Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φιλιβέρτος Β΄ της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλιβέρτος Β'
Δούκας της Σαβοΐας
Κόμης της Γενεύης
Πρίγκιπας του Πεδεμόντιου
Περίοδος7 Νοεμβρίου 1497 - 10 Σεπτεμβρίου 1504
ΠροκάτοχοςΦίλιππος Β΄ της Σαβοΐας
ΔιάδοχοςΚάρολος Γ΄ της Σαβοΐας
Γέννηση10 Απριλίου 1480
Πον-ντ'Εν, Γαλλία
Θάνατος10 Σεπτεμβρίου 1504 (24 ετών)
Πον-ντ'Εν, Γαλλία
ΣύζυγοςΓιολάντα Λουίζα της Σαβοΐας
Μαργαρίτα της Αυστρίας
ΟίκοςΟίκος της Σαβοΐας
ΠατέραςΦίλιππος Β΄ της Σαβοΐας
ΜητέραΜαργαρίτα των Βουρβόνων
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φιλιβέρτος Β΄ (Philibert II de Savoie, 10 Απριλίου 1480 - 10 Σεπτεμβρίου 1504), ο επονομαζόμενος ο Ωραίος ή ο Καλός, ήταν δούκας της Σαβοΐας από το 1497 έως τον θάνατό του. Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Φιλίππου Β' δούκα της Σαβοΐας και της πρώτης συζύγου του Μαργαρίτας των Βουρβόνων, κόρης του Καρόλου Α' δούκα του Μπουρμπόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ποντ-ντ' Αίν. Ο πατέρας του ήταν ο 3ος υιός και δεν περίμενε να γίνει δούκας, μια και ο πιο μεγάλος αδελφός του είχε υιούς και εγγονό. Ωστόσο το 1496 ο Φίλιππος Β' διαδέχθηκε τον μικρανιψιό του Κάρολο Β'. Αμέσως πάντρεψε τον 16ετή Φιλιβέρτο με την αδελφή του Καρόλου Β', την 9ετή Γιολάντα-Λουίζα. Ήταν η κληρονόμος του πατέρα της και του πάππου της Αμεδαίου Θ', ο οποίος είχε τους τίλους του βασιλιά της Κύπρου, της Ιερουσαλήμ και της Μικράς Αρμενίας. Τους τίτλους αυτούς διεκδικούσε και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν ηλικιωμένος και απεβίωσε έπειτα από 19 μήνες εξουσίας.

Ο θυρεός του δούκα της Σαβοΐας

Το νέο ζεύγος χρησιμοποιούσε τους τίτλους του χωρίς πια αμφισβητήσεις από διεκδικητές. Όμως η Γιολάντα-Λουίζα απεβίωσε το 1422 στα 12 έτη της. Αν και την κληρονόμησε η Καρλόττα Τραστάμαρα, κόρη της θείας της Άννας Σαβοΐας, ο Φιλιβέρτος Β' συνέχισε να χρησιμοποιεί τους τίτλους της συζύγου του. Το 1501 άρχισε ο Λουδοβίκος ΙΒ' Βαλουά την εκστρατεία του που στο τέλος κατέκτησε το Μιλάνο, έτσι η Σαβοΐα θα βρεθεί μεταξύ Γαλλικών εδαφών. Απεβίωσε το 1504 στα 24 έτη του άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Κάρολος Γ'.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1496 τη Γιολάντα-Λουίζα, κόρη του εξαδέλφου του Καρόλου Α΄ δούκα της Σαβοΐας.

Το 1501 έκανε το δεύτερο γάμο του με τη Μαργαρίτα των Αψβούργων, κόρη του Μαξιμιλιανού Α΄ και της Μαρίας των Βαλουά δούκισσας της Βουργουνδίας. Η Μαργαρίτα ήταν, από τη μητέρα της, κυβερνήτης των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Φιλιβέρτος Β΄ της Σαβοΐας
Γέννηση: 10 Απριλίου 1480 Θάνατος: 10 Σεπτεμβρίου 1504
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φίλιππος Β΄
δούκας της Σαβοΐας

1497-1504
Διάδοχος
Κάρολος Γ΄