Κάτω Χώρες (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η έκταση των Κάτω Χωρών όπως φαίνονται από δορυφόρο.

Οι Κάτω Χώρες (ολλανδικά: de Lage Landen, γαλλικά: les Pays-Bas), γνωστές και ως χώρες Μπενελούξ, είναι παράκτια περιοχή στη δυτική Ευρώπη, που αποτελείται από τα κράτη Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, όπως και το χαμηλού υψόμετρου δέλτα των ποταμών Ρήνου, Μεύση, Σκάλδη και όπου το μεγαλύτερο μέρος της γης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.[1][2] Αυτή η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ευρώπης εκτείνεται περίπου από τις γαλλικές Γκραβελίν και Δουνκέρκη στο νοτιοδυτικό σημείο, στην περιοχή της ολλανδικής Ντελφσέιλ και της γερμανικής Ανατολικής Φρυζίας στο βορειοανατολικό σημείο του και του Λουξεμβούργου και της γαλλικής Τιονβίλ στα νοτιοανατολικά.

Οι περισσότερες από τις Κάτω Χώρες είναι παράκτιες περιοχές που οριοθετούνται από τη Βόρεια Θάλασσα ή τη Μάγχη. Οι χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα έχουν συνδέσει τον εαυτό τους πολιτικά και οικονομικά σε εκείνους που έχουν πρόσβαση για να σχηματίσουν μία ένωση λιμανιών και ενδοχώρας.

Οι Κάτω Χώρες ήταν η σκηνή των βόρειων πόλεων των αρχών της δεκαετίας, νεόδμητες παρά ανεπτυγμένες με βάση κάποια αρχαία κέντρα, σηματοδότησαν την αφύπνιση της Ευρώπης στο 12ο αιώνα. Σε αυτή την περίοδο, συναγωνίζονταν με τη βόρεια Ιταλία για την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης. Οι περισσότερες από τις πόλεις διοικούνταν από συντεχνίες και συμβούλια μαζί με ένα θεσμικό παρά ουσιαστικό άρχοντα, όπου η αλληλεπίδραση με τον άρχοντα διέπονταν από ένα αυστηρό σύνολο κανόνων που περιγράφουν αυτό που ο τελευταίος θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε μπορούσε να αναμένει από αυτούς. Όλες οι περιοχές εξαρτόνται κυρίως από το εμπόριο, την κατασκευή και την ενθάρρυνση της ελεύθερης ροής αγαθών και βιοτεχνών.

Οι γερμανικές γλώσσες, όπως τα ολλανδικά και τα λουξεμβουργιανά ήταν οι κυρίαρχες γλώσσες, αν και οι λατινογενείς γλώσσες έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο. Οι δευτερεύουσες γλώσσες που περιλαμβάνονται είναι τα γαλλικά (Λουξεμβούργο, Βραβάντη γύρω από τη Νιβέλ), οι ρομανικές γλώσσες του Βελγίου (στην Επισκοπή της Λιέγης), οι ρομανικές γλώσσες της Φλάνδρας (δηλαδή Καμπραί, Λιλ, Τουρναί) και της Ναμύρ (βαλλωνικά).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Low Countries». Encyclopedia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc.. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/349663/Low-Countries. Ανακτήθηκε στις 26 January 2014. 
  2. «Low Countries - definition of Low Countries by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia». Farlex, Inc. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Low Countries στο Wikimedia Commons