Πύλη:Ευρώπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Europe (orthographic projection).svg Πύλη Ευρώπη
Κύρια Σελίδα Χώρες Κατηγορίες λημμάτων Τι μπορείτε να κάνετε


Η σελίδα αυτή είναι η Κύρια Σελίδα της Πύλης: Ευρώπη. H Πύλη έχει σκοπό της να χρησιμοποιηθεί ως κύρια είσοδος προς άλλες σελίδες της Βικιπαίδειας, γύρω από θέματα που αφορούν την ήπειρο της Ευρώπης.

  • Για να δείτε έναν κατάλογο των κρατών που ανήκουν στην Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Χώρες.
  • Για να αναζητήσετε λήμματα που σχετίζονται με την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Κατηγορίες λημμάτων.
  • Για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας, για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Τι μπορείτε να κάνετε.


επεξ. Επιλεγμένο λήμμα
Europe 1914 el.jpg

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, που διήρκεσε από τις 28 Ιουλίου 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918. Αν και επρόκειτο για μια μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη, με τα κύρια μέτωπα του στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή του περιφερειακά, με ενεργό συμμετοχή των αποικιακών και των αμερικανικών στρατευμάτων, του προσέδωσαν, τελικά, την έννοια του παγκόσμιου.

Οι αποκαλούμενες Ενωμένες Δυνάμεις, τα στρατεύματα της «Τριπλής Συνεννόησης» ή «Αντάντ» (Βρετανική Αυτοκρατορία, Γαλλία, Ρωσική Αυτοκρατορία) με τις δυνάμεις των συμμάχων τους, επικράτησαν των Κεντρικών Δυνάμεων, της στρατιωτικής ένωσης δύο από τις δυνάμεις της «Τριπλής Συμμαχίας» (Γερμανική Αυτοκρατορία και Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία) και των δύο κύριων συμμάχων τους (Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία). Ο πόλεμος οδήγησε αφενός στην κατάρρευση των τεσσάρων ηττημένων κρατών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης, εκ του κατακερματισμού αυτών, αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και, σε τελική φάση, στη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους... (περισσότερα)

επεξ. Επιλεγμένη εικόνα
Monteliusvägen panorama 2009b.jpg
Πανοραμική άποψη της παλιάς πόλης (gamla stan) της Στοκχόλμης, πρωτεύουσας της Σουηδίας. (Δεκέμβριος 2009)
επεξ. Η ήπειρος της Ευρώπης...

Η Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά, μαζί με τα νησιά της, έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 ξεπερνούσε τους 730.000.000 κατοίκους.

Συνορεύει βορειοανατολικά με την Ασία, όντας η δυτική χερσόνησος της Ευρασίας. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, βόρεια από τον Αρκτικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και ανατολικά από τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Δίας ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, που ονομαζόταν Ευρώπη. Για να τη πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με τη γοητεία του σαγήνεψε την Ευρώπη, που έκατσε πάνω του. Τότε ο Δίας την απήγαγε, τη μετέφερε πάνω από όλη τη σημερινή Ευρώπη και κατέληξαν στην Κρήτη. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας...

Διαβάστε περισσότερα για την Ευρώπη

επεξ. Σχετικές πύλες

P globe.svg Γεωγραφία


Πύλες για άλλες ηπείρους:

Americas (orthographic projection).svg Αμερική Asia (orthographic projection).svg Ασία
Africa (orthographic projection).svg Αφρική Oceania (orthographic projection).svg Ωκεανία

Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση


Πύλες κρατών της Ευρώπης:

Flag of England.svg Αγγλία
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of Greece.svg Ελλάδα
Flag of Spain.svg Ισπανία

Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Flag of Russia.svg Ρωσία
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of Turkey.svg Τουρκία