Πύλη:Ιαπωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την χώρα της Ιαπωνίας.
εμφ. επεξ. Nuvola Japan flag.svg Πύλη Ιαπωνία Nuvola Japan flag.svg
P Japan.svg

Η Ιαπωνία (Ιαπωνικά: 日本, επίσημα: 日本国, προφορά▶) είναι μια νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Είναι γνωστή επίσης ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας, από τις οποίες χωρίζεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κυούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα. Έχει πληθυσμό περίπου 127 εκατομμύρια κατοίκους και συνολική έκταση 377.835 τετρ. χλμ. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Τόκυο, ενώ το πολίτευμά της είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το εθνικό της νόμισμα είναι το Γιέν.

Η Ιαπωνία έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών, ενώ έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. Αποτελεί μια από της πιο σεισμογεννείς χώρες της Γης. Η οικονομία της είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες στην Γη και η ίδια αποτελεί μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες, με ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τεχνολογικό τομέα. (περισσότερα για την Ιαπωνία)


εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα
Σινκανσέν Σειράς E5

Το Σινκανσέν (ιαπωνικά: 新幹線, Shinkansen) είναι ένα δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στην Ιαπωνία υπό την εκμετάλλευση των Ιαπωνικών Σιδηροδρόμων (Japan Railways). Από την κατασκευή του αρχικού Τοκάιντο Σινκανσέν (東海道新幹線, Tōkaidō Shinkansen) το 1964, το δίκτυο έχει επεκταθεί για να ενώσει τις περισσότερες κύριες πόλεις στις νήσους Χονσού και Κιούσου, με ταχύτητες διαδρομής μέχρι και 300 km/h, σε περιβάλλον ανθεκτικό σε σεισμούς και τυφώνες. Σε δοκιμές έχουν επιτευχθεί ταχύτητες έως 443 km/h για συμβατικούς συρμούς και έως 580 km/h για συρμούς μαγνητικής αιώρησης (Maglev).

Ο όρος Σινκανσέν σημαίνει κυριολεκτικά «Νέα Γραμμή Κορμός» και ως εκ τούτου αναφέρεται υπό την στενότερη ερμηνεία μόνο στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ τα τραίνα τα ίδια επισήμως αναφέρονται ως «Υπέρ Εξπρές» (超特急, chō-tokkyū). Πάντως, ακόμα και στην Ιαπωνία αυτή η διάκριση σπανίως γίνεται στην καθημερινή χρήση. Αντίθετα προς τις άλλες γραμμές των Ιαπωνικών Σιδηροδρόμων, οι γραμμές του Σινκανσέν είναι κανονικού εύρους και χρησιμοποιούν σήραγγες και κοιλαδογέφυρες για να διασχίσουν τα όποια εμπόδια, παρά να τα παρακάμψουν.

(περισσότερα για το Σικανσέν)

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα

Kanto-daishinsai.jpg

Καταστροφές στην Γιοκoχάμα, από τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή Kantō, του 1923.
(7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διάρκεια 4 με 10 λεπτά)

εμφ. επεξ. Πρόσωπα της Ιαπωνίας
Ο Τάρο Άσο.

Ο Τάρο Άσο (ακριβέστερα:Τάροου Άσοου) (στα ιαπωνικά: 麻生太郎, Asō Tarō) είναι πολιτικός της Ιαπωνίας και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) από το 2008 ως το 2009. Γεννήθηκε στην Ιιζούκα της Φουκουόκα στις 20 Σεπτεμβρίου του 1940. Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας σκοποβολής της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ. Υπηρέτησε στην πρωθυπουργία ως το 2009. Εκλέγεται βουλευτής από το 1979. Εξέχουσα προσωπικότητα της Διεθνούς Πολιτικής σκηνής, υπήρξε υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης. Την περίοδο από το 2005 ως το 2007 χρημάτισε στο Υπουργείο Εξωτερικών και επίσης ήταν Γενικός Γραμματέας του LDP το 2007 και ξανά το 2008.

Έπειτα από τη δεινή ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Αυγούστου του 2009, ο Άσο παραιτήθηκε από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γιούκιο Χατογιάμα. Ο Άσο αποχώρησε από την αρχηγεία του LDP και την θέση του στο κόμμα ανέλαβε ο Σαντακάζου Τανιγκάκι, έπειτα από εσωκομματικές εκλογές.

(περισσότερα για τον Τάρο Άσο)

εμφ. επεξ. Γνωρίζετε ότι...

...το Σουντό είναι η Γιαπωνέζικη παράδοση της παιδεραστικής ομοφυλοφιλίας διαδεδομένης και αποδεκτής στην κοινωνία των σαμουράι;


εμφ. επεξ. Σε αδελφικά εγχειρήματα

Σελίδες σχετικές με την Ιαπωνία σε αδελφικά της Βικιπαίδειας εγχειρήματα.

εμφ. επεξ. Λήμματα σχετικά με την Ιαπωνία
(Μία λίστα με όλα τα λήμματα της Βικιπαίδειας σχετικά με την Ιαπωνία, μπορείτε να βρείτε εδώ)