Ιερά Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων της Βενετίας

Η Ιερά Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης, είναι μία από τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που δημιουργήθηκε το 1991.

Σημερινός Μητροπολίτης της είναι ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος Ζερβός και η έδρα της βρίσκεται στη Βενετία.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Σικελία και την Ιταλία ασκεί την επιρροή της από την ελληνική αποίκηση και διασπορά, όπου πόλεις όπως οι Συρακούσες, και η Μεσσήνη, είχαν ιδρυθεί από Έλληνες αποίκους και ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας πριν την κατάκτηση τους από τους Ρωμαίους.

Ιδρύθηκε με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, στις 5 Νοεμβρίου 1991, με απόσπαση περιοχών από τη Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Το 1998, αναγνωρίσθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από τη Δημοκρατία της Ιταλίας. Τον Μάρτιο του 2005, έγινε υπαγωγή του κράτους της Μάλτας (ή Μελίτης) στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας. Η Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης, στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, αναγνωρίσθηκε επισήμως από τις αρχές της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου.

Στις 18 Ιουλίου 2012, μετά από έγκριση του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας της Ιταλίας, υπογράφτηκε Συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, με την οποία έλαβε προνόμια ανάλογα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Δικαιοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα περιλαμβάνει στην δικαιοδοσία της, την Ιταλία, τη Μάλτα και τον Άγιο Μαρίνο.

Υπάρχουν περίπου 80 Ενορίες - Ιεροί Ναοί, περίπου 50 Κληρικοί, ενώ οι Μοναχοί και οι Μοναχές της Μητροπόλεως δεν ξεπερνούν τους 20.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]