Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών
SMY (Hellenic Army emblem).png
Έμβλημα της ΣΜΥ
Ενεργό1884–1889, 1925–1934, 1949–σήμερα
ΧώραFlag of Greece.svg Ελλάδα
ΤύποςΣτρατιωτική Σχολή
ΥπαγωγήΓενικό Επιτελείο Στρατού
ΡητόΑπάντων τιμιωτέρον πατρίς

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) είναι μια Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Αποστολή της σχολής είναι να παρέχει εκπαίδευση υπαξιωματικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού[1]. Η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια, οι απόφοιτοι ονομάζονται Μόνιμοι Λοχίες και σταδιοδρομούν στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Σώμα ή Όπλο που εντάχθηκαν[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη Περίοδος (1884-1889)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολή για πρώτη φορά ιδρύθηκε υπό τον Χαρίλαο Τρικούπη με ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον όπου εκεί εκπαιδεύονταν με διετή φοίτηση ιδιώτες προκειμένου να αποκτήσουν τον ρόλο του υπαξιωματικού. Στεγαζόταν στην Κέρκυρα και θεωρείται πρόδρομος της σημερινής ΣΜΥ. Η σχολή διαλύθηκε το 1889 υπό την ίδια κυβέρνηση που την ίδρυσε και μέχρι το 1925 δεν λειτούργησε παρόμοια σχολή υπαξιωματικών[3].

Δεύτερη Περίοδος (1925-1934)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης του Θεόδωρου Πάγκαλου το 1925 ιδρύθηκε το Στρατιωτικόν Οικοτροφείον Υπαξιωματικών στην Κεφαλονιά. Από τις 17 Φεβρουαρίου 1926 μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στην Κέρκυρα όπου και λειτούργησε μέχρι το 1934. Στις 19 Ιουλίου 1926, η σχολή μετονομάστηκε σε Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών. Η φοίτηση ήταν πενταετής, με επιλογή περιορισμού της στα τρία έτη ανάλογα με τις αποδόσεις των φοιτητών, που εκείνον τον καιρό ήταν στην πλειονότητα τους ορφανοί από την Μικρασιατική καταστροφή. Στις 2 Οκτωβρίου 1926 κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η σχολή. Το 1933 ψηφίστηκε Νόμος όπου την καταργούσε και από το 1934 μέχρι το 1949 δεν υπήρξε παρόμοια σχολή[4].

Τρίτη Περίοδος (1949-Σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την λήξη του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 1949 η Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών στην Πάτρα. Η σχολή κράτησε την λειτουργία και τα κτίρια της παλαιότερης αλλά προσάρμοσε το πρόγραμμα της στα νέα δεδομένα της εποχής. Τον Ιούλιο του 1950 η σχολή με εντολή του Αλέξανδρου Παπάγου μετονομάστηκε σε Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το 1953 η έδρα της ΣΜΥ μεταφέρθηκε στην Σύρο και το 1957 στην Σάμο. Το 1975 μεταφέρθηκε για τελευταία φορά στα Τρίκαλα όπου παραμένει μέχρι και σήμερα[4].

Φοίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισαγωγή στην σχολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποψήφιοι φοιτητές προκειμένου να φοιτήσουν στην ΣΜΥ θα πρέπει να διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφού γράψουν παραπάνω από την προκαθορισμένη βάση περνάνε στην σχολή όπου και αρχίζουν την φοίτηση[5].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε στρατιωτική και ακαδημαϊκή. Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα πολλαπλών τομέων, όπως ψυχολογία, βασική στρατιωτική εκπαίδευση, πολιτική ιστορία κτλ[6]. Επίσης στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση υπάρχουν και τα τεχνικά μαθήματα, όπου περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως Μηχανολογία, Ηλεκτροτεχνία κτλ. Η Σωματική Αγωγή είναι επίσης στο πρόγραμμα της σχολής, με ασκήσεις όπως κλασικός αθλητισμός[7].

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την φοίτηση τους, οι απόφοιτοι παρακολουθούν εξειδικευμένο σχολείο πάνω στο όπλο-σώμα της επιλογής τους για ένα έτος και αφού αποφοιτήσουν αρχίζουν την σταδιοδρομία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αφού συμπληρώσουν ένα έτος προϋπηρεσίας, έχουν την δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας και σε ποσοστό 20% επί του αριθμού εισακτέων. Η ύλη των εξετάσεων είναι ίδια με αυτή των Πανελληνίων[8].

Πολλοί απόφοιτοι της ΣΜΥ επιλέγονται και εκπαιδεύονται και υπηρετούν στις Ειδικές δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες ή βατραχάνθρωποι. Το πτυχίο που απονέμονται με το πέρας της σχολής αναγνωρίζεται από το κράτος ως πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι οι απόφοιτοι μπορούν να παρακολουθήσουν προχωρημένα τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ[8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η αποστολή της Σχολής». Επίσημος ιστότοπος της σχολής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Ενημερωτικός οδηγός σπουδών για την ΣΜΥ» (PDF). Ιστότοπος της ΣΜΥ. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «ΣΜΥ: 120 χρόνια από την ίδρυση της» (PDF). Ιστότοπος της σχολής. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 «Συνοπτική ιστορική αναφορά». Ιστότοπος της σχολής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «Μηχανογραφικό Πανελλαδικών για το έτος 2016» (PDF). Υπουργείο Παιδείας. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Κατάλογος με αντικείμενα 1ου έτους στη ΣΜΥ». ΣΜΥ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  7. «Αντικείμενα 2ου έτους σπουδών». ΣΜΥ. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  8. 8,0 8,1 «Σταδιοδρομία αποφοίτων». Επίσημος ιστότοπος σχολής. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]