Στρατός ξηράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στρατός Ξηράς)
Παγκόσμιος χάρτης όπου απεικονίζεται η μορφή του στρατού ανά χώρα
  Χωρίς ένοπλες δυνάμεις
  Επαγγελματικός/εθελοντικός στρατός
  Επιλεκτική στράτευση (λιγότερο από 20%)
  Προς κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης
  Υποχρεωτική στράτευση πολιτών
  Άγνωστο

Ο στρατός ξηράς, με την ευρεία έννοια, είναι ένας κλάδος των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους. Είναι οι δυνάμεις ξηράς και ένας από τους τρεις κλάδους, μαζί με την αεροπορική δύναμη και το πολεμικό ναυτικό. Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατιωτικής δύναμης, η λέξη στρατός μπορεί επίσης να αναφέρεται στη στρατιά, η οποία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός, και αποτελείται από ένα ή περισσότερα σώματα στρατού με μονάδες διαφόρων όπλων και βοηθητικούς σχηματισμούς.

Σε πολλές χώρες η λέξη στρατός διατηρεί την έννοια της επίγειας δύναμης, και αναφέρεται στο στρατό ξηράς. Σήμερα ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο είναι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με 2.183.000 ενεργούς στρατιώτες και 510.000 εφέδρους. [1]

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας[2] και αρχηγός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.[3] Αποφάσεις που αφορούν σημαντικά θέματα λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2018 China Military Strength». Globalfirepower. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  2. άρθρο 1, παρ. 4. «Νόμος 2292/1995 - ΦΕΚ 35/Α/15-2-1995 (Κωδικοποιημένος)». Τράπεζα Πληροφοριών Νομοθεσίας | e-nomothesia.gr. 
  3. άρθρο 45, Σύνταγμα της Ελλάδας