Κέρκυρα (πόλη): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ ο δημος εχει καταργηθεί
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 27: Γραμμή 27:
}}
}}


Η '''πόλη της Κέρκυρας''' είναι πρωτεύουσα του [[νομός Κέρκυρας|νομού Κέρκυρας]] και της [[περιφέρεια Ιόνιων νησιών|περιφέρειας Ιόνιων νησιών]]. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού της [[Κέρκυρα|Κέρκυρας]] στην ανατολική ακτή. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 39.674 κάτοικοι. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο [[Βενετία|Βενετσιάνικο]] στοιχείο, αλλά και από πολλές [[Αγγλία|Αγγλικές]] και [[Γαλλία|Γαλλικές]] επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία ''Σπιανάδα'', που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο ''Φρούριο'', το ''Δημαρχείο'' (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το ''Κανόνι'', το ''Μον Ρεπό'' αλλά και τα ''Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας''.
Η '''πόλη της Κέρκυρας''' είναι πρωτεύουσα του [[νομός Κέρκυρας|νομού Κέρκυρας]] και της [[περιφέρεια Ιόνιων νησιών|περιφέρειας Ιόνιων νησιών]] και είναι το δυτικότερο μείζον οικονομικό και πολιτικό κέντρο της [[Ελλάδα]]ς. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού της [[Κέρκυρα|Κέρκυρας]] στην ανατολική ακτή. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 39.674 κάτοικοι. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο [[Βενετία|Βενετσιάνικο]] στοιχείο, αλλά και από πολλές [[Αγγλία|Αγγλικές]] και [[Γαλλία|Γαλλικές]] επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία ''Σπιανάδα'', που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο ''Φρούριο'', το ''Δημαρχείο'' (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το ''Κανόνι'', το ''Μον Ρεπό'' αλλά και τα ''Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας''.


== Οι συνοικίες της πόλης ==
== Οι συνοικίες της πόλης ==

Έκδοση από την 15:24, 7 Ιανουαρίου 2018

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κέρκυρα (αποσαφήνιση).

Συντεταγμένες: 39°37′N 19°55′E / 39.617°N 19.917°E / 39.617; 19.917

Κέρκυρα
Πόλη
Εικόνα
Άποψη της πόλεως της Κέρκυρας από το Νέο Φρούριο.
Κέρκυρα is located in Greece
Κέρκυρα
Κέρκυρα
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
Πληθυσμός23.541, 30.140, 31.474 και 24.838
Τηλεφωνικός κωδικός(0030) 26610 και (0030) 2249
Ιστοσελίδαkerkyra.gr

Η πόλη της Κέρκυρας είναι πρωτεύουσα του νομού Κέρκυρας και της περιφέρειας Ιόνιων νησιών και είναι το δυτικότερο μείζον οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Ελλάδας. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού της Κέρκυρας στην ανατολική ακτή. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 39.674 κάτοικοι. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

Οι συνοικίες της πόλης

Η Κέρκυρα χωρίζεται στην παλιά πόλη και στην νέα πόλη. Η παλιά πόλη είναι αυτή που συγκεντρώνει το κύριο τουριστικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό συνδυασμό από ογκώδη φρούρια, ανάκτορα, στενά σοκάκια, καμάρες καθώς και ψηλά κτίρια δυτικού τύπου. Η παλαιότερη συνοικία της πόλης ονομάζεται Καμπιέλλο και χαρακτηρίζεται από τα πολύ στενά σοκάκια και τα ψηλά κτίρια. Κομβικό σημείο της παλιάς πόλης είναι η πλατεία Σπιανάδα που θεωρείται η μεγαλύτερη πλατεία στον ελλαδικό χώρο και βρίσκεται απέναντι από το παλαιό φρούριο.

Η νέα πόλη δεν διακρίνεται για την τοπική αρχιτεκτονική της αν και διαθέτει αρκετά κτίρια με τις χαρακτηριστικές καμάρες. Έχει ως κέντρο την πλατεία Γεωργίου Θεοτόκη (παλαιότερα πλατεία Σαρόκο). Σε αυτή συγκεντρώνονται όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες της πόλης.

Η Σπιανάδα

Η πλατεία Σπιανάδα θεωρείται η μεγαλύτερη πλατεία στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται απέναντι από το παλαιό φρούριο και περιβάλλεται από εντυπωσιακά κτήρια, όπως το αγγλικό ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου και τα δύο κτιριακά συγκροτήματα με τις καμάρες ("βόλτα") στο Λιστόν. Μεγάλο μέρος της πλατείας καλύπτεται από γκαζόν και χρησιμοποιείται ως γήπεδο κρίκετ.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόπολης και το Μον Ρεπο

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόπολης είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής και περιλαμβάνει την αγορά, τον δωρικό ναό του Καρδακίου και το προ-ελληνιστικής εποχής καμπυλωτό κτίριο.


Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Η πόλη της Κέρκυρας από Παλαιό Φρούριο. Ο Δημοτικός Κήπος (Μποσκέτο), η Άνω Πλατεία και Το Λιστόν με το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος και τα Παλαιά Ανάκτορα σε πρώτο πλάνο, και το νέο λιμάνι με το Νέο Φρούριο προς το βάθος
Χάρτης
Χώρα μέλοςΕλλάδα Ελλάδα
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαiv
Ταυτότητα978
ΠεριοχήΕυρώπη
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2007 (31η συνεδρίαση)


Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το Μουσείο Παλαιόπολης το οποίο στεγάζεται στο τέως Ανάκτορο Μον Ρεπό.

Το Μνημείο του Μενεκράτη

Το Μνημείο του Μενεκράτη Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π. Χ. Το εντυπωσιακότερο τμήμα του μνημείου αποτελεί η αρχαϊκή επιγραφή 10 στίχων, η οποία θεωρείται μια απ' τις αρχαιότερες επιγραφές στην Ελλάδα.

Ο Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς

Ο Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π. Χ. και οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον δωρικό ναό.

Τμήμα της παλιάς πόλης

Το παλαιό φρούριο

Το παλαιό φρούριο είναι το πρώτο κομμάτι της Κέρκυρας που αντικρίζει ο επισκέπτης προσεγγίζοντας την Κέρκυρα από τον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Σπιανάδα και χωρίζεται από την πόλη με μία τεχνητή τάφρο. Χτίστηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε κατά την διάρκεια του Τουρκο-Βενετικού πολέμου το 1570.

Το νέο Φρούριο

Το νέο φρούριο κτίστηκε από τους Βενετούς το 1570 με σκοπό να ενισχυθεί περισσότερο η άμυνα της πόλης κατά την περίοδο του Τουρκο-Βενετικου πολέμου. Διαθέτει εντυπωσιακές πύλες και αποτελεί το δυτικό όριο της πόλης.

Ιστορία της πόλης

Η πόλη της Κέρκυρας ήταν αποικία που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι τον 8ο αιώνα π.Χ. Η αρχαία πόλη βρισκόταν στην περιοχή της χερσονήσου Κανόνι, λίγο νότια από την σημερινή. Είχε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Η σημερινή πόλη είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης των Βενετών στο νησί της Κέρκυρας που οχύρωσαν την πόλη στην θέση που βρίσκεται και σήμερα. Η πόλη παρέμεινε στην κατοχή των Βενετών μέχρι το 1797 οπότε και ο Μέγας Ναπολέων κατέλυσε την δημοκρατία της Βενετίας. Η Κέρκυρα στην συνέχεια αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Επτανήσου πολιτείας για επτά χρόνια. Την περίοδο 1807-1814 περιήλθε στους Γαλλους για να ακολουθήσει μέχρι το 1864 η περίοδος της Αγγλοκρατίας. Το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος και ακολούθησε μία περίοδος παρακμής μέχρι την δεκαετία του 1950 που γνώρισε εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη.

Κλίμα

Χάρτης της πόλης
Κλιματικά δεδομένα Κέρκυρας
Μήνας Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Μέση Μέγιστη °C (°F) 13
(56)
14
(57)
16
(60)
18
(65)
23
(74)
27
(81)
31
(87)
31
(87)
28
(82)
23
(74)
18
(65)
15
(59)
21,4
Μέση Ελάχιστη °C (°F) 5
(41)
6
(42)
7
(45)
9
(49)
13
(56)
17
(62)
19
(66)
19
(66)
17
(62)
14
(57)
10
(50)
7
(44)
11,9
Υετός mm (ίντσες) 160 135 99 64 43 15 8 18 91 145 196 198 117
Πηγή: Weatherbase [1]

Πρόσωπα

H πόλη της Κέρκυρας από την θάλασσα

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ

Παραπομπές

  1. «Weatherbase: Historical Weather for Kerkira, Greece». Weatherbase. 2011.  Retrieved on November 24, 2011.
Πανοραμική εικόνα παλιάς πόλης.