Καίσαρας Βοργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καίσαρας Βοργίας
Cesareborgia.jpg
Δούκας της Ρωμανίας
Περίοδος Μάιος 1501 - Αύγουστος 1503
Σύζυγος Καρλότα του Άλμπρετ
Επίγονοι Λουίζα Βοργία
και δύο εκτός γάμου
Οίκος Οίκος των Βοργία
Πατέρας Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄
Μητέρα Βανότσα ντέι Κατανέι
Γέννηση 13 Σεπτεμβρίου 1475
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Θάνατος 12 Μαρτίου 1507 (32 ετών)
Βιάνα, Βασίλειο της Ναβάρρας
Τόπος ταφής Βιάνα, Ισπανία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Καίσαρας Βοργίας (Cesare Borgia, 13 Σεπτεμβρίου 1475 - 12 Μαρτίου 1507) ήταν γιος του Ροδρίγου Βοργία (μετέπειτα Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄). Από τον πατέρα του διορίστηκε καρδινάλιος. Ο πατέρας του τον βοήθησε να σχηματίσει βασίλειο στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία. Όντως, ο Καίσαρας έγινε δούκας του κράτους της Ρωμανίας κοντά στη Ρώμη και κατέκτησε επίσης τις πόλεις Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμπίνο και άλλες πόλεις της Κεντρικής Ιταλίας. Ήταν αδίστακτος και δεν απέφευγε ούτε το έγκλημα για να επιτύχει τα σχέδιά του. Ήταν το υπόδειγμα του ηγεμόνα, που καταλαμβάνει την εξουσία μέσω τύχης και ξένων όπλων, στο σύγγραμμα Ο Ηγεμόνας του Νικολό Μακιαβέλι χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, χωρίς διάκριση, ώστε να διασφαλίσει την εξουσία που κατέλαβε. Ο θάνατος του πατέρα του και η δική του αρρώστια υπήρξαν οι αφορμές της καταστροφής του κράτους της Ρομάνια που δημιούργησε (1503). Παρά την προσπάθεια του Καίσαρα να το ανασυγκροτήσει, δεν στάθηκε δυνατό. Ο ίδιος βρήκε τον θάνατο σε ενέδρα των εχθρών του, το 1507.

Τοιχογραφία του Πιντουρίτσιο που εικονίζει τον Καίσαρα Βοργία

Στην τηλεοπτική σειρά "The Borgias" (2011) είναι από τα βασικά πρόσωπα, αν και η σειρά επικεντρώνεται στις πράξεις-δολοπλοκίες-ίντριγκες του πατέρα του Ροδρίγου (Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄) από την στιγμή που ο τελευταίος ανέλαβε την εξουσία μέχρι την γέννηση του νόθου γιου της αδερφής του Καίσαρα από τον ιπποκόμο της.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Σινιόρε Μακιαβέλλι... γελάστε!" Ιστότοπος παράστασης βασισμένης στον Ηγεμόνα του Νικολό Μακιαβέλλι, όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται η διαιώνιση του υποδείγματος του Καίσαρα Βοργία.