Στρατός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης όπου απεικονίζεται η μορφή του στρατού ανά χώρα
  Χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις
  Χωρίς υποχρεωτική στράτευση
  Κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης εντός τριών ετών
  Υποχρεωτική στράτευση
  Χωρίς πληροφορίες

Ένας στρατός (Army, από το λατινικό Armata), με την ευρεία έννοια, αποτελεί τις επίγειες ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και άλλους στρατιωτικούς κλάδους, όπως μία αεροπορική δύναμη. Στο πλαίσιο μίας εθνικής στρατιωτικής δύναμης, η λέξη στρατός μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε μία Στρατιά, η οποία είναι ένας επιχειρησιακός σχηματισμός, που συνήθως αποτελείται από ένα ή περισσότερα σώματα.

Σε πολλές χώρες ο στρατός ονομάζεται επίσημα στρατός ξηράς ώστε να διαχωρίζεται από την πολεμική αεροπορία, σε χώρες όπου αυτή αποκαλείται αεροπορικός στρατός, όπως στη Γαλλία. Σε αυτές της χώρες παρ'όλα αυτά, σε κοινή χρήση, η λέξη στρατός από μόνη της διατηρεί την έννοια μία επίγειας δύναμης, Σήμερα ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο είναι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με 2.250.000 ενεργούς στρατιώτες και 800.000 εφέδρους.

Ο στρατός διοικείται από Στρατηγό ή Αντιστράτηγο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Army της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).