Κιβωτός Γρεβενών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°12′20.87″N 21°26′36.81″E / 40.2057972°N 21.4435583°E / 40.2057972; 21.4435583

Κιβωτός
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Κιβωτός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτική Μακεδονία
ΔήμοςΓρεβενών
Δημοτική ΕνότηταΗρακλεωτών
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΓρεβενών
Υψόμετρο680
Πληθυσμός417 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κωδικός51030
Τηλ. κωδικός+30 24620

Η Κιβωτός είναι χωριό του νομού Γρεβενών και υπάγεται στο δήμο Γρεβενών. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων και γειτονεύει με τους οικισμούς Κοκκινιά, Πολύδεντρον και Άγιος Γεώργιος. [1] Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Γρεβενών, απέχει πολύ κοντά στη συμβολή των ποταμών Αλιάκμονα-Πραμόριτσας.

Η Κιβωτός Γρεβενών, είναι ένα χωριό κατ’ εξοχήν Ποντιακό, με κατοίκους πρόσφυγες, κυρίως από τον Δυτικό Πόντο. Βρίσκεται στα δυτικά όρια του Νομού, ενδιάμεσα της οδού Γρεβενών - Νεάπολης - Καστοριάς.

Μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή το χωριό κατοικούνταν κυρίως από ελληνόφωνους μουσουλμάνους, οι οποίοι με τη συνθήκη της Λωζάννης μετεγκαταστάθηκαν στο Γιεσίλμπουρτς στη Καππαδοκία. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η ονομασία Κιβωτός κατά μια εκδοχή οφείλεται σ’ αυτό ακριβώς το γεγονός. Το ότι δηλαδή συγκέντρωσε σαν την Κιβωτό του Νώε, κατοίκους από πολλές και διάφορες περιοχές!

Η εξήγηση της άλλης ονομασίας της Κιβωτού, είναι η εξής:

Όταν έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών, οι κάτοικοι της Κιβωτού ναύλωσαν καράβι, για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Την Μάνα Πατρίδα… όπως λένε. Έπεσαν όμως θύματα εκμετάλλευσης και πλάνης! Διότι εισέπραξαν τα ναύλα τους και στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε ένα εγκαταλειμμένο και παροπλισμένο πλοίο, στα ανοιχτά της θάλασσας! Εκεί παρατημένοι, παρέμειναν πάνω από 3 εβδομάδες, αναμένοντας μάταια την αναχώρηση τους. Αυτή η περιπέτεια της αναμονής πάνω στο παροπλισμένο πλοίο, σαν τον Νώε πάνω στην Κιβωτό του, ήταν η αιτία της ονομασίας του χωριού τους, σε Κιβωτός. Το παλιό όνομα ήταν Κρίφτσι.

Τα πολλά δάση, απέκρυπταν το χωριό από τα μάτια των περαστικών. Αυτός είναι ο λόγος της παλαιάς ονομασίας Κρίφτσι.

Οι φυσικές ομορφιές - το εξαιρετικό κλίμα και το ψάρεμα στα ποτάμια της περιοχής, συμπληρώνουν και ενισχύουν ένα πυρήνα χαρακτηριστικών, ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επισκέπτες. Ο προπαππούδες των Κιβωτιανών προερχόντουσαν από την Αργυρούπολη, στα μεταλλεία της οποία εργάζονταν ως δεινοί μεταλλωρύχοι. Με την πάροδο των χρόνων τα μεταλλεία της Αργυρούπολης έκλεισαν. Λέγεται ότι αυτό έγινε για λόγους σκοπιμότητας, από Γερμανικές εταιρίες.

Οι Αργυροπολίτες προπαππούδες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, προς τις περιοχές που υπήρχαν μεταλλεία (Πακούρ Ματέν, Κεσκίν Ματέν, Μπουγά Ματέν και Ακ-Ταγ Ματέν). Όταν έκλεισαν και τα μεταλλεία της νέας τους εγκατάστασης, αναγκάστηκαν να αλλάξουν το επάγγελμα του μεταλλωρύχου με αυτό του γεωργού και κτηνοτρόφου. Στην τεράστια πεδιάδα (υψίπεδο) του Ακ-Ταγ Ματέν άρχισαν τις εκχερσώσεις.

Η πρώτη τους φροντίδα ήταν να εξασφαλίσουν εκκλησία, παπά και δάσκαλο. Γυμνάσιο της εποχής (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) λειτούργησε στην πόλη Ματέν και στο κεφαλοχώρι Γαραπύρ. Εκεί τους βρήκε η ανταλλαγή, με την εφαρμογή της οποίας βρέθηκαν στην σημερινή Κιβωτό.

Η προοδευτική αντίληψη, η εργατικότητα και το ανοιχτό μυαλό των Κιβωτιανών, συνετέλεσαν ώστε να αρχίσουν την ανάπτυξη στη νέα τους κατοικία.

Οι πόλεμοι όμως που μεσολάβησαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να πληρώσουν και με αίμα, αλλά προπαντός με απεριόριστες υλικές ζημιές. Μόνο ένα σπίτι, του Θεόδωρου Παναγιωτίδη, είχε μείνει όρθιο.

Η φράση «δεν έμεινε λίθος επί λίθον» θα είχε εδώ την απόλυτη εφαρμογή του!

Οι Κιβωτιανοί, μετά τους πολέμους, ρίχτηκαν ξανά στη ζωή «με φθαρμένα εργαλεία», κατά τον ποιητή! Με προσωπική εργασία, ανήγειραν τριθέσιο Δημοτικό σχολείο και την σημερινή τους εκκλησία.

Το έτος 1950 ίδρυσαν τον Αθλητικοπολιτιστικό τους Σύλλογο. Με πλούσια δράση σε όλους τους τομείς. Αργότερα, ο Σύλλογος διαχωρίστηκε σε Πολιτιστικό και Αθλητικό.

Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος βρίσκεται σε χέρια νέων, γεμάτοι σφρίγος, εργατικότητα και διάθεση! Στο Σύλλογο διαθέτους τα εξής ενεργά τμήματα:

  • Μικρό και μεγάλο Χορευτικό Τμήμα
  • Χορωδιακό Τμήμα
  • Θεατρικό Τμήμα

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των «Χαμένων πατρίδων», αναβιώνει με κάθε ευκαιρία, σε έθιμα και εκδηλώσεις που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Ιαματικά λουτρά[2]

Πόλος έλξης γίνονται σταδιακά τα ιαματικά λουτρά της Κιβωτού Γρεβενών, τα οποία άρχισαν να αξιοποιούνται τα τελευταία χρόνια καθώς παρουσιάζουν διαπιστωμένα μια σειρά από θεραπευτικες ιδιοτητες οπως : Εσωτερική Υδροθεραπεία Χολολιθίαση Η ποσιθεραπεία αποτελεί, από πολύ παλιά, προσφιλή μέθοδο θεραπείας της χολολιθίασης. Μηχανισμός δράσης: Το θείο, που αποτελεί το δραστικό στοιχείο, επιδρά στο ηπατικό κύτταρο α) προάγοντας την γλυκογένεση β) προστατευτικά, έναντι της υποκυτταρικής εκφύλισης και γ) εμποδίζοντας την υπερβολική εναπόθεση λίπους. Παθήσεις του εντέρου: Τα θειούχα - θειοασβεστούχα νερά ενδείκνυνται α) στις κολίτιδες που οφείλονται σε αμοιβάδες β) στις κολίτιδες που συνοδεύονται από διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος και γ) που οφείλονται σε χρόνια δηλητηρίαση από μόλυβδο ή υδράργυρο. Εκφυλιστικές αρθροπάθειες: Η δράση των θειούχων νερών είναι αναλγητική και μυοχαλαρωτική. Δερματολογικές παθήσεις: Τα θειούχα νερά ενδείκνυνται, με εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών μεθόδων (μπάνιο, ψεκασμός), για παθήσεις όπως κνησμοί αιδοίου - πρωκτού, ψωρίαση, νεανική ακμή, συνέπειες εγκαυμάτων, ιχθύαση, ροδόχρους ακμή. Εισπνευσιοθεραπεία (Εισπνοθεραπεία) Σύμφωνα με τον Μ. Χολέβα (1990), τα θειονατριούχα - θειοασβεστούχα - θειοχλωριούχα νερά που η δράση τους οφείλεται στην παρουσία του υδρόθειου, ενδείκνυνται στις χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος. Ο τρόπος θεραπείας εφαρμόζεται με κατάλληλες συσκευές υδροθεραπείας. Το νερό μετατρέπεται σε σταγονίδια και εκτοξεύεται με δύναμη στις αεροφόρους οδούς.Συνοψίζοντας, το θειούχο, ΗΟΟ3 - Να - Ο& - Ο - Μ3 - Κ - 5, υποτονικό νερό της Κιβωτού είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, με ιατρική επιμέλεια και σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, για παθήσεις όπως: Αρθροπάθειες Παθήσεις του μυοσκελετικού Δερματολογικές παθήσεις Ήπατος και χοληφόρων Παθήσεις του εντέρου Χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού

«Αντάμωμα» των απανταχού Κιβωτιανών[3]

Ξεχωριστή θέση κατείχε το «Αντάμωμα» των απανταχού Κιβωτιανών το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κάθε έτους, με πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις. Το ετήσιο «Κιβωτιανό Αντάμωμα» συγκεντρώνε επίσης, πλήθος επισκεπτών!

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους κατοίκους του χωριού αλλά και από όσους έλκουν την καταγωγή τους από την Κιβωτό, να αναδειχθεί το παλαιό γεφύρι το οποίο βρίσκεται θαμμένο πλησίον της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και την νέας πλατείας.[4]

Εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό υπάρχει στο facebook από τους κατοίκους του χωριού το οποίο και εμπλουτίζεται συνεχώς.[5]


Αποστάσεις:
21 Χιλιόμετρα η πρωτεύουσα του νομού: ΓΡΕΒΕΝΑ, Πόλη, ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφική θέση[6][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚΙΒΩΤΟΣ (Χωριό )   Ανατολικά Βορειοανατολικά του τόπου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό, Εδρα δήμου)>

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό, Εδρα δήμου) ανήκει στον τόπο ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ (Δήμος)

ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ (Δήμος) ανήκει στον τόπο ΓΡΕΒΕΝΑ (Νομός)

ΓΡΕΒΕΝΑ (Νομός) ανήκει στον τόπο ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Περιφέρεια)

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Περιφέρεια) ανήκει στον τόπο ΕΛΛΑΔΑ (Χώρα)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]