Πύλη:Αστρονομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύλη Αστρονομία

H αστρονομία είναι η παρατήρηση και η ερμηνεία των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον ουράνιο χώρο πέρα από την Γη και την ατμόσφαιρά της. Μελετά την προέλευση, την εξέλιξη, τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των ουρανίων σωμάτων που μπορούν να παρατηρηθούν (και είναι εκτός των ορίων της ατμόσφαιρας), καθώς και των διεργασιών που περιλαμβάνουν αυτές.

Επιλεγμένο λήμμα
Η Αφροδίτη σε πραγματικό χρώμα, φωτογραφημένη με καθαρά και γαλάζια φίλτρα από τον Mariner 10.
Η Αφροδίτη σε πραγματικό χρώμα, φωτογραφημένη με καθαρά και γαλάζια φίλτρα από τον Mariner 10.

Η Αφροδίτη είναι ένας από τους τέσσερις εσωτερικούς, γαιώδεις πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Απέχει κατα μέσο όρο 108 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Η τροχιά της περιφοράς της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική, αντίθετα με τους άλλους πλανήτες των οποίων οι ελλειπτικές τροχιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη εκκεντρότητα. Η περίοδος περιφοράς είναι 0,62 γήινα έτη. Η ελάχιστη απόσταση απο τη Γη είναι 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη είναι 257 εκατομμύρια χιλιόμετρα· έτσι η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Όταν παρατηρούμε την Αφροδίτη με γυμνό μάτι είναι το πιο λαμπερό αντικείμενο στον ουρανό μετά από τον Ήλιο και τη Σελήνη.

(περισσότερα)

Επιλεγμένη εικόνα
Olympus Mons
Οι καλντέρες στην κορυφή του ηφαίστειου Όλυμπος στον πλανήτη Άρη, το ψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα.
Φωτογραφία: NASA
Τι μπορείτε να κάνετε

(αν θέλετε να προτείνετε κάποιο θέμα σχετικά με την Αστρονομία, μπορείτε να απευθυνθείτε στην σελίδα συζήτησης της Βικιεπιχείρησης Αστρονομία)

Δείτε επίσης
Σχετικές πύλες
Σχετικά με την Αστρονομία, μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω αδελφικά της Βικιπαίδειας εγχειρήματα
Άλλες Πύλες