Στρατός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στρατός Ξηράς)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης όπου απεικονίζεται η μορφή του στρατού ανά χώρα
  Χωρίς ένοπλες δυνάμεις
  Επαγγελματικός/εθελοντικός στρατός
  Επιλεκτική στράτευση (λιγότερο από 20%)
  Προς κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης
  Υποχρεωτική στράτευση πολιτών
  Άγνωστο

Ο στρατός, με την ευρεία έννοια, αποτελεί τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους. Περιλαμβάνει κυρίως τρεις κλάδους, το στρατό ξηράς την αεροπορική δύναμη και το πολεμικό ναυτικό. Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατιωτικής δύναμης, η λέξη στρατός μπορεί επίσης να αναφέρεται στη στρατιά, η οποία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός, και αποτελείται από ένα ή περισσότερα σώματα στρατού με μονάδες διαφόρων όπλων και βοηθητικούς σχηματισμούς.

Σε πολλές χώρες η λέξη στρατός διατηρεί την έννοια της επίγειας δύναμης, και αναφέρεται στο στρατό ξηράς. Σήμερα ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο είναι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με 2.183.000 ενεργούς στρατιώτες και 510.000 εφέδρους. [1]

Ο Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας[2] και αρχηγός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.[3] Αποφάσεις που αφορούν σημαντικά θέματα λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2018 China Military Strength». Globalfirepower. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  2. άρθρο 1, παρ. 4. «Νόμος 2292/1995 - ΦΕΚ 35/Α/15-2-1995 (Κωδικοποιημένος)». Τράπεζα Πληροφοριών Νομοθεσίας | e-nomothesia.gr. 
  3. άρθρο 45, Σύνταγμα της Ελλάδας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Army της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).