Σορβικές γλώσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Σορβικές γλώσσες είναι μέλη του Δυτικού Σλαβικού κλάδου γλωσσών ομιλούμενες στην ανατολική Γερμανία. Είναι γνωστές επίσης ως Βενδικές ή Λουσατικές.

Υπάρχουν δύο λογοτεχνικές γλώσσες: τα Άνω Σορβικά (hornjoserbšćina), που ομιλούνται από περίπου 55.000 ανθρώπους στη Σαξωνία, και τα Κάτω Σορβικά (dolnoserbšćina) που ομιλούνται από περίπου 14.000 ανθρώπους στο Βραδεμβούργο. Η περιοχή στην οποία ομιλούνται οι δύο γλώσσες είναι γνωστή ως Λουσατία (Łužica στα Άνω Σορβικά, Łužyca στα Κάτω Σορβικά, ή Lausitz στα Γερμανικά).

Και οι δύο γλώσσες διαθέτουν δυϊκό γραμματικό αριθμό. Είναι ανάμεσα στις πολύ λίγες Ινδο-Ευρωπαϊκές Γλώσσες που διατηρούν αυτό το χαρακτηριστικό (η άλλη είναι τα Σλοβενικά). Ο δυϊκός χρησιμοποιείται όταν ακριβώς δύο πρόσωπα ή πράγματα αναφέρονται και χρησιμοποιείται επιπροσθέτως του ενικού και πληθυντικού.

Στη Γερμανία τα Άνω και Κάτω Σορβικά είναι επισήμως αναγνωρισμένα και προστατεύονται ως μειονοτικές γλώσσες.

Η πόλη του Μπάουτζεν κοντά στην Δρέσδη είναι κέντρο του Άνω Σορβικού πολιτισμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε ολόκληρη την πόλη μπορεί κανείς να δει δίγλωσσες πινακίδες συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της πόλης που αναγράφεται στον σιδηροδρομικό σταθμό ως Bautzen/Budyšin.

Η πόλη του Κόττμπους (Cottbus/Chośebuz) θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο των Κάτω Σορβικών. Και εδώ συναντά κανείς δίγλωσσες πινακίδες.

Τα Σορβικά ομιλούνται επίσης στον μικρό Wendish καταυλισμό Serbin στο Λι Κάουντι του Τέξας και μέχρι πρόσφατα οι εφημερίδες εκδίδονταν στα Wendish εκεί . Έχει δεχτεί σημαντική επιρροή από τους περιβάλλοντες Γερμανόφωνους και Αγγλόφωνους ομιλητές.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]