Ολλανδία (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Με κίτρινο οι επαρχίες της Βόρειας και της Νότιας Ολλανδίας

Η Ολλανδία (ολλανδικά: Holland) είναι περιοχή και πρώην επαρχία, στη δυτική ακτή της ομώνυμης χώρας. Η ονομασία Holland χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να περιγράψει ανεπίσημα το σύνολο της ομώνυμης χώρας. Ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης του όρου είναι κοινώς αποδεκτός σε άλλες χώρες, και όχι εξ ολοκλήρου ασυνήθιστος μεταξύ των ίδιων των Ολλανδών, αν και ορισμένοι κάτοικοι της χώρας και συγκεκριμένα σε άλλες περιοχές της χώρας μπορούν να τον εκλάβουν ως ανεπιθύμητο,[1] παραπλανητικό ή προσβλητικό.[2]

Από το 10ο έως τον 16ο αιώνα, η Ολλανδία ήταν ενοποιημένη πολιτική περιοχή εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της οποίας διοικητής ήταν ο εκάστοτε Κόμης της Ολλανδίας. Μέχρι το 17ο αιώνα, η Ολλανδία είχε γίνει παγκόσμια ναυτική και οικονομική δύναμη, η οποία κυριαρχούσε στις άλλες επαρχίες της νέας ανεξάρτητης Ολλανδικής Δημοκρατίας.

Η περιοχή της πρώην επαρχίας της Ολλανδίας συμπίπτει περίπου με τις δύο σημερινές επαρχίες της χώρας, τη Βόρεια Ολλανδία και τη Νότια Ολλανδία, οι οποίες περιλαμβάνουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας: η de jure πρωτεύουσα Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, με το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, και η Χάγη, στην οποία εδρεύει η κυβέρνηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Holland or the Netherlands?». Dutch Embassy in Sweden. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2012. 
  2. σελ. 248, "Amsterdam: guida città", Ryan Ver Berkmoes, EDT srl (Lonely Planet)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Holland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).