Πάπας Λέων ΙΑ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Λέων ΙΑ΄
Από1 Απριλίου 1605
Έως27 Απριλίου 1605
ΠροκάτοχοςΚλήμης Η΄
ΔιάδοχοςΠαύλος Ε΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Λέοντα ΙΑ΄
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΔ/Δ

Ο Πάπας Λέων ο ΙΑ΄ (κοσμικό όνομα Αλεσσάντρο ντι Οτταβιάνο ντε’ Μέντιτσι, ιταλ. Alessandro di Ottaviano de' Medici, * Φλωρεντία, 2 Ιουνίου 1535Ρώμη, 27 Απριλίου 1605), ήταν ο 232ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από την 1 Απριλίου 1605 έως το θάνατό του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος της ισχυρής οικογένειας των Μεδίκων της Φλωρεντίας, η μητέρα του Φραντσέσκα Σαλβιάτι ήταν ανιψιά του Πάπα Λέοντα Ι΄ και ο πατέρας του Οτταβιάνο των Μεδίκων καταγόταν από ένα άλλο δευτερεύων παρακλάδι της ίδιας οικογένειας. Αρχικά χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα στάλθηκε από τον ξάδερφό του Κόζιμο Α' των Μεδίκων στη Ρώμη ως πρέσβης του δουκάτου της Τοσκάνης στον Πάπα Πίο Ε΄. Εκλέχτηκε επίσκοπος της Πιστόια την 9 Μαρτίου 1573 και την 15 Ιανουαρίου 1574 προβιβάστηκε στη μητροπολιτική καθέδρα της Φλωρεντίας, αν και πήρε την κυριότητα της έδρας μόνο την 12 Μαρτίου του 1583. Προτιμούσε να ζει στην παπική αυλή και γι' αυτό εξουσιοδότησε τον επίσκοπο του Καμερίνο Αλφόνσο Μπιναρίνο τη διεύθυνση της αρχιεπισκοπής. Η απουσία του από τη Φλωρεντία δε σήμανε όμως και την απώλεια ενδιαφέροντος για την πόλη του. Αντίθετα όρισε βικάριους, αναδιοργάνωσε τα αρχεία και ξεκίνησε τη συντήρηση του αρχιεπισκοπικού μεγάρου (Palazzo Arcivescovile) το οποίο είχε υποστεί πολλές ζημιές από την πυρκαγιά του 1533.

Ανακηρύχθηκε καρδινάλιος το 1583 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ και μόνο τότε έκανε τη θριαμβευτική του είσοδο στην πόλη. Έμεινε στην ιστορία ως ένας ακούραστος μεταρρυθμιστής, που προώθησε επίσης τη συντήρηση και διακόσμηση πολλών εκκλησιών, και άφησε το σημάδι του στην αρχιεπισκοπή της Φλωρεντίας. Έκανε μία σύνοδο το 1589 και άφησε πολλά διατάγματα.

Ο Πάπας Κλήμης Η΄ τον διόρισε Αποστολικό λεγάτο στο Παρίσι το 1596, όπου βοήθησε για τη συμφιλίωση του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας, ο οποίος είχε παντρευτεί τη Μαρία των Μεδίκων, με την Καθολική Εκκλησία.

Στο κονκλάβιο του 1605 η υποψηφιότητά του ήταν μία έκπληξη. Ο Φίλιππος Γ΄ της Ισπανίας υποστήριξε αυτή την υποψηφιότητα, ενώ ο Ερρίκος Δ΄ τον στήριξε οικονομικά λόγω της συγγένειάς τους. Το ιταλικό κόμμα, οδηγούμενο από τον καρδινάλιο Αλντομπραντίνι, ενώθηκε με το γαλλικό και έτσι τελικά εκλέχτηκε Πάπας.

Λίγο μετά τη στέψη του αρρώστησε, και πέθανε έχοντας παραμείνει στον Παπικό θρόνο μόλις 17 μέρες (27 υπολογίζοντας από την ημέρα της εκλογής του την 1 Απριλίου). Οι φλωρεντινοί χρησιμοποιούσαν αργότερα για τον Λέοντα ΙΑ΄ τον χαρακτηρισμό Πάπας Αστραπή (Papa Lampo)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • La chiesa fiorentina, Curia arcivescovile, Φλωρεντία 1970.