Black Widow (Νατάσα Ρομανόβα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Black Widow
Παραλλαγή εξωφύλλου χωρίς κείμενο του Black Widow #1 (Απρίλιος 2010).
Σχέδιο από Τζελένα Κέβιτς Τζούρτζεβιτς
ΕκδότηςMarvel Comics
Πρώτη εμφάνισηTales of Suspense #52 (Απρίλιος 1964)
Δημιουργήθηκε απόΣταν Λι
Ντον Ρίκο
Ντον Χεκ
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΝατάλια Αλιανόβνα Ρομάνοβα
(Νατάσα Ρόμανοφ)
Ψευδώνυμο(α)Natalie Rushman, Laura Matthers, Mary Farrell, Natasha Romanoff, Oktober, Yelena Belova
Συμμετοχή σε ομάδεςΕκδικητές
Champions
Heroes for Hire
Κα Γκε Μπε
Marvel Knights
Mighty Avengers
Lady Liberators
Secret Avengers
Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.
Thunderbolts
ΣυνεργάτεςDaredevil
Captain America
Hawkeye
Winter Soldier
ΙκανότητεςΈμπειρη τακτικίστρια, σε μάχη ένας προς έναν και μυστική πράκτορας
Αργή γήρανση και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Εξαιρετική σκοπευτής και στην χρήση διαφόρων όπλων
Εξοπλισμός μέσω γαντιών:
Γάντζος
Αναισθητικό αέριο
Taser
Εκρηκτικά
Σφαιρίδια δακρυγόνων
Ραδιοπομπός

Black Widow (μτφρ: Μαύρη Χήρα) είναι το κωδικό όνομα της Νατάλια Αλιανόβνα Ρομάνοβα - Νατάσα Ρόμανοφ ενός φανταστικού χαρακτήρα, σούπερ ηρωίδας και μυστικής πράκτορα στο σύμπαν της Marvel Comics. Δημιουργία του συντάκτη και σχεδιογράφου Σταν Λι, και του σεναριογράφου Ντον Ρίκο, και του καλλιτέχνη Ντον Χεκ, ο χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε στο Tales of Suspence No. 52 (Απρίλιος 1964).

Η Μαύρη Χήρα είναι μέλος πολλών φανταστικών ομάδων της Μάρβελ όπως οι Κεραυνοί, οι Εκδικητές και οι Πρωταθλητές.

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον έπαιξε την Μαύρη Χήρα στις ταινίες του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel Iron Man 2 (2010), Οι Εκδικητές (2012), Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (2014), Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016), Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018), Captain Marvel (2019), Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019) και Black Widow (2021).

Συμμετοχή σε φανταστικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόμανοφ μεγαλώνει για να υπηρετήσει ως μοιραία γυναίκα. Εκχωρήθηκε για να συνεργαστεί με τον Μπόρις Τούργκενοβ στην δολοφονία του Καθηγητή Άντον Βάνκο για να ελαττώσουν την Σοβιετική Ένωση, στην οποία υπηρέτησε στην πρώτη της αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νατάσα και ο Τούργκενοβ διείσδυσαν στις Βιομηχανίες Σταρκ ως μέρος του σχεδίου. Προσπάθησε να χειραγωγήσει πληροφορίες από την Αμερικανό εργολάβο άμυνας Τόνι Σταρκ, και αναπόφευκτα αντιμετώπισε το alter ego του σούπερ ήρωα Iron Man. Το ζευγάρι τότε πολέμησε τον Iron Man, και ο Τούργκενοβ κλέβει και φοράει την πανοπλία του Crimson Dynamo. Ο Βάνκο θυσίασε τον εαυτό του για να σώσει τον Iron Man, σκοτώνοντας τον Τούργκενοβ στην διαδικασία, χρησιμοποιώντας ένα ασταθές πειραματικό πιστόλι λέιζερ. Η Ρόμανοφ αργότερα συναντήθηκε με τον εγκληματία τοξότη Hawkeye και τον έβαλε ενάντια στον Iron Man.

Η Νατάσα μια φορά ακόμα προσπάθησε να πάρει τον Hawkeye για να την βοηθήσει να καταστρέψει τον Iron Man. Το ζευγάρι σχεδόν πέτυχε, αλλά όταν η Black Widow τραυματίστηκε, ο Hawkeye υποχώρησε για να την προστατέψει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρόμανοφ προσπαθούσε να ελαττώσει την Σοβιετική Ένωση και άρχισε να ερωτεύεται τον Hawkeye, αποδυναμώνοντας την πίστη της στην χώρα. Όταν οι εργοδότες έμαθαν την αλήθεια, η KGB την απέλυσε, στέλνοντας την σε ένα νοσοκομείο, πείθοντας τον Hawkeye να πάει μπροστά και να γίνει μέλος των Εκδικητών.

Η KGB της κάνει πλύση εγκεφάλου ξανά, και μαζί με τον Swordsman και τον πρώτο Power Man, πολεμά τους Εκδικητές. Τελικά απελευθερώνεται με τους ψυχολογικούς όρους της (με τη βοήθεια του Hawkeye), και κάνει επιτυχή ελάττωση, έχοντας μεταγενέστερες περιπέτειες με τον Spider-Man, τον Hawkeye και τον Daredevil. Εντάσσεται στους Εκδικητές ως μια μεταμφιεσμένη ηρωίδα.

Οι Πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το χωρισμό τους, Η Χήρα μετακινείται στο Λος Άντζελες και ηγείται της νεότερα δημιουργημένης σούπερ ομάδας γνωστή ως Οι Πρωταθλητές, αποτελούμενοι από αυτήν, τον Ghost Rider (Τζόνι Μπλέιζ), τον Ηρακλή (με τον οποίο είχε ένα σύντομο ρομάντζο), και τους πρώην X-Men Angel και Iceman

Κεραυνοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νόρμαν Όσμπορν ανακάλυψε την Γιελένα Μπελόβα να κάνει διάρρηξη σε μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α, και της πρόσφερε την θέση του ηγέτη στον τομέα των νέων Κεραυνών. Στην πρώτη της αποστολή, αυτή και ο Ant-Man παίρνουν τον έλεγχο της Αεροπορίας Ένα μαζί με τον Γκόμπλιν, τον Ντοκ Σαμσόν, και τον νέο Πρόεδρο. Προτάθηκε πως πλαστογράφησε τον φαινομενικό της θάνατο (ως ο Adaptoid) αλλά δεν εξήγησε ποτέ πως.

Μια συζήτηση με τον Ghost υπονοεί πως η Γιελένα δουλεύει ως τυφλοπόντικας για κάποιον άλλο και πως μπορεί κάποια φορά να ήταν κάποιος άλλος μεταμφιεσμένος ως Γιέλενα. Αργότερα την βλέπουμε να μιλάει ιδιωτικά με τον Nick Fury.

Ο Όσμπορν διατάζει την Γιελένα να ηγηθεί των τωρινών κεραυνών για να σκοτώσει τον πρώην Κεραυνό, την Songbird. Ο Φιούρι διατάζει την "Γιελένα" να απελευθερώσει και να ανακτήσει την Songbird, για τις πληροφορίες που μπορεί να κατέχει για τον Όσμπορν και τις επιχειρήσεις του. Η Γιελένα βρίσκει την Songbird, και της αποκαλύπτει πως ήταν πραγματικά η Νατάσα Ρόμανοφ μεταμφιεσμένη. Προσπαθεί να παραδώσει την Songbird στον Φιούρι, αλλά οι Κεραυνοί πρέπει επίσης να τους ακολουθήσει. Το τρίο αιχμαλωτίζεται όταν ο Όσμπορν αποκαλύπτει πως υποδυόταν τον Φιούρι στα μηνύματα όλα μαζί για να ετοιμάσουν την Νατάσα για να δυναμώσει τους Κεραυνούς και να τον οδηγήσουν στον Φιούρι. Αυτή και η Songbird αποδεικνύεται πως είναι εκτελεσμένοι αλλά καταφέρνουν να δραπετεύσουν όταν ο Ant-Man, ο Headsmen, και ο Paladin ενεργοποιούν το υπόλοιπο των Κεραυνών και τους αφήνουν να φύγουν.

Δυνάμεις και ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Black Widow χρησιμοποιεί μια ποικιλία εξοπλισμού που εφευρέθηκε από Σοβιετικούς επιστήμονες και τεχνικούς, με αργότερες βελτιώσεις από επιστήμονες και τεχνικούς της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Συχνά φοράει διακεκριμένα σχηματισμένα βραχιόλια που εκτοξεύουν τις εκρήξεις ηλεκτροστατικής ενέργειας γνωστές και ως Τσιμπήματα της Χήρας που μπορούν να παραδώσουν επιβαρύνσεις έως και 30.000 βολτ, όπως επίσης και γάντζους, σφαιρίδια δακρυγόνων γνωστά και ως "Γραμμή της Χήρας", μαζί με ένα νέο στοιχείο συστημένο κατά τη διάρκεια των σειρών "Φίλα ή Σκότωσε" με το όνομα "Το Φιλί της Χήρας". Επίσης έχει ένα αεροζόλ που περιέχει ένα αέριο άμεσου νοκ-άουτ που έχει τροποποιήσει η ίδια. Φοράει μια ζώνη με μεταλλικούς δίσκους, μερικά με δίσκους που περιέχουν πλαστικά εκρηκτικά, και άλλα έχουν βρεθεί να είναι διαμερίσματα άλλων εξοπλισμών. Το κοστούμι της αποτελείται από συνθετικό ελαστικό ύφασμα εξοπλισμένο με κούπες μικρό-αναρρόφησης στα δάχτυλα και στα πόδια, που την καθιστά ικανή να προσκολληθεί σε τοίχους και σε οροφές. Στις μίνι σειρές του 2006 με τίτλο "Homecoming", την βλέπουμε να χρησιμοποιεί μαχαίρια, άοπλη μάχη, και ποικίλα πυροβόλα όπλα, αλλά μέχρι τώρα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα βραχιόλια της ξανά. Ενώ είναι μεταμφιεσμένη ως Γιελένα Μπελόβα όταν διεισδύει στους Κεραυνούς κατά τη διάρκεια της "Σκοτεινής Βασιλείας" χρησιμοποίησε ένα ειδικό πολύ-φακό που επιδείκνυε διάφορες τεχνικές ικανότητες βελτιώνοντας την όραση και την επικοινωνία. Αργότερα, χρησιμοποιούσε ένα τροποποιημένο όπλο βασισμένο στο φυσίγγι καρπού του "Τσιμπήματος της Χήρας", κατά τη διάρκεια των περιπετειών της μαζί με τον νέο Captain America.

Η Νατάσα έχει λάβει την παραλλαγή του Ορού του Σούπερ Στρατιώτη. Ως αποτέλεσμα οι φυσικές και οι νοητικές τις ικανότητες έχουν βελτιωθεί πέρα από τα ανθρώπινα όρια

Η Black Widow έχει βελτιωθεί από την βιοτεχνολογία που κάνει το σώμα της ανθεκτικό στην γήρανση και τις ασθένειες και θεραπεύεται σε ένα υπεράνθρωπο ποσοστό. Επίσης οι ψυχολογικοί όροι που καταστέλλουν την μνήμη των αληθινών γεγονότων αντιτίθενται στα μεταμοσχευμένα γεγονότα του παρελθόντος χωρίς την ενίσχυση του ειδικά σχεδιασμένου συστήματος των κατασταλτικών φαρμάκων, προσπαθεί να το κάνει ως αποτέλεσμα σε υπεράνθρωπες βιολογικές αντιδράσεις, που ενδεικνύονται ως εμετός και μπλακ άουτ. Ο Σοβιετικός πειραματισμός έχει καταστήσει το σώμα της άγονο.

Εξαιτίας του Ορού του Σούπερ Στρατιώτη, τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα της είναι αρκετά αποδοτικά για να καταπολεμήσουν το όποιο μικρόβιο, ξένο σώμα ή άλλα από το σώμα της, κρατώντας την υγιής και άνοση στις περισσότερες, εάν σε όχι όλες τις μολύνσεις, ασθένειες και διαταραχές. Επίσης παίρνει λίγο περισσότερο για τη Νατάσα να μεθύσει.

Η ευκινησία της είναι καλύτερη από έναν Ολυμπιονίκη. Μπορεί να συντονίσει το σώμα της με την ισορροπία, την ευελιξία της και την επιδεξιότητά της εύκολα.

Οι σωματικοί ιστοί της έχουν αυξηθεί σε υπεράνθρωπη ανάπτυξη. Κατέχει εξαιρετική αντοχή, δύναμη, και ζωτικότητα.

Ο χρόνος αντίδρασης της Νατάσα είναι παρόμοια βελτιωμένος και οι λειτουργίες με την κορυφή της ανθρώπινης αποδοτικότητας και ικανότητας συνορεύουν με υπεράνθρωπο επίπεδο. Είναι εφικτό για την Νατάσα να αποφύγει μια σφαίρα στο σημείο της μαύρης σειράς.

Η Νατάσα έχει ένα προικισμένο πνεύμα. Δείχνει μία περίεργη συγγένεια για τον ψυχολογικό χειρισμό και μπορεί να κρύψει τα αληθινά της συναισθήματα τέλεια. Όπως ο Στιβ Ρότζερς, κατέχει την ικανότητα να επεξεργαστεί γρήγορα πολλαπλές πληροφορίες (π.χ., εξέταση απειλής) και να ανταποκριθεί γρήγορα σε καταστάσεις αλλαγής τακτικής.

Η Νατάσα είναι μια ειδική επιτελική. Έχει πολύ αποδοτική στρατηγική, ικανή εις την στρατηγική, και διοικητής τομέα. Έχει οδηγήσει τους Εκδικητές ακόμα και την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α σε μια ευκαιρία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]