Νικόλαος Τσολάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Τσολάκης
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1860
Γρεβενά
Θάνατος1905
Εθνικό Φλώρινας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Περίοδος ακμής1905
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Νικόλαος Τσολάκης ήταν Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από τα Γρεβενά.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Τσολάκης γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στα Γρεβενά. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε κλέφτικη αντάρτικη δράση σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, από την Πελαγονία, το Περιστέρι και τη Φλώρινα έως τα Κορέστια, το Άσκιο και την περιοχή Γρεβενών. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα συγκρότησε δικό του ένοπλο σώμα και τέθηκε επικεφαλής. Συνεργάστηκε σε πολλές επιχειρήσεις με τον Ιωάννη Καραβίτη. Ως οπλαρχηγός έδρασε στα παλιά του λημέρια στη Δυτική Μακεδονία φτάνοντας έως το Μορίχοβο. Τον Οκτώβριο του 1905 το 15μελές σώμα του Νικόλαου Τσολάκη επιτέθηκε κατά Βουλγάρων κομιτατζήδων στο Παρόρειο (Μπίτουσα) Φλώρινας[1]. Στις 3 Νοεμβρίου του 1905 συνελήφθη από Οθωμανικό απόσπασμα στο Εθνικό (Οψίρινα) Φλώρινας και κρατήθηκε σε υπόγεια κρυψώνα εντός κάποιας οικίας του χωριού[2].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Πετσίβας (επιμέλεια), Ιωάννη Καραβίτη, Ο Μακεδονικός Αγών, Αθήνα 1994, τόμος Α΄, σσ. 360, 382.
  • "Αφανείς, Γηγενείς Μακεδονομάχοι", επιστημονική επιμέλεια: Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, εκδόσεις University Studio Press, 2008, σ. 21

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δ. Λιθοξόου, Η περιοχή Φλώρινας, γεωγραφία της ιστορίας, Παρόρειο-Μπίτουσα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
  2. «Δ. Λιθοξόου, Πληθυσμός και οικισμοί της περιοχής Φλώρινας, Εθνικό-Οψίρινα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010.