Ιερά Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιταλίας& Μελίτης
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1991
XώραΙταλία, Μάλτα, Άγιος Μαρίνος
ΈδραΒενετία
Ενορίες80
Μητροπολιτικός ναόςΆγιος Γεώργιος των Ελλήνων Βενετίας
Ιστοσελίδαhttp://www.ortodossia.it/w/index.php?lang=el
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΧηρεύει
Εφημέριοι50

Η Ιερά Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης είναι μία από τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία δημιουργήθηκε το 1991. Σήμερα η Μητρόπολη χηρεύει μετά τον Θάνατο του Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου Ζερβού. Η έδρα της βρίσκεται στην Βενετία.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Σικελία και την Ιταλία ασκεί την επιρροή της από την ελληνική αποίκηση και διασπορά, όπου πόλεις όπως οι Συρακούσες, και η Μεσσήνη, είχαν ιδρυθεί από Έλληνες αποίκους και ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας πριν την κατάκτηση τους από τους Ρωμαίους.

Ιδρύθηκε με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, στις 5 Νοεμβρίου 1991, με απόσπαση περιοχών από τη Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας. Έδρα του Μητροπολίτη της ορίστηκε ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, στη Βενετία.

Το 1998 αναγνωρίσθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από τη Δημοκρατία της Ιταλίας. Τον Μάρτιο του 2005, έγινε υπαγωγή του κράτους της Μάλτας (ή Μελίτης) στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας. Η Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης, στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, αναγνωρίσθηκε επισήμως από τις αρχές της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου.

Στις 18 Ιουλίου 2012, μετά από έγκριση του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας της Ιταλίας, υπογράφτηκε Συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, με την οποία έλαβε προνόμια ανάλογα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Δικαιοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα περιλαμβάνει στην δικαιοδοσία της, την Ιταλία, τη Μάλτα και τον Άγιο Μαρίνο.

Υπάρχουν περίπου 80 Ενορίες - Ιεροί Ναοί, περίπου 50 Κληρικοί, ενώ οι Μοναχοί και οι Μοναχές της Μητροπόλεως δεν ξεπερνούν τους 20.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]