Σολρεσόλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σολρεσόλ είναι μια τεχνητή γλώσσα που επινοήθηκε από τον François Sudre, ξεκινώντας το 1827. Ο Sudre δημοσίευσε το μείζον έργο του για αυτήν, Langue musicale universelle, το 1866, αν και την είχε ήδη διαφημίσει για μερικά χρόνια. Η Σολρεσόλ γνώρισε μια μικρή δημοτικότητα, φτάνοντας στο απόγειο της με τον Boleslas Gajewski το 1902 με τη μεταθανάτια δημοσίευση του έργου Grammaire du Solresol.

Λεξιλόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λέξεις της Σολρεσόλ είναι φτιαγμένες μόνο από επτά διαφορετικές συλλαβές. Αυτές οι συλλαβές μπορούν να με μια σειρά διαφορετικών τρόπων — ως μουσικές νότες από διαφορετικές κλίμακες, ως συλλαβές της καθημερινής ομιλίας (βασισμένες στο σολφέζ, αντιστοιχίζοντας τες με ένα τρόπο με νότες της μουσικής), με χρώματα, σύμβολα, χειρονομίες κλπ. Έτσι, θεωρητικά η επικοινωνία στη Σολρεσόλ γλώσσα μπορεί να γίνει μέσω της ομιλίας, του τραγουδιού, ή με σημαίες διαφορετικών χρωμάτων — ακόμα και ζωγραφίζοντας.

Όπως και στη Ro (γλώσσα), οι πιο εκτεταμένες λέξεις χωρίζονται σε κατηγορίες νοημάτων, βασισμένες στην πρώτη συλλαβή, ή νότα. Οι λέξεις που αρχίζουν από 'σολ' έχουν νοήματα σχετικά με τις τέχνες και επιστήμες, ή, εάν αρχίζουν από 'σολσολ', με την αρώστια ή την ιατρική (e.g., solresol, "γλώσσα"; solsolredo, "ημικρανία"). (Όπως άλλες τεχνητές γλώσσες με a priori λεξιλόγιο, η Σολρεσόλ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην κατηγοριοποίηση του πραγματικού κόσμου που είναι γύρω μας με λογικό τρόπο. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά με έναν a priori τρόπο μεταξύ του "μήλου" και "αχλαδιού", ή ανάμεσα στη "Δευτέρα" και την "Τρίτη".)


Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Σολρεσόλ είναι ότι τα νοήματα δέχονται άρνηση με την αντιστροφή των συλλαβών των λέξεων. Για παράδειγμα φάλα σημαίνει καλό ή όμορφο, ενώ λάφα σημαίνει κακό. Είναι ασαφές όμως πως αυτό λειτουργεί με τον τρόπο που οι λέξεις κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την πρώτη νότα.

Ο επόμενος πίνακας δείχνει τις λέξεις που αποτελούνται μέχρι δύο συλλαβές:

Πρώτη \ δεύτερη συλλαβή (none) -do -re -mi -fa -sol -la -si
Do- όχι, μη, ουδένας, ούτε (ενεστώς) Εγώ, εμένα εσύ [sg] αυτός ο εαυτός, oneself ένας, κάποιος άλλος
Re- και, καθώς επίσης δικός μου (παρελθόν) δικό σου [sg] δικό του δικό μας δικό σας [pl] δικό τους
Mi- ή, είτε για, υπό τον όρο ότι ποιος, του οποίου (αναφορικό), ότι (σύνδεσμος) (μέλλοντας) τίνος, από ποιόν καλώς (επίρρημα) νάτο, ιδού καλό απόγευμα/βράδυ
Fa- προς Τι? με, από κοινού αυτό, εκείνο (υποθετική) γιατί, για ποιόν λόγο καλός, εύγευστος, απολαυστικός αρκετά, πολύ, υπερβολικά
Sol- Αν αλλά μέσα, εντός κακά, άρρωστα (επιρ.) επειδή (προστακτική) διαρκώς, συνεχώς, χωρίς τέλος, χωρίς διακοπή ευχαριστώ
La- Ο, η, το τίποτε, κανένας, ουδείς με, μέσω εδώ, εκεί κακός ποτέ (ενεργητική μετοχή) του(γενική)
Si- ναι, εντάξει, ευχαρίστως, σύμφωνοι το ίδιο (πράγμα) έκαστο,καθένα καλημέρα/καλό απόγευμα μικρός, ελάχιστα κύριος* νέος άνδρας, εργένης* (παθητική μετοχή)

* Τα θηλυκά σχηματίζονται τονίζοντας της τελευταία συλλαβή.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθετα χαρακτηριστικά της Σόλρεσολ περιλαμβάνουν:

  • ουδέτερη σε μεγάλο βαθμό (εξίσου εύκολη ή δύσκολη για τον καθένα, όπως και άλλες a priori τεχνητές γλώσσες)
  • ολοκληρωμένα συστήματα (σημεία, χρώματα, etc.) για κάθε κατηγορία ανθρώπων με αναπηρία, άμεσα εφαρμόσιμη χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση
  • δίνει επιτυχώς γρήγορα μαθησιακά αποτελέσματα σε αναλφάβητους ανθρώπους (με 7 συλλαβές ή σημεία ή 10 γράμματα να γνωρίαζεις και να αναγνωρίζεις)
  • δεν παρουσιάζει δυσκολίες στην προφορά
  • πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό σύστημα για τη διαφοροποίηση της λειτουργίας των λέξεων στις προτάσεις

Η απαγόρευση της διδασκαλίας νοηματικών γλωσσών σε κωφάλαλους ανάμεσα στο 1880 και το 1991 στη Γαλλία, αποτέλεσε ένα γεγονός που συνεισέφερε στην πτώση της Σολρεσόλ σε αφάνεια. Σε κάθε περίπτωση, η Σολρεσόλ δεν Solresol δεν λειτουργεί καλά ως νοηματική γλώσσα,[εκκρεμεί παραπομπή] καθώς η μορφή των σημείων μοιάζει περισσότερο με την προφορά λέξεων με το χέρι (ενώ οι νοηματικές γλώσσες αναπτύσσονται συνήθως για να αξιοποιούν το πλεονέκτημα ενός μεγαλύτερου εύρους διαθέσιμων 'φωνημάτων', καθώς υπάρχουν χιλιάδες δυνατοί ταυτόχρονοι συνδυασμοί της μορφής, της θέσης, του προσανατολισμού και της κίνησης του χεριού).

Μετά από μερικά χρόνια δημοφιλίας, η γλώσσα περιήλθε σε αφάνεια μπροστά στην εμφάνιση πιο επιτυχημένων γλωσσών όπως η Volapük και η Εσπεράντο. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα μια μικρή κοινότητα ενθουσιωδών υποστηρικτών της Σολρεσόλ διασκορπισμένη σε όλον τον κόσμο, που έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί καλύτερα μέσα από το ηλεκτρονικό μέσο του Διαδικτύου απ΄ότι γινόταν στο παρελθόν.

Μια πιο πρόσφατη μουσική γλώσσα που βασίζεται σε μουσικούς τόνους είναι η Eaiea, που δημιουργήθηκε από τον Bruce Koestner, η οποία χρησιμοποιεί ολόκληρη της 12βάθμια δυτική χρωματική κλίμακα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]