Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις Αυστρίας
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση 17 Φεβρουαρίου 1963
Xώρα Αυστρία, Ουγγαρία,
Έδρα Βιέννη
Υπαγωγή Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ενορίες 20
Μονές 1
Μητροπολιτικός ναός Αγίας Τριάδος Βιέννης
Ιστοσελίδα metropolisvonaustria.at
Ιεραρχία
Μητροπολίτης Αρσένιος
Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Παΐσιος Λαρεντζάκης
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης
Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος Βιέννης.
Ο Ελληνορθόδοξος Ναός Αγίου Γεωργίου Βιέννης.

Η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας είναι Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Ελληνορθόδοξος Ναός της Αγίας Σκέπης (παλαιά Alfonskirche) στο Λεόμπεν Αυστρίας, που παραχωρήθηκε το 2014 από το ρωμαιοκαθολικό τάγμα των Ρεντεπτοριστών στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ορθοδόξων της περιοχής.

Ιδρύθηκε το 1963, επί Πατριαρχίας Αθηναγόρα, και έχει υπό την πνευματική της δικαιοδοσία τις χώρες της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Γι'αυτό ονομάζεται Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας.

Διοικητική Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινότητες Αυστρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες της παρουσίας ορθοδόξων στην Αυστρία ξεκινούν όταν ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός έδωσε την ανιψιά του Θεοδώρα Κομνηνή ως σύζυγο του Ερρίκου Β' Μπάμπενμπερκ. Η Θεοδώρα απεβίωσε το 1184. Ο τάφος της βρίσκεται στην Κρύπτη του Schottenstift, μοναστήρι στην καρδιά της Βιέννης,του οποίου υπήρξε κτήτορας του, μαζί με τον σύζυγο της[1][2].

Η νεότερη ιστορία των ορθόδοξων ελληνικών κοινοτήτων της Αυστρίας και ειδικότερα της Βιέννης αρχίζει με την πολυπληθή εγκατάσταση ορθοδόξων Ελλήνων εμπόρων στην περιοχή έγινε μετά τη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης το 1683, λόγω παροχής εμπορικών προνομίων στους υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι Έλληνες κατάφεραν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Αψβουργικής με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Απέκτησαν έτσι σημαντική οικονομική δύναμη και οργανώθηκαν κοινοτικά με την ίδρυση εκκλησιών, κοιμητηρίου, σχολείου, βιβλιοθήκης, φιλοπτώχου ταμείου.

Συγκρότησαν δύο ξεχωριστές αδελφότητες καθώς άλλοι είχαν την αυστριακή υπηκοότητα ενώ άλλοι διατηρούσαν την οθωμανική, διατηρώντας έτσι διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα και κριτήρια. Συνεπώς κτίσθηκαν και δύο ελληνορθόδοξοι ναοί στη Βιέννη: η Αγία Τριάδα και ο Άγιος Γεώργιος.

Στα νεότερα χρόνια, στις 17 Φεβρουαρίου 1963, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε τη Μητρόπολη Αυστρίας, Εξαρχία Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.

Πρώτος Μητροπολίτης εξελέγη ο Mικρασιάτης στην καταγωγή Χρυσόστομος Τσίτερ, ανηψιός του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Ναοί - Ενορίες Αυστρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Βιέννη - Ενορία Αγίας Τριάδος (Καθεδρικός Ναός), Ενορία Αγίου Γεωργίου, Ενορία Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (γερμανόφωνη)[3]
 • Γκρατς - Ενορία Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (στον πανεπιστημιακό ναό «Leechkirche»).
 • Κλάγκενφουρτ- Ενορία Αγίου Στεφάνου (στην Παλαιοκαθολική Εκκλησία «St. Markus»).
 • Λεόμπεν- Ενορία Αγίας Σκέπης (στην «St. Alfonskirche»).
 • Λιντς - Ενορία Υπαπαντής του Κυρίου ( στην «Wochentagskirche»).
 • Ίνσμπρουκ - Ενορία Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου (στη «Siebererkapelle»).
 • Σάλτσμπουργκ - Ενορία Αγίου Δημητρίου (στον ναό του Γυμνασίου Borromäums).
 • Μπρέγκεντζ - Ενορια Τριών Ιεραρχών (στη Μονή Mehrerau).
 • Κούφσταϊν - Ενορία Αγίας Τριάδος (στο Παρεκκλήσιο της «Dreifaltigkeitskirche»).
 • Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης στην περιοχή Sankt Andrä am Zicksee (Οι εγκαταστάσεις της Μονής βρίσκονται υπό ανέγερση και προσωρινά η αδελφότητα στεγάζεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Βαρθολομαίου εντός της κωμόπολης Sankt Andrä am Zicksee).

Κοινότητες Ουγγαρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Ιερόθεος υπήρξε ο πρώτος Ορθόδοξος επίσκοπος της Ουγγαρίας ο οποίος στάλθηκε από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 11ου μ.Χ. αιώνα.

Tον 17ο αιώνα καταφθάνουν Έλληνες στην Ουγγαρία και την υπόλοιπη κεντρική Ευρώπη προερχόμενοι κυρίως από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα χωριά του Μετσόβου και της Μοσχόπολης, ώστε να προωθήσουν τα ουγγρικά προϊόντα πίσω στην πατρίδα τους και ταυτόχρονα τα δικά τους στην Ουγγαρία.

Ο ιστορικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουδαπέστης , που ανεγέρθηκε με δαπάνες Ελλήνων ομογενών ευεργετών και βρίσκεται σήμερα αντικανονικά στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το 1774 με ειδικό διάταγμα έγινε η μόνιμη εγκατάσταση των Ελλήνων εμπόρων στην Ουγγαρία. Στα τέλη του 18ου αιώνα, εκτιμάται πως το σύνολο των Ελλήνων στην Αυστροουγγαρία ήταν περίπου 10.000.

Οι Έλληνες δημιούργησαν στην Ουγγαρία κοινότητες, σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομείο, τυπογραφεία, σχολή για δασκάλους ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στο εμπόριο, τις τέχνες και τα γράμματα. Συμμετείχαν μάλιστα στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας. Υποστήριξαν τον Ρήγα Φεραίο, τη Φιλική Εταιρεία, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και την επανάσταση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Αργότερα, το 1848, πήραν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα των Ούγγρων και πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους.

Η δεύτερη διασπορά Ελλήνων κατέφθασε στην Ουγγαρία το 1948. Χιλιάδες Έλληνες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, βρήκαν νέα πατρίδα και νέες ευκαιρίες στην Ουγγαρία λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Εξαρχίας Ουγγαρίας εκδόθηκε το 1995 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ η αναγνώριση της Εξαρχίας με την επωνυμία «Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως – Ὀρθόδοξος Ἐξαρχία Οὑγγαρίας» έγινε το ίδιο έτος από τις ουγγρικές αρχές.

Στις 22 Οκτωβρίου 2006, στην Βουδαπέστη έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ελληνισμού. Σε αυτό είναι χαραγμένο το μήνυμα από τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή, όπως μας τον καταγράφει ο Θουκυδίδης «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ».

Ναοί - Ενορίες Ουγγαρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Βουδαπέστη- Ενορία Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου - Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
 • Szentes - Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
 • Κέτσκεμετ - Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος
 • Karcag - Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
 • Μπελογιάννης Beloiannisz - Ιερός Ναός Αγίων Δημητρίου, Κωνσταντίνου και Ελένης

Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Δημητρίου

Διατελέσαντες Μητροπολίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Περίοδος Ποιμαντορίας Σχόλια
Χρυσόστομος (Τσίτερ) 22 Οκτωβρίου 1963 - 5 Νοεμβρίου 1991 Από Επίσκοπος Θερμών και ακολούθως Σχολάζων
Μιχαήλ (Στάικος) 5 Νοεμβρίου 1991 - 18 Οκτωβρίου 2011 Από Επίσκοπος Χριστουπόλεως
Αρσένιος (Καρδαμάκης) 3 Νοεμβρίου 2011 - Σήμερα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]