Οικογένεια ντελλα Ρόβερε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικογένεια ντελλα Ρόβερε
Πληροφορίες ασχολίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Οικογένεια ντελλα Ρόβερε (ιταλικά: Famiglia della Rovere, μτφ. «της βελανιδιάς») ήταν ευγενής οικογένεια της Ιταλίας. Είχε ταπεινή καταγωγή από τη Σαβόνα της Λιγουρίας και απέκτησε δύναμη και επιρροή μέσω του νεποτισμού και των φιλόδοξων γάμων, που κανόνισαν δύο πάπες των ντελλα Ρόβερε: ο Φραντσέσκο ντελλα Ρόβερε, ο οποίος κυβέρνησε ως Σίξτος Δ΄ από το 1471 έως το 1484 και ο ανιψιός του Τζιουλιάνο, ο οποίος έγινε ο πάπας Ιούλιος Β΄ το 1503. Ο Σίξτος Δ΄ έκτισε την Καπέλα Σιξτίνα, η οποία πήρε το όνομά του. Η βασιλική τού Σαν Πιέτρο ιν Βίνκολι στη Ρώμη είναι η οικογενειακή εκκλησία των ντελλα Ρόβερε. Τα μέλη της οικογένειας είχαν επιρροή στην Εκκλησία της Ρώμης και ως δούκες του Ουρμπίνο. Αυτός ο τίτλος έσβησε με το τέλος του Φραντσέσκο-Μαρία Β΄ το 1631 και η οικογένεια εξέλιπε με το τέλος της εγγονής του Βιτόριας, μεγάλης δούκισσας της Τοσκάνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φραντσέσκο ντελλα Ρόβερε γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια στη Λιγουρία στη βορειοδυτική Ιταλία το 1414, γιος του Λεονάρντο ντελλα Ρόβερε της Σαβόνα. Εξελέγη πάπας το 1471. Ως Σίξτος Δ΄ έγινε και πλούσιος και ισχυρός και αμέσως άρχισε να δίνει εξουσία και πλούτη στους ανιψιούς του από τις οικογένειες ντελλα Ρόβερε και Ριάριο. Μέσα σε λίγους μήνες από την εκλογή του, είχε κάνει τον Τζιουλιάνο ντελλα Ρόβερε (τον μελλοντικό πάπα Ιούλιο Β΄) και τον Πιέτρο Ριάριο καρδινάλιους και επισκόπους. Άλλοι τέσσερις ανιψιοί έγιναν επίσης καρδινάλιοι. Έκανε τον Τζοβάννι ντελλα Ρόβερε, που δεν ήταν ιερέας, έπαρχο της Ρώμης, και κανόνισε να παντρευτεί με την οικογένεια ντα Μοντεφέλτρο δουκών του Ουρμπίνο. Ο Σίξτος Δ΄ ισχυρίστηκε ότι κατάγεται από την ευγενή οικογένεια ντελλα Ρόβερε κομήτων του Βινόβο στο Πιεμόντε, και υιοθέτησε το οικόσημό τους.

Ο Γκουιντομπάλντο Α΄ ντα Μοντεφέλτρο υιοθέτησε τον Φραντσέσκο-Μαρία Α΄ ντελλα Ρόβερε, παιδί της αδελφής του και ανιψιό του πάπα Ιούλιου Β΄. Ο Γκουιντόμπαλντο Α΄, ο οποίος ήταν άκληρος, κάλεσε τον Φραντσέσκο-Μαρία Α΄ στην Αυλή του και τον ονόμασε κληρονόμο του δουκάτου του Ουρμπίνο το 1504, με τη μεσολάβηση του Ιούλιου Β΄. Έτσι το 1508 ο Φραντσέσκο-Μαρία Α΄ κληρονόμησε το δουκάτο, ξεκινώντας έτσι τη γραμμή των Ρόβερε δουκών του Ουρμπίνο. Αυτή η δυναστεία έληξε το 1626, όταν ο πάπας Ουρβανός Η΄ ενσωμάτωσε τον Ουρμπίνο στα Παπικά Κράτη. Ως αποζημίωση στον τελευταίο κυρίαρχο δούκα, ο τίτλος θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνο από τον Φραντσέσκο-Μαρία Β΄ και μετά το τέλος του από τον διάδοχό του, Φεντερίκο-Ουμπάλντο.

Η Βιτόρια, τελευταία απόγονος της οικογένειας των Ρόβερε (ήταν το μοναδικό παιδί του Φεντερίκο-Ουμπάλντο) παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο Β΄ των Μεδίκων, μεγάλο δούκα της Τοσκάνης. Απέκτησαν δύο παιδιά: τον Κόζιμο Γ΄, τον μακροβιότερο μονάρχη της Τοσκάνης, και τον Φραντσέσκο-Μαρία, έναν πρίγκιπα της Εκκλησίας.

ντελλα Ρόβερε δούκες του Ουρμπίνο (1508)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φραντσέσκο-Μαρία Α΄ (1490–1538)
  2. Γκουιντομπάλντο Β΄ (1514–1574)
  3. Φραντσέσκο-Μαρία Β΄ (1549–1631) - το δουκάτο καταργήθηκε, συνεχίστηκε μόνο ο τίτλος
  4. Φεντερίκο-Ουμπάλντο (1605–1623) - ο τίτλος εξέλιπε με το τέλος του.

Άλλα άτομα με το ίδιο επώνυμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των πολλών ανθρώπων που δεν ανήκαν σε αυτή την οικογένεια, αλλά έφεραν το ίδιο όνομα, είναι:

και διάφορους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων:

  • τα αδέλφια Τζιοβάν-Μπατίστα ντελλα Ρόβερε και Τζιοβάν-Μάουρο ντελλα Ρόβερε, και οι δύο γνωστοί ως οι Φλαμανδοί (il Fiamminghino)
  • μια άσχετη Λομβαρδική οικογένεια ζωγράφων και ζωγράφων εικονογραφημένων χειρογράφων, που δραστηριοποιήθηκαν τον 17ο αι.

Γενεαλογία ντελλα Ρόβερε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεονάρντο ντελλα Ρόβερε
σύζ. Λουκίνα Μονλεόνι
Ραφαέλε
σύζ. Τεοντόρα Μαρινόλα
Φραντσέσκο
πάπας Σίξτος Δ΄
Μπιάνκα
σύζ. Πάολο Ριάριο
Λουτσίνα
σύζ.1.Φραντσέσκο Φραντσιότι
2.Γκαμπριέλε Γκάρα
Τζοβάννι
κοντοτιέρο
σύζ. Τζοβάννα ντα Μοντεφέλτρο
Τζουλιάνο
πάπας Ιούλιος Β΄
Τζιρόλαμο Ριάριο
κύριος της Ίμολα
Πιέτρο Ριάριο
καρδινάλιος
(1) Νικολό Φραντσιότι
σύζ. Λάουρα Ορσίνι
(1) Γκαλεότο Φραντσιότι
καρδινάλιος, επίσκοπος της Λούκα
(2) Σίστο Γκάρα
καρδινάλιος, επίσκοπος της Πάντουα
Φραντσέσκο-Μαρία Α΄
δούκας του Ουρμπίνο
σύζ. Ελεονώρα Γκοντζάγκα
Γκουιντομπάλντο Β΄
δούκας του Ουρμπίνο
σύζ.1.Τζούλια ντα Βαράνο
2.Βικτώρια Φαρνέζε
(2) Φραντσέσκο-Μαρία Β΄
δούκας του Ουρμπίνο
σύζ.1.Λουκρητία των Έστε
2.Λιβία ντελλα Ρόβερε
(2) Φεντερίκο-Ουμπάλντο
δούκας του Ουρμπίνο
σύζ. Κλαυδία των Μεδίκων
Βικτώρια
σύζ. Φερδινάνδος Β΄ των Μεδίκων
μέγας δούκας της Τοσκάνης

Πορτραίτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]