Συμβούλιο Άμυνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ.) είναι ένα όργανο το οποίο προωθεί την διαμόρφωση μιας ευρύτερης αντίληψης για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, το συντονισμό μεταξύ επιχειρησιακών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των επιτελείων, την ανάπτυξη νέων ιδεών και την προετοιμασία θεμάτων για την υποβολή σε πολιτικά όργανα όπως το ΚΥΣΕΑ. Αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και συγκροτείται από τους:

  1. Υπουργό Εθνικής Αμύνης (ΥΕΘΑ)
  2. Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης (ΥΦΕΘΑ)
  3. Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Α/ΓΕΕΘΑ)
  4. Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ)
  5. Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ)
  6. Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ)
  7. Τυχόν πρόσωπα που μπορεί να προσκληθούν από τον ΥΕΘΑ[1]

Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Άμυνας περιλαμβάνονται:

  1. Εκτιμήσεις επί καταστάσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της χώρας με τα όμορα κράτη.
  2. Αντιμετώπιση θεμάτων που απαιτούν άμεση αντίδραση σε επεισόδια ή έκτακτες καταστάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση.
  3. Θέματα δομής δυνάμεων εξοπλιστικών και ερευνητικών προγραμμάτων, προϋπολογισμού και προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητική Οργάνωση». Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. «Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ)». Θέματα για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. 22 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020.