Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών
Είδοςβιβλιοθήκη
ΧώραΕλλάδα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών ιδρύθηκε το 1988, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το οποίο εποπτεύεται και χρηματοδοτείται.

Σκοπός της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σκοπός της είναι να αποτελεί πολιτιστικό κέντρο για τους κατοίκους της πόλης αλλά και κάθε επισκέπτη της ανεξαρτήτως ηλικίας. Επιπλέον στόχοι της βιβλιοθήκης είναι να διαθέτει μία οργανωμένη έντυπη και μη συλλογή και να προωθεί την μάθηση, να καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες μέσα από υπηρεσίες και μέσα πληροφόρησης που διαθέτει, να παρακολουθεί και να εφαρμόζει την εξέλιξη της τεχνολογίας, να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της και να απασχολεί προσωπικό που είναι σε θέση να καθοδηγήσει και να πληροφορήσει των χρήστη.

Επιπρόσθετα, συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, διοργανώνει ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, προβάλλει την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό. Η πρώτη συλλογή της δημιουργήθηκε αρχικά από δωρεές διαφόρων φορέων όπως είναι ο εκπολιτιστικός σύλλογος Γρεβενών (3.000 βιβλία) και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος[1] (Ε.Β.Ε.). Οι συλλογές της περιλαμβάνουν σήμερα 28.000 τόμους βιβλίων και μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικού υλικού που καλύπτουν όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον άνθρωπο και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέες εκδόσεις, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται η βιβλιοθήκη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών της όσο το δυνατό καλύτερα.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τμήματα και οι υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της:

  • Κεντρικό βιβλιοστάσιο. Είναι η αίθουσα όπου φυλάσσεται η κύρια συλλογή της.
  • Κέντρο Πληροφόρησης. Διαθέτει 11 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο, για την εξοικείωση των χρηστών με το περιβάλλον των τεχνολογιών και την αναζήτηση πληροφοριών σε διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης.
  • Παιδική Βιβλιοθήκη. Είναι ένα χώρος κατάλληλος διαμορφωμένος για παιδιά και εφήβους με υλικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
  • Αναγνωστήριο, το οποίο παρέχεται στους χρήστες για ανάγνωση υλικού.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Με την υπηρεσία της Κινητής Μονάδας (βιβλιοαυτοκίνητο), διευκολύνεται η μάθηση και η έρευνα διότι ταξιδεύει σε χρήστες απομακρυσμένων περιοχών που δεν μπορούν να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και σε μαθητές που τα σχολεία τους δεν έχουν σχολικές βιβλιοθήκες.
  • Δανεισμός. Με την διαδικασία του δανεισμού, ο χρήστης μπορεί να δανειστεί υλικό της εφόσον έχει γραφτεί ως μέλος της. Η έκδοση της κάρτας μέλους γίνεται από την ίδια με τη προσκόμιση της ταυτότητας του χρήστη ή του κηδεμόνα του σε περίπτωση ανηλίκου.
  • Φωτοτυπικό μηχάνημα, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να φωτοτυπήσει υλικό που τον ενδιαφέρει, με τη καταβολή του αντίτιμου.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 9:30-17:30, ενώ το Σαββατοκύριακο είναι κλειστή. Το Παιδικό Τμήμα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 9:30-17:30.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]