Ζηλανδία (επαρχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τη χώρα, δείτε: Νέα Ζηλανδία.

Συντεταγμένες: 51°34′0″N 3°45′0″E / 51.56667°N 3.75000°E / 51.56667; 3.75000

Ζηλανδία

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΟλλανδία
Διοικητική υπαγωγήΟλλανδία
ΠρωτεύουσαΜίντελμπουρχ
Διοίκηση
 • King's or Queen's CommissionerHan Polman
Έκταση2.934 km² και 1.787 km²
Πληθυσμός386.707 (1  Ιανουαρίου 2022)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°34′0″N 3°45′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ζηλανδία (Ολλανδικά: Zeeland ) είναι μια από τις επαρχίες της Ολλανδίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Περιλαμβάνει πολλά νησιά (εξ ου και το όνομά της που σημαίνει «Θαλασσοχώρα») στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και συνορεύει με το Βέλγιο. Πρωτεύουσά της είναι το Μίντελμπουρχ και ο συνολικός πληθυσμός της φτάνει τους 380.000 κατοίκους. Η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό καθώς οι παραλίες της αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό κατά τους μήνες του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των γερμανών τουριστών. Τη θερινή περίοδο, ο συνολικός πληθυσμός της Ζηλανδίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τέσσερις φορές τον μόνιμο πληθυσμό της. Μεγάλο μέρος της Ζηλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και στο παρελθόν υπήρξαν πλημμύρες μεγάλης έκτασης με τελευταία αυτή του 1953. Το έμβλημα της Ζηλανδίας απεικονίζει ένα λιοντάρι που αναδύεται μέσα από το νερό με το σύνθημα «Αγωνίζομαι και αναδύομαι» (λατ. "luctor et emergo"). Η χώρα της Νέας Ζηλανδίας στον Ειρηνικό Ωκεανό πήρε το όνομά της από τη Ζηλανδία της Ολλανδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βωμός της αρχαίας θεότητας Νεχαλλένιας στο Ντόμπουρχ

Στους αρχαίους χρόνους, η τοπική θρησκεία της Νεχαλέννιας προέκυψε περίπου τον 2ο αιώνα π.Χ.[2] αλλά έφτασε στο απόγειό της κατά το 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.[2] Οι ιστορικές πηγές είναι αντικρουόμενες αναφορικά με το αν η Νεχαλέννια ήταν γερμανική ή κελτική θεότητα, αλλά φαίνεται πως ήταν προστάτιδα των θαλασσοπόρων που διέσχιζαν τη Βόρεια θάλασσα. Οι πληροφορίες μας γι’αυτήν προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από πέτρινες επιγραφές που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Όουστερσέλντε, στα 1970. Δύο ακόμα παρόμοιες αναγραφές έχουν βρεθεί στην Κολωνία της Γερμανίας[2].

Μεσαίωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το μεσαίωνα, η Ζηλανδία διεκδικούνταν από τους Κόμηδες της Ολλανδίας και της Φλάνδρας μέχρι το 1299, όταν περιήλθε οριστικά στους πρώτους. Το 1492 αποτέλεσε μέρος του Βασιλείου του Φίλιππου Γ΄ της Βουργουνδίας και αργότερα των δεκαεπτά επαρχιών που, μέσω ενός γάμου, απέγιναν κτήμα των Αψβούργων το 1477. Στον Ογδοηκονταετή πόλεμο, η Ζηλaνδία τάχθηκε στο πλευρό της Ένωσης της Ουτρέχτης και έγινε μέλος της Δημοκρατίας των Κάτω Χωρών. Η περιοχή της σημερινής Ζηλανδικής Φλάνδρας αρχικά δεν εποτελούσε μέρος τη Ζηλανδίας, αλλά παρέμεινε υπό την ηγεμονία των Αψβούργων μέχρι την κατάκτησή της από τη Δημοκρατία των Κάτω Χωρών. Η οριοθέτηση της σημερινής Ζηλανδίας πραγματοποιήθηκε μετά τη γαλλική κατοχή και τη δημιουργία του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, το 1815.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζηλανδία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη γερμανική κατοχή του 1944 όταν αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ Καναδών/Βρετανών και Γερμανών (Μάχη του Σελντ)[3]. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 1953 κόστισαν τη ζωή 1.800 πολιτών και αποτέλεσαν το έναυσμα για την κατασκευή του τεράστιου προγράμματος διαχείρισης νερού Delta Works.

Δανεισμός του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νησιά της Νέας Ζηλανδίας ανακαλύφθηκαν από τον Ολλανδό εξερευνητή Άμπελ Τάσμαν το 1642, αν και ο ίδιος δεν αποβιβάστηκε ποτέ σε αυτά. Πιστεύοντας πως βρισκόταν απέναντι από τις ακτές της Αργεντινής ο Τάσμαν αρχικά τα ονόμασε «Staten Landt», αλλά όταν διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν λάθος, οι Ολλανδικές αρχές μετονόμασαν το σύμπλεγμα νήσων σε Νέα Ζηλανδία.
Την εποχή της Ολλανδικής αυτοκρατορίας, εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, οι κατακτητές είχαν επίσης ονομάσει «Νέα Ολλανδία» την Αυστραλία, αλλά η έλευση των Βρετανών άλλαξε το όνομα της τελευταίας στο σημερινό της. Ο εξερευνητής Τζέιμς Κουκ αποκαλούσε Νέα Ζηλανδία ολόκληρο το εκεί αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.
Το 1847, η Ζηλανδία έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη πόλη της Πολιτείας του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, μέσω του Ολλανδού εποίκου Γιάνες φαν ντε Λάουστερ. Άλλη μια πόλη με Ζηλανδική προέλευση είναι το Φλάσινγκ, γειτονικά του Κουίνς της Νέας Υόρκης (πρώην «Νέο Άμστερνταμ»), που ονομάστηκε χάριν του Φλίσσινγκεν. Υπάρχουν μερικές ακόμα αμερικανικές και καναδικές πόλεις με το όνομα Ζηλανδία.[4]
Στο Σουρινάμ, η πρωτεύουσα Παραμαρίμπο διαθέτει επίσης λιμάνι με το όνομα Ζηλανδία που κρατά από την εποχή της Ολλανδικής αποικιοκρατίας. Αντίστοιχο λιμάνι κατασκευάστηκε και στην Ταϊβάν, γύρω στα 1624-1634 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερειακός χάρτης της Ζηλανδίας

Η επαρχία της Ζηλανδίας αποτελεί, ουσιαστικά, ένα μεγάλο Δέλτα διαφόρων ποταμών. Το μεγαλύτερο κομμάτι της βρίσκεται υπό της στάθμης της θάλασσας και ανακτήθηκε από τους κατοίκους της με την πάροδο του χρόνου. Η τοπογραφία της Ζηλανδίας έχει αλλάξει αρκετά λόγω ανθρώπινης παρεμβολής αλλά και φυσικών φαινομένων. Για αιώνες, η περιοχή παρέμενε λασπώδης λόγω της πλημμυρίδας και της άμπωτης, αλλά σιγά-σιγά μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμη γη με λόφους και σχετικά ξηρό κλίμα. Σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο η κατασκευή φραγμάτων όπως τα Delta Works, μετά τις πλημμύρες του 1953, και οι γέφυρες και τα τούνελς της σύγχρονης εποχής.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραλία στον Ατλαντικό Ωκεανό, Ντόμπουρχ

Η Ζηλανδία περιλαμβάνει τους ακόλουθους σημαντικούς δήμους (πληθυσμοί):

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. opendata.cbs.nl#/CBS/nl/dataset/37230ned/table?ts=1646674430874.
  2. 2,0 2,1 2,2 Lendering, 2006.
  3. http://www.combinedops.com/Walcheren.htm
  4. «Zealand, New Brunswick, Canada». University Educational Series, Fredericton, New Brunswick, Canada. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]