Πύλη:Ωκεανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την ήπειρο της Ωκεανίας.

Κύρια Σελίδα Κράτη και Εξαρτημένα Εδάφη Λήμματα Τι μπορείτε να κάνετε
π • ε Σχετικά με την Ωκεανία...
Η θέση της Ωκεανίας στον χάρτη

Με τον γεωγραφικό (και γεωπολιτικό) όρο Ωκεανία, νοείται η περιοχή που συνίσταται από την Αυστραλία και τα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με τον τελευταίο να είναι ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών της.

Η Ωκεανία είναι το μικρότερο ηπειρωτικό σύμπλεγμα στη Γη, και το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό μετά την Ανταρκτική. Στην περιοχή της Ωκεανίας υπάρχουν 15 διαφορετικά κράτη (μαζί με την Ινδονησία, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται στην Ασία), και πολλά νησιά εξαρτημένα από χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Η Ωκεανία παραδοσιακά είχε χωριστεί στις περιοχές Μικρονησία, Μελανησία και Πολυνησία (από τον Γάλλο εξερευνητή Dumont d'Urville το 1831), ενώ η μόνη ηπειρωτική χώρα είναι η Αυστραλία. Αυτή η διαίρεση δεν αναγνωρίζεται πλέον ως σωστή από τους περισσότερους γεωγράφους και επιστήμονες, οι οποίοι προτιμούν να χωρίζουν την Ωκεανία στις περιοχές Εγγύς Ωκεανία και Άπω Ωκεανία, αλλα είναι ακόμη η πιο δημοφιλής. (περισσότερα για την Ωκεανία)


Επιλεγμένο λήμμα

Βολλέμια

Η Βολλέμια είναι ένα γένος κωνοφόρου δέντρου της οικογένειας των Αραουκαριδών. Το αυστραλιανό είδος Wollemia nobilis είναι το μοναδικό είδος του γένους Wollemia και ανακαλύφθηκε το 1994 στις απομακρυσμένες, απότομες χαράδρες του Εθνικού πάρκου Wollemi της Νέας Νότιας Ουαλίας, 150χμ βορειοδυτικά του Σίδνεϋ. Τόσο στη βοτανική όσο και στη λαϊκή λογοτεχνία, το δέντρο έχει ονομαστεί σχεδόν παγκόσμια ως το «Πεύκο Βολλέμι» ,παρόλο που δεν είναι αληθινό πεύκο ούτε ανήκει στην οικογένεια των Πευκίδων, αλλά περισσότερο συνδέεται με το γένος Agathis και την Αραουκάρια της οικογένειας των Αραουκαριδών. Το παλαιότερο απολίθωμα Βολλέμιας είναι 200 εκατομμυρίων ετών.

Είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει τα 25-40 μέτρα σε ύψος. Ο κορμός είναι πολύ χαρακτηριστικός, σκούρος καστανός και χονδρός. Κλαδεύεται εύκολα και τα περισσότερα δείγματα έχουν πολλαπλούς κορμούς ή εμφανίζονται ως συστάδες κορμών που πιστεύεται ότι προέρχονται από ανάπτυξη παλαιού κλαδέματος. Ο τρόπος ανάπτυξης των κλαδιών είναι μοναδικός στο ότι σχεδόν όλα τα πλευρικά κλαδιά δεν αναπτύσσονται περισσότερο. (περισσότερα)

Εικόνες της Ωκεανίας

Σε παραλία στο Fraser Island. (Κουίνσλαντ, Αυστραλία)


Άνθρωποι της Ωκεανίας

Ο Τζόνσον Τοριμπιόνγκ.

Ο Τζόνσον Τοριμπιόνγκ είναι δικηγόρος και πρόεδρος του Παλάου από το 2009. Είναι επίσης πρώην πρεσβευτής της χώρας του στην Ταϊβάν. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1946 στο Αϊράι, μια από τις 16 πολιτείες (δήμους) του Πάλαου. Απέκτησε ντοκτορά στα Νομικά (1972) και Μάστερ (1973) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ο Τοριμπιόνγκ κατήλθε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου του 2008. Μαζί του κατήλθε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Κεράι Μαριούρ, βουλευτής του Κογκρέσου. Την 1η Ιανουαρίου του 2009, ύστερα από την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ανέλαβε πρόεδρος, στη θέση του, και διαδέχθηκε τον Τόμι Ρεμενγκεσάου. (περισσότερα για τον Τζ. Τοριμπιόνγκ)

Σχετικά θέματα

Περιοχές

Ωκεανία · Μελανησία · Μικρονησία · Πολυνησία · Αυστραλασία · Αυστραλία · Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας

Θάλασσες και Αρχιπελάγη της Ωκεανίας

Θάλασσα του Σολομώντα · Αρχιπέλαγος Λουισιάντε · Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ · Θάλασσα των Κοραλλίων · Θάλασσα της Τασμανίας · Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Τοπικές γλώσσες

Παπούα γλώσσες · Μοριορί γλώσσα · Μαορί γλώσσα · Χαβαϊκή γλώσσα · Ναουρού (γλώσσα) · Παλάου (γλώσσα) · Σαμόα (γλώσσα)

Πολιτικά της Ωκεανίας

Πολιτικά του Τουβαλού · Πολιτικά του Βανουάτου · Πολιτικά του Ναουρού · Πολιτικά του Παλάου · Πολιτικά των Σαμόα · Πολιτικά της Τόνγκα · Πολιτικά των Φίτζι · Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας

Αθλητισμός

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956 · Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2000 · Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας · Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας