Πύλη:Φυσική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύλη Φυσική

Η Φυσική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανακάλυψη και την κατανόηση των φυσικών νόμων που διέπουν την ενέργεια, την ύλη, το χώρο και το χρόνο. Οι φυσικοί μελετούν τις ιδιότητες του κόσμου που μας περιβάλλει, από τα υποατομικά σωματίδια που συνθέτουν τη συνήθη ύλη, έως τη συμπεριφορά του σύμπαντος ως ολότητα. Επειδή η φυσική ασχολείται με τον πυρήνα της λειτουργίας του σύμπαντος, μπορεί να θεωρηθεί ως μια θεμελιώδης επιστήμη, στο θεωρητικό υπόβαθρο της οποίας πατάνε άλλες επιστήμες όπως η Χημεία ή οι Γεωεπιστήμες. Οι ανακαλύψεις που γίνονται στη βασική φυσική, έχουν σημαντικές συνέπειες και στις άλλες επιστήμες.

Η Κλασική Φυσική περιλαμβάνει πεδία όπως η Κλασική μηχανική, ο Ηλεκτρομαγνητισμός, η Θερμοδυναμική και η Οπτική, ενώ η σύγχρονη φυσική, περιλαμβάνει πεδία όπως η Κβαντική μηχανική, η Σωματιδιακή φυσική, η Ατομική φυσική, η Πυρηνική φυσική, η Κοσμολογία και η Φυσική της συμπυκνωμένης ύλης. Η Ειδική και η Γενική σχετικότητα αναπτύχθηκαν στο μεταίχμιο σημαντικών αλλαγών στο τοπίο της φυσικής, και συνήθως τοποθετούνται στη δεύτερη κατηγορία.

Η έρευνα στη φυσική μπορεί να είναι είτε πειραματική είτε θεωρητική. Η θεωρητική φυσική έχει στενή σχέση με τα μαθηματικά και στόχος της είναι η κατασκευή νέων θεωριών που θα μπορούν να περιγράφουν και να ερμηνεύουν τα διάφορα φαινόμενα, καθώς και να προβλέπουν μελλοντικές ανακαλύψεις. Η πειραματική φυσική είναι πιο πολύ εμπειρική και ασχολείται με την επαλήθευση των φυσικών θεωριών, και την ανακάλυψη νέων φαινομένων.

Επιλεγμένο λήμμα
Μαγνητικές δυναμικές γραμμές σε ραβδόμορφο μαγνήτη όπως φαίνονται με ρινίσματα σιδήρου πάνω σε χαρτί.

Στη φυσική, ο μαγνητισμός είναι ένα φαινόμενο στο οποίο κάποια υλικά ασκούν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις σε άλλα υλικά, οφειλόμενες στην κίνηση ηλεκτρικών φορτίων. Κάποια γνωστά υλικά που παρουσιάζουν εύκολα ανιχνεύσιμες μαγνητικές ιδιότητες είναι το νικέλιο, ο σίδηρος, μερικά είδη ατσαλιού και ο ορυκτός μαγνήτης, αν και όλα τα υλικά επηρεάζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την παρουσία ενός μαγνητικού πεδίου.

Οι εξισώσεις του Μάξγουελ και ο νόμος των Μπιο-Σαβάρ περιγράφουν την προέλευση και την συμπεριφορά των πεδίων που είναι υπεύθυνα για αυτές τις δυνάμεις. Έτσι, μαγνητισμός παρουσιάζεται εκεί όπου ηλεκτρικά φορτία είναι σε κίνηση. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε από ηλεκτρονίων σε ηλεκτρικό ρεύμα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον "ηλεκτρομαγνητισμό" ή στο κβαντομηχανικό σπιν και στην περιστροφή των ηλεκτρονίων στο άτομο, έχοντας ως αποτέλεσμα του γνωστούς "μόνιμους μαγνήτες". Το σπιν των ηλεκτρονίων είναι το κυρίαρχο φαινόμενο στα άτομα. Η γνωστή ως 'περιστροφική κίνηση' των ηλεκτρονίων γύρω από τον πυρήνα είναι δευτερεύων φαινόμενο που μεταβάλλει ελαφρώς το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το σπιν.


Επιλεγμένη εικόνα
To φαινόμενο του ιριδισμού στα φτερά μιας πεταλούδας της οικογένειας των Νυμφαλιδών. Τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με την οπτική γωνία με την οποία παρατηρεί κανείς την πεταλούδα.
Γνωρίζατε ότι...
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας.
Πρόσωπα
Ισαάκ Νεύτων

Ο Ισαάκ Νεύτων (ή Νιούτον, Isaac Newton) ήταν Άγγλος Φυσικός και Μαθηματικός (1642-1727). Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο "νόμο της βαρύτητας" (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του γύρω από την έννοια του φωτός καθώς επίσης και η συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα επί του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.

Τι μπορείτε να κάνετε
NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001
NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Μπορείτε να συνεισφέρετε στα παρακάτω λήμματα :

  • Επιθυμητά λήμματα: Πειραματική φυσική - Φυσική συμπυκνωμένης ύλης - Μοριακή φυσική - Δυναμική - Μηχανική των ρευστών - Κβαντική θεωρία πεδίου - Φυσική Στερεάς Κατάστασης - Λαγκρανζιανή - Χαμιλτονιανή - Αρμονικός ταλαντωτής - Θερμοδυναμικό σύστημα - Περίθλαση - Συμβολή - Θερμική μηχανή - προτείνετε άλλα...
  • Επέκταση ή βελτίωση: Ηλεκτρομαγνητισμός - Αδράνεια - Θέση - Σπιν - Μάζα - Πυρηνική φυσική - Ροπή - Κυματοσυνάρτηση - τροχιά - Θερμοδυναμική - Ταλάντωση - Κλασική Φυσική - Ήχος - Κάμψη - Επιταχυντής σωματιδίων - Κβαντικός υπολογιστής - Κυματική - Φωνόνιο - προτείνετε άλλα...
    • Προσθέστε ειδήσεις και νέα από το χώρο της φυσικής, καθώς και πληροφορίες στην ενότητα Γνωρίζατε ότι.
    • Βοηθήστε στη διατήρηση αυτής της πύλης!
    • Καταθέστε τις προτάσεις σας στη σελίδα συζήτησης.
    Άλλες Πύλες

    Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία