόλο διαμετρήματος 155 χιλιοστών.[60][14]
420 M109 Ηνωμένες Πολιτείες Οβιδοβόλο διαμετρήματος 155 χιλιοστών.[61][14]
145 M110A2 Ηνωμένες Πολιτείες Βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία λόγω της μεγάλης ποσότητας διαθέσιμων πυρομαχικών. Πρόκειται να αποσυρθεί μόλις ολοκληρωθούν άλλα προγράμματα.[62][14]
Ρυμουλκούμενο πυροβολικό
266 M114 Ηνωμένες Πολιτείες Οβιδοβολο διαμετρήματος 155 χιλιοστων.[63][14]
445 M101 Ηνωμένες Πολιτείες Οβιδοβόλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.[64][14]
18 OTO Melara Mod 56 Ιταλία Οβιδοβόλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.[65][14]
Συστήματα παρατήρησης/ραντάρ
18 AN/TPQ-36/37 Ηνωμένες Πολιτείες Σύστημα ραντάρ.[14]
3 ARTHUR Νορβηγία/ Σουηδία Σύστημα ραντάρ.[14]
40 BOR A-550 Γαλλία Σύστημα ραντάρ.[14][66]
10 Stentor Γαλλία Σύστημα ραντάρ.[14]
20 MARGOT XXL Γαλλία Σύστημα παρατήρησης κάμερας.[14][66]

Συστήματα αεράμυνας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ποσότητα Όνομα όπλου Εικόνα Χώρα/ες προέλευσης Σημειώσεις
Συστήματα αεράμυνας/αντιαεροπορικά πυραυλοβόλα
42 εκτοξευτές MIM-23B Hawk (Improved Hawk Phase III PIP) Ηνωμένες Πολιτείες Υπάρχουν 7 πυροβολαρχίες επί 6 εκτοξευτές πυραύλων το καθένα. Μεσαίου εύρους αμερικανικής κατασκευής.[14]
39 συστήματα SA-8 Gecko Σοβιετική Ένωση 7 τάγματα αντιαεροπορικού πυροβολικού . Σοβιετικής κατασκευής.[14]
21 συστήματα TOR-M1 Ρωσία Υπάρχουν 4 τάγματα με 4 πυροβολαρχίες το καθένα, ενώ υπάρχει μια με 5. Ρωσικής κατασκευής.[14]
54

συστήματα

ASRAD-HELLAS Γερμανία Με 426 πυραύλους FIM-92 Stinger Block 1, γερμανικής κατασκευής.[14]
631 FIM-92B/C Stinger Block 1 & Stinger-POST Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικανικής κατασκευής.[14]
Συστήματα αεράμυνας/αντιαεροπορικά πυροβόλα
506 ZU-23-2 Σοβιετική Ένωση Διαμετρήματος 2 επί 23 επί 152 χιλιοστών (B), σοβιετικής κατασκευής.[14]
285 MK 20 Rh 202 Γερμανία Διαμετρήματος 2 επί 20 επί 139 χιλιοστών, γερμανικής κατασκευής.[14]
227 M1-L/60 Bofors Σουηδία Διαμετρήματος 40 χιλιοστών. Η Ελλάδα έχει άδεια παραγωγής ήδη πριν τον Β' Π.Π.[14][67][68]
17 Άρτεμις 30 Ελλάδα Ελλάδα Διαμετρήματος 2×30×173 χιλιοστών, ελληνικής κατασκευής.[14]
Συστήματα αεράμυνας/ραντάρ
3 Kasta 2E1 Ρωσία Ραντάρ επιτήρησης ρωσικής κατασκευής.[14]
5 P-19 Ρωσία Ραντάρ επιτήρησης ρωσικής κατασκευής.
Όνομα αεροσκάφους Εικόνα Χώρα/ες προέλευσης Tύπος Eκδόσεις Αριθμός ελικοπτέρων σε υπηρεσία[69] Σημειώσεις
Beechcraft C-12 Huron  ΗΠΑ Αεροπλάνο μεταφοράς επιτελών και φωτογραφικής αναγνώρισης C-12R 3
Cessna 185 Skywagon II  ΗΠΑ Αεροπλάνο μεταφοράς υλικού U-17A 13
Boeing AH-64 Apache  ΗΠΑ Ελικόπτερο επίθεσης AH-64A 19 Οι Έλληνες αξιωματούχοι σκέπτονται να το αναβαθμίσουν στο AH-64A+.
AH-64D longbow 9
Boeing CH-47 Chinook  ΗΠΑ Ελικόπτερο μεταφοράς CH-47DG/SD 25 10 προέρχονται από τον αμερικανικό στρατό, 10 αγοράστηκαν ως ολοκαίνουρια και 5 είναι αναβαθμισμένα CH-47C της αεροπορίας.
Bell OH-58 Kiowa  ΗΠΑ Ελικόπτερο ένοπλης αναγνώρισης OH-58D 70 Παραδόθηκαν 70 ελικόπτερα από τον αμερικανικό στρατό. Τα 36 θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθούν λειτουργικές απαιτήσεις, ενώ 24 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και 10 θα χρησιμοπιηθούν ως εφεδρείες.[70][71][72]
Bell 205  ΗΠΑ
Ιταλία
Ελικόπτερο μεταφοράς υλικού AB 205
UH-1H Iroquois
30 Πρόκειται να αντικατασταθει από UH-60M.
Bell 206  ΗΠΑ Ελικόπτερο μεταφοράς υλικού AB 206B-3 14 Κατασκευάστηκε από την Agusta.
Schweizer 300  ΗΠΑ Εκπαιδευτικό ελικόπτερο 300C 17 Χρησιμοποιείται για σκοπούς εκπαίδευσης.
NHI NH90 Ευρωπαϊκή Ένωση Ελικόπτερο μεταφοράς NH-90 TTH 20 Για χρήση από τις ειδικές δυνάμεις. Μαζί με τα CH47 θα αντικαταστήσουν εν μέρει παλαιότερα ελικόπτερα όπως τα Bell 205 και AB 205.
SAGEM Sperwer Γαλλία Αναγνωριστικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα B 16
ΑΤΛΑΣ 204 Ελλάδα Ελλάδα Επιτήρηση και έλεγχος 204 32
  1. «Πιστόλι 0,45 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 «Greece Infantry Arms List (Current and Former Types)». www.militaryfactory.com. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Guns & Weapons». eas (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «Hellenic Defense Systems». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2012. 
  5. «Personal infantry weapons: old weapons or new hardware in the coming decades? - Free Online Library». Thefreelibrary.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2013. 
  6. «O Ελληνικός Στρατός κατέταξε πρώτο ένα τουφέκι που στη Γερμανία κρίνεται ως άχρηστο». Greek National Pride. 1 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  7. «Products». web.archive.org. 13 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. Vlassis, Savvas (23 Μαρτίου 2021). «Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού Steyr SSG M1 προμηθεύτηκαν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων». Δούρειος Ίππος (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  9. Νικήτας, Γιάννης (14 Σεπτεμβρίου 2019). «Οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων: Οι αδήριτες επιχειρησιακές απαιτήσεις για νέα υλικά και εξοπλισμό (Φώτο)». Defence Review. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  10. «Πολυβόλο MINIMΙ 5,56χιλ. | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  11. «Πολυβόλο MG3 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  12. «ΟΠΛΟΠΟΛΥΒΟΛΟ ΗΚ11 Α1 | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  13. «Πολυβόλο Browning 0,50 | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  14. 14,00 14,01 14,02 14,03 14,04 14,05 14,06 14,07 14,08 14,09 14,10 14,11 14,12 14,13 14,14 14,15 14,16 14,17 14,18 14,19 14,20 14,21 14,22 14,23 14,24 14,25 14,26 14,27 14,28 14,29 14,30 14,31 14,32 14,33 14,34 14,35 14,36 14,37 14,38 14,39 14,40 14,41 14,42 14,43 14,44 14,45 14,46 14,47 «Πυροβολικό - Εξοπλισμός και οροφές οπλικών συστημάτων». www.ellinikos-stratos.com. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  15. «Greece Purchases Powerful Israeli "Spike NLOS" Missile». GreekReporter.com (στα Αγγλικά). 6 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2022. 
  16. Newsroom, Law & Order (10 Μαρτίου 2022). «Ελληνικός Στρατός: Η ύψιστη προτεραιότητα για νέα φορητά αντιαρματικά όπλα, οι διαθέσιμες επιλογές - Law & Order». Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  17. «Α-Τ CARL GUSTAF | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  18. «Α-Τ RPG-18 | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  19. «Α-Τ LAW | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  20. «ΟΛΜΟΣ 81 χιλ | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  21. «ΟΛΜΟΣ 4.2 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  22. «Leopard 2 HEL images and info». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2008. 
  23. «LEO 2HEL | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  24. 24,00 24,01 24,02 24,03 24,04 24,05 24,06 24,07 24,08 24,09 24,10 «Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και αεροπορία στρατού». www.ellinikos-stratos.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  25. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2018. 
  26. «LEO 2A4 | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  27. «LEO 1A5 | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  28. «M48A5 MOLF | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  29. According to the CFE treaty, the Armored Combat Vehicles category includes Armored Personnel Carriers (APCs), Armored Infantry Fighting Vehicles (AIFVs), and Heavy Armament Combat Vehicles. Heavy Armament Combat Vehicles includes vehicles that were not MBTs, APCs or AIFVs but have an integral gun of at least 75 mm caliber and weight at least 6 tons.
  30. 30,0 30,1 30,2 Λάζος, Ευθύμιος (6 Σεπτεμβρίου 2019). «Τεθωρακισμένα οχήματα στον ΕΣ: Προβλήματα παλαιότητας και επιχειρησιακής απαξίωσης». Defence Review. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  31. «BMP-1 - Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΠ)». www.ellinikos-stratos.com. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  32. «ΟΧΗΜΑ HUMMER M114 ΦΟΡΕΑΣ A-T KORNET-E | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  33. «ΕΛΑΦΡΥ ΤΘ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ VBL | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  34. «Η Ζ' ΜΑΚ ενισχύεται & με 4 Οχήματα Ειδικών Αποστολών & Επιχειρήσεων». Greek Army. 15 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. [νεκρός σύνδεσμος]
  35. TEAM, CAR & MOTOR (11 Μαρτίου 2022). «Nέα off road οχήματα στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις | carandmotor.gr». carandmotor.gr | Το πρώτο premium site αυτοκινήτου. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  36. Νικήτας, Γιάννης (21 Ιανουαρίου 2021). «Ελληνικός Στρατός: Το πρόγραμμα των εξοπλιστικών κατευθύνσεων και ενεργειών». Defence Review. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  37. «Βυτιοφόρο Όχημα Μεταφοράς Καυσίμων STEYR 14ME14 5000 Λίτρων | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  38. «Βυτιοφόρο Όχημα Μεταφοράς Καυσίμων STEYR 26S32 P43 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  39. «Βυτιοφόρο Όχημα Μεταφοράς Καυσίμων STEYR 5 Τον 8000 Λίτρων | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  40. «Απολυτήριο για τις θρυλικές Mercedes του Στρατού!». AutoGreekNews (στα Αγγλικά). 28 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  41. «Βυτιοφόρα καυσίμων, HMMWV και αρματοφορείς για τον Ελληνικό Στρατό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  42. «Defense Equipment». Saracakis (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  43. «Βυτιοφόρο Όχημα Μεταφοράς Καυσίμων Μ49 2 ½ Τον | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  44. «Όχημα STEYR 40M 60/S40/6x6 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  45. «Oshkosh MTVR Heavy Utility Truck | Military-Today.com». www.military-today.com. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  46. «Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ για το Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών του Στρατού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  47. «ΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ PMP KRAZ 255B | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  48. «Βίαιη Διάβαση Ποταμού: Ανάλυση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ΕΣ». 
  49. «ΟΧΗΜΑ TATRA 816 VVN 6x6». army.gr. Γενικό Επιτελείο Στρατού. 
  50. «ΟΧΗΜΑ TATRA 815 VT 8X8». army.gr. Γενικό Επιτελείο Στρατού. 
  51. «ΟΧΗΜΑ TATRA 815 30T 6X6». army.gr. Γενικό Επιτελείο Στρατού. 
  52. «ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ TATRA 815S1». army.gr. Γενικό Επιτελείο Στρατού. 
  53. Newsroom (18 Ιουνίου 2020). «Διπλοκάμπινα Mitsubishi L200 στην υπηρεσία του Ε.Σ.». YouTruck.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  54. TEAM, CAR & MOTOR (15 Μαΐου 2022). «Αυτά είναι τα νέα σκληροτράχηλα οχήματα του Ελληνικού Στρατού που θα περιπολούν στον Έβρο | carandmotor.gr». carandmotor.gr | Το πρώτο premium site αυτοκινήτου. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  55. According to the CFE treaty, the Artillery category includes guns, howitzers, mortars, multiple launch rocket systems, and artillery pieces that combine the characteristics of guns and howitzers.
  56. «MLRS M270 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  57. Λάζος, Ευθύμιος (2 Δεκεμβρίου 2021). «Ελληνικός Στρατός: Ο εκσυγχρονισμός των M-270 MLRS και τα πυρομαχικά που πολλαπλασιάζουν την ισχύ τους». Defence Review. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  58. «ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΣ ΠΥΡΑYΛΩΝ RM-70 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  59. Νικήτας, Γιάννης (10 Νοεμβρίου 2021). «RM-70 Vampire: Το κόστος και η τεχνική διαμόρφωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των RM-70 του Ελληνικού Στρατού (Αποκλειστικό Video)». Defence Review. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  60. «Α/Κ Οβιδοβόλο 155χιλ. PzH2000GR | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  61. «Α/Κ Οβιδοβόλο 155χιλ. M109A2/5 - M109GEA1/2 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  62. «Α/Κ Οβιδοβόλο 8" M110A2 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  63. «Ρ/Μ Οβιδοβόλο 155 χιλ. M114A1 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  64. «Ρ/Μ Οβιδοβόλο 105 χιλ. M101A1 | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  65. «Ρ/Μ Οβιδοβόλο 105 χιλ. M56 PACK | Army gr». www.army.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  66. 66,0 66,1 «ELVO M1114GR Light Protected Vehicle | Military-Today.com». www.military-today.com. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  67. «Bofors L/60». Weaponsystems.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2024. [νεκρός σύνδεσμος]
  68. «Bofors 40mm (Series)». Military Equipment Guide With Photos. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2024. 
  69. "World Military Aircraft Inventory", Aerospace Source Book 2007, Aviation Week & Space Technology, January 15, 2007.
  70. «US gifts Greece Kiowa scout helicopters». Jane's 360. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018. 
  71. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2020. 
  72. https://www.janes.com/article/88671/greece-receives-70-oh-58ds-and-a-chinook-from-united-states