Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις Νέας Ζηλανδίας
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση 1970
Xώρα Νέα Ζηλανδία
Έδρα Γουέλινγκτον
Υπαγωγή Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Αρχιερατικές περιφέρειες 7
Ενορίες 10
Μονές 1
Ιεραρχία
Μητροπολίτης Μύρων
Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Παπαδέας
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Τσουράπας
Ιεροκήρυκες 1

Η Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας είναι μία από τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις οι οποίες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η έδρα της είναι το Γουέλινγκτον (Wellington), η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας.

Ο επίσημος τίτλος του μητροπολίτη είναι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, υπέρτιμος και έξαρχος Ωκεανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας ιδρύθηκε το 1970 με απόσπαση από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και Εξαρχία Ινδιών, Κορέας και Ιαπωνίας, αφού αρχικά περιλάμβανε, εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, και τις περισσότερες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.

Το 1996 αποσπάσθηκε η Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ (Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Κινεζική Ταϊπέι και οι χώρες της ΝΑ Ασίας) και το 2004 η Μητρόπολη Κορέας (Κορέα, Ιαπωνία).

Το 2005 στη Μητρόπολη εντάχθηκαν τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα, μαζί με τα μικρότερα νησιωτικά συμπλέγματα. Το ποίμνιο της ανέρχεται σε 10.000 περίπου πιστούς, κυρίως Έλληνες μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας έχει χαρακτηρισθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ιεραποστολική. Πέραν της εσωτερικής ιεραποστολής για τους Ορθοδόξους, διοργανώνεται και η ιεραποστολή προς τους υπόλοιπους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας (λευκούς και Μαορί) και τους κατοίκους των νησιών Φίτζι, Τόνγκα, Σαμόα και των υπόλοιπων νησιωτικών συμπλεγμάτων του Νότιου Ειρηνικού.

Μητροπολίτες Νέας Ζηλανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτες έχουν διατελέσει οι:

 1. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Διονύσιος Ψιάχας 1970 - 2003 (μετέπειτα Μητροπολίτης Προύσσης †2008)
  1. Βοηθός Επίσκοπος Ζήλων Σωτήριος Τράμπας 1993 - 2004 (μετέπειτα Μητροπολίτης Κορέας)
 2. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Ιωσήφ Χαρκιολάκης 2003 - 2005
 3. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος Τσούκος 2005- 2018
 4. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων Κτιστάκης 2018 - σήμερα

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με στοιχεία του 2007-8, είναι οργανωμένη σε 7 εκκλησιαστικές περιφέρειες, με 5 κοινότητες, συνολικά 12 ναούς και 7 ιερείς, οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πιστών:

Βόρειο νησί

 1. Γουέλινγκτον (Wellington) και περίχωρα (περιλαμβάνει την περιφέρεια Wellington) με 2 κοινότητες, 3 ναούς (Μητροπολιτικός Αγίου Ανδρέου Miramar, Wellington, Καθεδρικός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Wellington και Αγίου Νεκταρίου Petone, Hutt Valley) με 1 ιερέα, καθώς ακόμη και 1 προσκυνηματικό ναό (Θείας Μεταμορφώσεως Masterton),
 2. Όκλαντ και περίχωρα (περιλαμβάνει τις περιφέρειες Auckland, Waikato και Northland) με 1 κοινότητα, 1 ναό (Αγίας Τριάδος Auckland) χωρίς ιερέα, καθώς ακόμη και 1 ναό υπό ανέγερση (Αγίου Γεωργίου Hamilton) με 1 ιερέα,
 3. Πάλμερστον Νορθ (Palmerston North) και περίχωρα (περιλαμβάνει την περιφέρεια Manawatu-Wanganui) με 1 κοινότητα και 1 ναό (Τιμίου Προδρόμου Palmerston North) με 1 ιερέα,
 4. Νιου Πλύμουθ (New Plymouth) και περίχωρα (περιλαμβάνει την περιφέρεια Taranaki) με 1 ναό (Αγίου Νικολάου Vogeltown, New Plymouth) με 1 ιερέα,
 5. Νέπιαν-Χέιστινγκς (Nepian-Hastings) και περίχωρα (περιλαμβάνει τις περιφέρειες Hawkeses's Bay, Gisborne και Bay of Plenty) με 1 ναό (Άγιος Δημήτριος Hastings) με 1 ιερέα.

Νότιο νησί

 1. Κράισττσερτς (Christchurch) και περίχωρα (περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες του νησιού) με 1 κοινότητα και 1 ναό (Κοιμήσεως της Θεοτόκου St.Albans Christchurch) χωρίς ιερέα.

Νησιά Ειρηνικού

 1. Νήσων Φίτζι (περιλαμβάνει τα νησιά Φίτζι, Τόνγκα, Σαμόα και τα υπόλοιπα νησιωτικά συμπλέγματα της Ωκεανίας) με 2 ναούς υπό ανέγερση (Αγίας Τριάδος Lautoka, Fiji και Αγίου Αποστόλου Παύλου Suva, Fiji) χωρίς ιερέα.

Ακόμη στη Μητρόπολη υπάγεται η ανδρική Μονή του Αγίου Ανδρέου της Γουέλινγκτον με 2 μοναχούς και 1 δόκιμο και γυναικεία μονή (υπό ίδρυση) με 2 μοναχές και 2 δόκιμες.

Στον ναό του Αγίου Νικολάου New Plymouth, λειτουργεί κατηχητικό σχολείο και σχολείο διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας για Έλληνες και αλλοδαπούς, από εθελοντές, μέλη του ιεραποστολικού κλιμακίου της Μητρόπολης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ημερολόγιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου έτους 2007, έκδοση Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 • Ιστοσελίδα Ι. Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας http://www.ecp-metnz.org.nz/ (ανάκτηση 25/1/2008)