Πύλη:Αγγλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


π • ε Πύλη Αγγλία
Σημαία της Αγγλίας
Σημαία της Αγγλίας
Βασιλικό Έμβλημα της Αγγλίας
Βασιλικό Έμβλημα της Αγγλίας
Τοποθεσία της Αγγλίας, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Αγγλία (/ˈɪŋɡlənd/ ) είναι μια χώρα που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ηπειρωτική της περιοχή είναι στο κεντρικό και νότιο τμήμα της νήσου της Μεγάλης Βρετανίας, στον Βόρειο Ατλαντικό. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 51.000.000 κάτοικοι, το 84% περίπου του πλυθησμού του Ην. Βασιλείου.

Η Αγγλία έχει εποικιθεί από ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών για πάνω από 29.000 χρόνια, αλλά έχει πάρει το όνομά της από τους Άγγλους, ένα από τα Γερμανικά φύλα που μετανάστευσαν στη Βρετανία κατά τον 5ο και 6ο αιώνα. Η Αγγλία κατέστη ένα ενοποιημένο κράτος το 927, και μετά την Περίοδο των Ανακαλύψεων συνέτεινε σημαντικά στις πολιτιστικές και νομικές επιρροές στην παγκόσμια περιοχή. Η Αγγλία ήταν η περιοχή όπου αναπτύχθηκαν η Αγγλική γλώσσα, η Αγγλικανική εκκλησία και το αγγλικό δίκαιο, που αποτελεί βάση για το κοινό δίκαιο αρκετών χωρών του κόσμου. Οι καινοτομίες που προήλθαν από την Αγγλία έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί από άλλα έθνη, όπως για παράδειγμα το κοινοβουλευτικό σύστημα της, που είναι το παλαιότερο στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η Αγγλία απετέλεσε κέντρο της βιομηχανικής Επανάστασης και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο στη βιομηχανοποίηση. Με την ίδρυση της Βασιλικής Εταιρείας το 1660, η Αγγλία έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πειραματικής επιστήμης.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας είναι πεδινό, αλλά υπάρχουν και ορεινές περιοχές στον Βορρά αλλά και στον Νότο και στα Νότιο-Δυτικά. Το Λονδίνο, μια παγκόσμια πόλη, είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας, η μεγαλύτερη μητρόπολη του Ην. Βασιλείου και η μεγαλύτερη αστική ζώνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πληθυσμός της Αγγλίας είναι συγκεντρωμένός στο Λονδίνο και την Νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς και στις κατοικημένες περιοχές στα κεντρικά, στη Βορειοδυτική Αγγλία, τη Βορειοανατολική Αγγλία και το Γιορκσάιρ, που αναπτύχθηκαν ως σημαντικές βιομηχανικές περιοχές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

π • ε Προσωπικότητες
Η Λαίδη Άννα την εποχή του γάμου της

Η Άννα (6 Φεβρουαρίου 1665 – 1 Αυγούστου 1714) έγινε Βασίλισσα της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδία στις 8 Μαρτίου 1702, διαδεχόμενη τον σύζυγο της αδελφής της, Γουλιέλμο Γ' της Αγγλίας και Β' της Σκωτίας. Ο Καθολικός πατέρας της, Ιάκωβος Β' και Γ', θεωρήθηκε από το Αγγλικό Κοινοβούλιο ότι παραιτήθηκε όταν αναγκάσθηκε να διαφύγει στη Γαλλία κατά τηνν Ένδοξη Επανάσταση του 1688/9· ο γαμπρός της και η αδελφή της έγιναν από κοινού μονάρχες ως Γουλιέλμος Γ' και Β' και Μαίρη Β', η μόνη τέτοια περίπτωση στην Βρετανική ιστορία. Μετά τον θάνατο της Μαίρης το 1694, ο Γουλιέλμος συνέχισε ως μοναδικός μονάρχης μέχρι το θάνατο του το 1702.


π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Η Μαίρη Β΄ της Αγγλίας (30 Απριλίου 1662 – 28 Δεκεμβρίου 1694) βασίλευσε ως Βασίλισσα της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας από το 1689 μέχρι το θάνατο της. Η Μαίρη, μια Προτεστάντισσα, ανήλθε στους θρόνους μετά την Ένδοξη Επανάσταση, που κατέληξε στην εκθρόνιση του Ρωμαιοκαθολικού πατέρα της, Ιακώβου Β' και Γ'. Η Μαίρη βασίλευσε από κοινού με τον σύζυγο και εξάδελφο της, Γουλιέλμο Γ' της Αγγλίας, ο οποίος έγινε ο μόνος κυβερνήτης και των δύο χωρών μετά τον θάνατο της το 1694.

Διαβάστε περισσότερα...

π • ε Επιλεγμένη εικόνα
Το Γλυπτό "Another Place" από τον Άντονι Γκόρμλεϋ.

Photo credit: Chris Howells

Ένα άλλλο Μέρος στην Παραλία Κρόσμπυ, στο Μέρσισαϊντ,ένα μοντέρνο γλυπτό από τον Άντονι Γκόρμλεϋ.




π • ε Κατηγορίες
π • ε Θέματα
π • ε Άλλα εγχειρήματα
Αγγλία στα Βικιβιβλία   Αγγλία στο Βικιεπιστήμιο   Αγγλία στη Βικιθήκη   Αγγλία στο Βικιλεξικό   Αγγλία στα Βικινέα   Αγγλία στα Βικιταξίδια   Αγγλία στα Βικιφθέγματα   Αγγλία στα Wikimedia Commons   Αγγλία στο Wikidata
Εγχειρίδια και βιβλία Υλικό μάθησης Πηγές Ορισμοί Νέα Ταξιδιωτικός οδηγός Αποφθέγματα Εικόνες και πολυμέσα Δεδομένα
π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία