Φιλιβέρτος Β΄ της Σαβοΐας
| Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
| Φιλιβέρτος Β' | |
|---|---|
| Περίοδος | 7 Νοεμβρίου 1497 - 10 Σεπτεμβρίου 1504 |
| Προκάτοχος | Φίλιππος Β΄ της Σαβοΐας |
| Διάδοχος | Κάρολος Γ΄ της Σαβοΐας |
| Γέννηση | 10 Απριλίου 1480 Πον-ντ'Εν, Γαλλία |
| Θάνατος | 10 Σεπτεμβρίου 1504 (24 ετών) Πον-ντ'Εν, Γαλλία |
| Σύζυγος | Γιολάντα Λουίζα της Σαβοΐας Μαργαρίτα της Αυστρίας |
| Οίκος | Οίκος της Σαβοΐας |
| Πατέρας | Φίλιππος Β΄ της Σαβοΐας |
| Μητέρα | Μαργαρίτα των Βουρβόνων |
| Θρησκεία | Καθολική Εκκλησία |
| δεδομένα () | |
Ο Φιλιβέρτος Β΄ (Philibert II de Savoie, 10 Απριλίου 1480 - 10 Σεπτεμβρίου 1504), ο επονομαζόμενος ο Ωραίος ή ο Καλός, ήταν δούκας της Σαβοΐας από το 1497 έως τον θάνατό του. Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Φιλίππου Β' δούκα της Σαβοΐας και της πρώτης συζύγου του Μαργαρίτας των Βουρβόνων, κόρης του Καρόλου Α' δούκα του Μπουρμπόν.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε στο Ποντ-ντ' Αίν. Ο πατέρας του ήταν ο 3ος υιός και δεν περίμενε να γίνει δούκας, μια και ο πιο μεγάλος αδελφός του είχε υιούς και εγγονό. Ωστόσο το 1496 ο Φίλιππος Β' διαδέχθηκε τον μικρανιψιό του Κάρολο Β'. Αμέσως πάντρεψε τον 16ετή Φιλιβέρτο με την αδελφή του Καρόλου Β', την 9ετή Γιολάντα-Λουίζα. Ήταν η κληρονόμος του πατέρα της και του πάππου της Αμεδαίου Θ', ο οποίος είχε τους τίλους του βασιλιά της Κύπρου, της Ιερουσαλήμ και της Μικράς Αρμενίας. Τους τίτλους αυτούς διεκδικούσε και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν ηλικιωμένος και απεβίωσε έπειτα από 19 μήνες εξουσίας.

Το νέο ζεύγος χρησιμοποιούσε τους τίτλους του χωρίς πια αμφισβητήσεις από διεκδικητές. Όμως η Γιολάντα-Λουίζα απεβίωσε το 1422 στα 12 έτη της. Αν και την κληρονόμησε η Καρλόττα Τραστάμαρα, κόρη της θείας της Άννας Σαβοΐας, ο Φιλιβέρτος Β' συνέχισε να χρησιμοποιεί τους τίτλους της συζύγου του. Το 1501 άρχισε ο Λουδοβίκος ΙΒ' Βαλουά την εκστρατεία του που στο τέλος κατέκτησε το Μιλάνο, έτσι η Σαβοΐα θα βρεθεί μεταξύ Γαλλικών εδαφών. Απεβίωσε το 1504 στα 24 έτη του άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Κάρολος Γ'.
Οικογένεια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Νυμφεύτηκε πρώτα το 1496 τη Γιολάντα-Λουίζα, κόρη του εξαδέλφου του Καρόλου Α΄ δούκα της Σαβοΐας.
Το 1501 έκανε το δεύτερο γάμο του με τη Μαργαρίτα των Αψβούργων, κόρη του Μαξιμιλιανού Α΄ και της Μαρίας των Βαλουά δούκισσας της Βουργουνδίας. Η Μαργαρίτα ήταν, από τη μητέρα της, κυβερνήτης των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.
Πρόγονοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]| Πρόγονοι της Λουίζας της Σαβοΐας, κόμισσας του Ανγκουλέμ |
|---|
|
|
| Αυτό το λήμμα σχετικά με τη βιογραφία ενός προσώπου χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |