Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή

Θυρεός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ενεργό22 Μαρτίου 1919
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΤύποςΑκτοφυλακή
ΡόλοςΣώμα Ασφαλείας στρατιωτικά συγκροτημένο[1] Φρούρηση θαλάσσιων συνόρων
Δύναμη7.370[2]
ΥπαγωγήΥπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΑρχηγείοΔραπετσώνα, Πειραιάς
ΠροστάτηςΆγιος Νικόλαος
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
Διοίκηση
ΑρχηγόςΑντιναύαρχος (ΛΣ) Αλεξανδράκης Γεώργιος
Α΄ ΥπαρχηγόςΑντιναύαρχος (ΛΣ) Τσελίκης Αλέξανδρος
Β΄ ΥπαρχηγόςΑντιναύαρχος (ΛΣ) Πανταζόγλου Αριστείδης
Διακριτικά
Επιχειρησιακός επισείων
Λωρίδα

Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.) είναι Σώμα Ασφαλείας στρατιωτικά συγκροτημένο. Σκοπός του είναι η φρούρηση και ο έλεγχος των λιμένων της χώρας, των πάσης φύσεως λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, εκτός ναυστάθμων και ναυτικών οχυρών, η προστασία της θαλάσσιας αλιείας, η διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα, η αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν την θαλάσσια συγκοινωνία, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και γενικά ο έλεγχος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Το Λιμενικό Σώμα υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Προστάτης του είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λιμενικό Σώμα ιδρύθηκε το 1919 με τον νόμο 1753 περί τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων. Ο συγκεκριμένος νόμος υπογράφτηκε από τους Βασιλιά Αλέξανδρο Α΄, υπουργό Ναυτικών Εμμανουήλ Ρέπουλη και υπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Τσιριμώκο. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχετικού νόμου το Λιμενικό Σώμα αρχικά θα αποτελείτο από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Γι' αυτό το λόγο μετατάχθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό στο Λιμενικό Σώμα 66 αξιωματικοί.

Τα τέσσερα πρώτα μέλη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι είχαν τον βαθμό επιλιμενάρχη β΄, ήταν οι Δούκας Δούκας, Γεώργιος Τσάκωνας, Κωνσταντίνος Μπούκας και Παντελής Χορν. Ένας από τους εμπνευστές της ίδρυσης αυτού του σώματος ήταν ο Γεώργιος Σάκαλης, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπούκα συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της σκέψης, στηριζόμενοι στον προϋπάρχοντα νόμο, Β.Δ. «Περί Λιμενίων Αρχών» του 1834 (διάταγμα του Όθωνα), προκειμένου να εκπέσουν αρμοδιότητες από το Πολεμικό Ναυτικό και να απαγκιστρωθεί μεγάλο μέρος της δύναμής του.

Σημαία του ΛΣ (σε χρήση 1919-1973).
Παλαιότερη σημαία του ΛΣ (σε χρήση 1973-1980).
Σημαία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Το Λιμενικό Σώμα στην αρχή υπάχθηκε στην Διεύθυνση Εμπορικού Ναυτικού (ΔΕΝ) του Υπουργείου Ναυτικών, η οποία στη συνέχεια υπάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και το 1925 επανήλθε στο Υπουργείο Ναυτικών. Μερικοί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, που υπαγόταν στο ίδιο Υπουργείο σε άλλη διεύθυνση, εκδήλωσαν δυσφορία επειδή μετά την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος πολλές αρμοδιότητες, πέραν από τις καθ' αυτές στρατιωτικές, τους αφαιρέθηκαν. Βέβαια στα πρώτα χρόνια της σύστασης του Λιμενικού παρατηρείται η τάση κηδεμονίας του από το Πολεμικό Ναυτικό ως Όπλο και αρχαιότερο αυτού. Το 1921 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός των Προξενικών Λιμεναρχείων, με πρώτο αυτό του Λονδίνου.

Η πολιτική και μερική στρατιωτική ανεξαρτησία του Σώματος ολοκληρώθηκε με την ίδρυση του Yφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 1936. Είχαν όμως προηγηθεί και διάφοροι ευνοϊκοί προς τον σκοπό αυτό νόμοι από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του Βενιζέλου το 1929.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω των συχνών βομβαρδισμών των λιμένων και κυρίως του Πειραιά. Με την διάσπαση του μετώπου το 1941, οι αξιωματικοί διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας και του Ιονίου. Παράλληλα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό του Πειραιά, δεχόταν σχεδόν καθημερινά σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα ιταλικά αεροπλάνα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής πολλοί αξιωματικοί κατέφυγαν στην Αίγυπτο μαζί με την κυβέρνηση. Το προξενικό λιμεναρχείο της Σμύρνης εκείνη την περίοδο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες εξυπηρετώντας περίπου 35.000 πρόσφυγες. Το 1941 η κατοχική κυβέρνηση μετέτρεψε το Υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε Υπουργείο. Το Λιμενικό Σώμα περιορίστηκε σε αστυνομικά καθήκοντα.

Πολλοί αξιωματικοί του Λ.Σ. έλαβαν μέρος στην Εθνική αντίσταση. Αυτοί ήταν μυημένοι στις οργανώσεις "Όμηρος", "Κόδρος", "Αλίκη", Ε.Δ.Ε.Σ., Ε.Κ.Κ.Α., Π.Ε.Α.Ν. κ.ά. Το Λ.Σ. είχε αρκετές απώλειες σε έμψυχο υλικό. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις του υποκελευστή Γρηγόρη Μουρμούρη, ο οποίος βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, του Πολίτη, που βασανίστηκε επίσης, των υποπλοιάρχων Γεωργίου Κωτούλα και Ηλία Καζάκου, που συνελήφθησαν από τους Γερμανούς καθώς διέφευγαν για το εξωτερικό και εκτελέστηκαν, του αντιπλοιάρχου Γεωργακόπουλου, ο οποίος συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Γερμανούς, του Αρβανιτάκη, που εκτελέστηκε επίσης, του Ιωάννη Μαυρέα, που εκτελέστηκε επίσης, αλλά και πολλών άλλων που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν ή εκτοπίστηκαν.

Στα Δεκεμβριανά του 1944 οι αξιωματικοί του Λ.Σ. οχυρώθηκαν στο κτίριο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς που τότε στεγαζόταν στο μέγαρο Βάττη, στην ακτή Μιαούλη. Στο κτίριο είχαν επίσης συγκεντρωθεί αστυνομικοί, μερικοί Άγγλοι πεζοναύτες και άλλες ένοπλες δυνάμεις. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές. Κατά τη διάρκεια αυτών σκοτώθηκαν δύο λιμενικοί. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στα απομνημονεύματά του αναφέρεται στην ηρωική άμυνα των αξιωματικών του Λ.Σ. στο λιμεναρχείο Πειραιά. Δυστυχώς την εποχή του εμφυλίου δολοφονήθηκαν αρκετοί λιμενικοί, μεταξύ αυτών και ο ναύαρχος Παπαθεοδώρου. Το 1946 ανέλαβε το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας ο απόστρατος αξιωματικός του Λ.Σ. Θεόδωρος Κιζάνης, ο μοναδικός αξιωματικός του Λ.Σ. που ανήλθε ποτέ στην θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο θυρεός του Λιμενικού Σώματος πριν το 2011

Με τον νόμο 3922/2011 (Φ.Ε.Κ. 35) το Λιμενικό Σώμα μετονομάζεται σε Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή και υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ως αποστολή του προσδιορίζεται η εφαρμογή του νόμου στις περιοχές και τους χώρους στους οποίους εκτείνεται η καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητά του, που είναι κυρίως ο θαλάσσιος χώρος ευθύνης του, τα εμπορικά πλοία και τα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, οι λιμένες και η χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και άλλοι χερσαίοι, παράκτιοι ή θαλάσσιοι χώροι.

Στις 21 Ιουνίου 2012 με το Π.Δ. 85/2012 συνεστήθη το Υπουργείο Ναυτιλίας συγκροτούμενο από υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που είχαν μεταφερθεί το 2009 στα τέως Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μεταξύ των οποίων και το «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Αποστολή και έκταση αρμοδιοτήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον Πειραιά

Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποστολή την εφαρμογή του νόμου στις περιοχές και τους χώρους στους οποίους εκτείνεται η αρμοδιότητα του. Ειδικότερα, στην αποστολή του περιλαμβάνονται:

 1. Η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
 2. Η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου που περιλαμβάνει την άσκηση δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
 3. Η οργάνωση όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
 4. Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα.
 5. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
 6. Η λήψη μέτρων για την παρακολούθηση, την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.
 7. Η διασφάλιση της τήρησης και ο έλεγχος εφαρμογής των κανόνων ναυτικής ασφάλειας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς και των όρων ασφαλούς διαχείρισης των πλοίων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει κάθε φορά.
 8. Ο έλεγχος εφαρμογής απαιτήσεων περί προσωπικού πλοίων.

Η αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτείνεται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, στους λιμένες και στη χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και σε άλλους χερσαίους, παράκτιους ή θαλάσσιους.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή συγκροτείται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες [3]. Κεντρικές Υπηρεσίες είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι υπαγόμενοι σε αυτό Κλάδοι - Διευθύνσεις, καθώς και λοιπές υπαγόμενες σε αυτό Υπηρεσίες.

Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι οι Περιφερειακές Διοικήσεις του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι υπαγόμενες σ' αυτές Λιμενικές Αρχές, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και οι Υπηρεσίες των Ναυτιλιακών Ακολούθων όπως και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών.

Στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοντέλο/Κλάση Ρόλος Μήκος (μέτρα) Εκτόπισμα (τόννοι) Προέλευση Ενεργά Σημειώσεις
Sa'ar 4.5 /

Φούρνοι

Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 58 450 Ισραήλ / Ελλάδα 3[4] Τα πλοία ΛΣ-060, ΛΣ-070 και ΛΣ-080 διαθέτουν πυροβόλα OTO Breda 30mm/70 ως κύριο οπλισμό και δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα 0,50". Αποκτήθηκαν κατά την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Αναπτύσσουν ταχύτητα 34,5 κόμβων.
Stan Patrol 5509 / Γαύδος Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 58,5 565 Ολλανδία 1 Το πλοίο ΛΣ-090 κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Damen και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015, ενώ χρηματοδοτήθηκε κατά 82,5% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[5]
Αναπτύσσει ταχύτητα 27-30 κόμβων.
P355GR / Μαρίνος Ζαμπάτης Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 37,0 160 Ιταλία 4 Τρία πλοία παραγγέλθηκαν στην Cantiere Navale Vittoria τον Ιανουάριο του 2019 με δικαίωμα προαίρεσης ενός ακόμη, η οποία ασκήθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, σκάφη αξίας 42εκ. ευρώ τα οποία χρηματοδοτήθηκαν κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 παραλήφθηκαν τα πρώτα δύο και τον Ιανουάριο του 2022 το τέταρτο. Τα σκάφη ΛΣ-900, ΛΣ-910, ΛΣ-920 και ΛΣ-930 πρόκειται να αντικαταστήσουν τα σκάφη της κλάσης Δήλος (Abeking).[6]

Αναπτύσσουν ταχύτητα 37-40 κόμβων.

Vosper Europatrol 250 Mk1 / Αρκοί Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 47,3 300 Ηνωμένο Βασίλειο 1 Το πλοίο ΛΣ-050 παραλήφθηκε αρχικά από το ΣΔΟΕ το 1994, ενώ παραδόθηκε στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ το 2002. Για αρκετά χρόνια βρισκόταν εκτός υπηρεσίας λόγω μηχανικών προβλημάτων, επισκευάστηκε με χορηγία αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2015.[7]
Αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 40 κόμβους.
Κλάση Δήλος Περιπολία 29 86 Ελλάδα 6 Τα σκάφη της κλάσης ΛΣ-010, ΛΣ-015, ΛΣ-020, ΛΣ-025, ΛΣ-030 και ΛΣ-040 έχουν σχεδιαστεί από την Abeking & Rasmussen και κατασκευάστηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρόκειται να αντικατασταθούν από την κλάση Μαρίνος Ζαμπάτης.
Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 27 κόμβους.
FB 56F / Περιπολία 16,1 Ιταλία 0/15 Στις 29 Ιανουαρίου 2020 παραγγέλθηκαν 15 σκάφη του τύπου με ορίζοντα παράδοσης έως το 2023.

Αναπτύσσει ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 κόμβων.

POB–24G / Φαίακας Περιπολία 24,6 Κροατία 2 Από αυτή την κλάση έχουν παραδοθεί τα σκάφη ΛΣ-617 και ΛΣ-618 το 2015. Τα υπόλοιπα 4 σκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ, καθώς η κροατική εταιρεία κήρυξε πτώχευση και δήλωσε ανίκανη να ολοκληρώσει τη διαδικασία.[8].
Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 32 κόμβους.
CB-90HCG Περιπολία / Μάχη 15,9 20 Σουηδία 3[4] Περιλαμβάνει τα σκάφη ΛΣ-134 ως ΛΣ-136. Τα σκάφη διαθέτουν δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα 0,50" και φέρουν πλάκες θωράκισης επιπέδου IV.
Αναπτύσσουν ταχύτητα 40-45 κόμβους.
Rafnar 1100 Περιπολία / Ειδικών αποστολών 11,5 4 Ελλάδα 10 Δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με το πρώτο να καθελκύζεται τον Ιούλιο του 2020 και να εντάσσεται σε ένα μήνα. Ισλανδική σχεδίασης, κατασκευάζονται από την RAFNAR Hellas κατόπιν άδειας.[9] Περιλαμβάνει τα σκάφη ΛΣ-1054 έως ΛΣ-1063.

Αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 κόμβων.

Javelin-74 Περιπολία 19,2 27 Ελλάδα 3 Περιλαμβάνει τα σκάφη ΛΣ-192, ΛΣ-193 και ΛΣ-194.
Αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 50 κόμβων.
LCS-57 (Lambro-57) Mk.I Περιπολία 18,2 28 Ελλάδα 19 Περιλαμβάνει τα σκάφη ΛΣ-137 έως ΛΣ-151 και ΛΣ-169 ως ΛΣ-172.
Αναπτύσσουν ταχύτητα 44 κόμβων.
LCS-57 (Lambro-57) Mk.II Περιπολία 19,2 27 Ελλάδα 16 Περιλαμβάνει τα σκάφη ΛΣ-601 ως ΛΣ-616.
Αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 50 κόμβων.
LCS-53 (Lambro-53 Guardian) Περιπολία 16,8 21 Ελλάδα 12 Περιλαμβάνει τα σκάφη ΛΣ-114 ως ΛΣ-126.
Αναπτύσσουν ταχύτητα 33 κόμβων.
Olympic L65/74 Περιπολία 23 Ελλάδα 4 Σειρά ΛΣ-102
Olympic L-44 Περιπολία 14 25 Ελλάδα 3 Σειρά ΛΣ-153
D-45 Περιπολία 13,9 25 Ελλάδα 4
D-45M Περιπολία 13,9 25 Ελλάδα 5

Προσωπικό Λιμενικού Σώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Π.Λ.Σ.-015 ελλιμενισμένο στα Χανιά
Ταχύπλοο του ΛΣ σε παρέλαση

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Στο προσωπικό του εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τα άλλα ένοπλα Σώματα καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 129 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, που κυρώθηκε με τον ν. 3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α΄). Η οργανική του δύναμη μειώθηκε από 10.250 άτομα, όπως όριζε ο νόμος 4150/2013 σε 8.000[10][11][12].

Τη Στρατιωτική Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής απαρτίζουν τρεις Αντιναύαρχοι Λ.Σ., ο Αρχηγός και οι δύο Υπαρχηγοί. Το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό αποτελείται από Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες, άνδρες και γυναίκες.

Οι παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος είναι:

Η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.)[13], η οποία λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού. Στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό Έλληνες πολίτες, πτυχιούχοι πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών σχολών ή κάτοχοι διπλώματος Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού πλοιάρχων ή μηχανικών και η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια. Μετά την αποφοίτησή τους από τη σχολή οι δόκιμοι ονομάζονται Σημαιοφόροι Λ.Σ. και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Καταληκτικός βαθμός της σταδιοδρομίας τους είναι ο βαθμός του Αντιναυάρχου Λ.Σ.[14]

Η Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.)[15] λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.) του Πολεμικού Ναυτικού και η φοίτηση διαρκούσε 9 μήνες. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στη σχολή ορίζονταν στην εκάστοτε προκήρυξη. Μετά την αποφοίτησή τους οι δόκιμοι ονομάζονταν Κελευστές Λ.Σ. και εντάσσονταν στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Η αποστρατεία τους γίνεται στο βαθμό του Πλοιάρχου Λ.Σ. Η Σχολή Υπαξιωματικών έπαψε να υφίσταται τον Αύγουστο του 2018, όταν η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο πλέον υφίστανται μόνο η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων και η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.[16][17]

Η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων[18], η οποία εδρεύει στον Πειραιά και η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στη σχολή ορίζονται στην εκάστοτε προκήρυξη. Μετά την αποφοίτησή τους από τη σχολή οι δόκιμοι ονομάζονται Λιμενοφύλακες και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Αποστρατεύονται αναλόγως με τα προσόντα που διαθέτουν με το βαθμό του Υποπλοιάρχου ή Πλωτάρχη Λ.Σ.[19]

Στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή κατατάσσονται επίσης και εξειδικευμένοι επιστήμονες ως αξιωματικοί απευθείας κατάταξης [20] με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. και με ειδικότητες:

 • τεχνικού - απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών διαφόρων ειδικοτήτων, που απασχολούνται κυρίως σε υπηρεσίες με τεχνικό - τεχνολογικό αντικείμενο.
 • ιατρού - απόφοιτοι ιατρικών σχολών διαφόρων ειδικοτήτων, που απασχολούνται στα ναυτικά νοσοκομεία της χώρας.
 • οικονομικού - απόφοιτοι οικονομικών σχολών, που απασχολούνται κυρίως σε οικονομικές υπηρεσίες.
 • νομικού - απόφοιτοι νομικών σχολών, που απασχολούνται κυρίως σε καθήκοντα σχετικά με τη νομική επιστήμη.
 • ιερέας - κληρικός, απόφοιτος Ανώτατης Θεολογικής Σχολής.

Στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εισάγονται και Αξιωματικοί Ειδικής Μονιμότητας (Ε.Μ) με το βαθμό του Σημαιοφόρου, χειριστές αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Το 2011 εγκρίθηκε και ο θεσμός του Εθελοντή ακτοφύλακα με συγκεκριμένες αρμοδιότητες πλην των ενόπλων επιχειρήσεων. [21]

Διακριτικά βαθμών στο Λιμενικό Σώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακριτικά Βαθμών των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος
Ανώτατοι Αξιωματικοί Ανώτεροι Αξιωματικοί Κατώτεροι Αξιωματικοί
Ναύαρχος (ε.α.) Αντιναύαρχος Υποναύαρχος Αρχιπλοίαρχος Πλοίαρχος Αντιπλοίαρχος Πλωτάρχης Υποπλοίαρχος Ανθυποπλοίαρχος Σημαιοφόρος


Διακριτικά Βαθμών Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων
Ανθυπασπιστής Υπαξιωματικοί Λιμενοφύλακας
Αρχικελευστής Επικελευστής Κελευστής

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «N 2287/95 - Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2016. 
 2. Ανθρώπινο Δυναμικό
 3. «Οργανόγραμμα Α.ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2015. 
 4. 4,0 4,1 E. Pagotsis, επιμ. (Μάιος 2011). Ετήσια Ανασκόπηση Ισορροπία Δυνάμεων 2011-2012 (Annual Review Balance of Power 2011-2012. Athens, Greece: Dyros Ltd. σελ. 77. 
 5. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (13 Φεβρουαρίου 2018). «ΠΑΘ 090 «Γαύδος» -Αυτό είναι το πλοίο του Λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. 
 6. «Συνεχίζεται η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, 2 ακόμη σκάφη τύπου Ρ355 CPV εντάχθηκαν στη δύναμή του». Πτήση & Διάστημα. 17 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. 
 7. «Τελετή Απόδοσης σε Ενέργεια του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος (ΠΑΘ/ΛΣ)050». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2015. 
 8. «Greek coastguard orders six coastal patrol craft». janes.com. 29 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2014. 
 9. «Rafnar 1100: Στα χέρια του Λιμενικού το πρώτο από τα νέα, αβύθιστα σκάφη που ναυπηγούνται στην Ελλάδα». HuffPost Greece. 10 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. 
 10. Παράγραφος 14 του Άρθρου 56 του Νόμου 4150/2013
 11. Οργανική Δύναμη Προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
 12. [1]
 13. Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος[νεκρός σύνδεσμος]
 14. https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/222904/me-panellinies-sto-limeniko-apo-fetos
 15. «Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2016. 
 16. https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/264123_ta-pd-ton-sholon-dokimon-limenofylakon-kai-dokimon-simaioforon-limenikoy-somatos
 17. https://www.eleftherostypos.gr/ellada/206258-apokleistiko-ti-allazei-gia-tin-eisagogi-sto-limeniko/
 18. Σχολή Λιμενοφυλάκων[νεκρός σύνδεσμος]
 19. https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/220116/me-panellinies-i-eisagogi-neon-stelexon-sto-limeniko
 20. «Aξιωματικοί απευθείας κατάταξης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2016. 
 21. «ΦΕΚ για Εθελοντές πυροσβέστες και ακτοφύλακες» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]