Πάπας Διονύσιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: it:Papa Dionisio
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Αλλαγή tl:San Dionisio σε tl:Papa Dionisio
Γραμμή 77: Γραμμή 77:
[[ta:தியோனீசியுஸ் (திருத்தந்தை)]]
[[ta:தியோனீசியுஸ் (திருத்தந்தை)]]
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปาดิโอนีซุส]]
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปาดิโอนีซุส]]
[[tl:San Dionisio]]
[[tl:Papa Dionisio]]
[[uk:Діонісій (папа)]]
[[uk:Діонісій (папа)]]
[[vi:Giáo hoàng Điônisiô]]
[[vi:Giáo hoàng Điônisiô]]

Έκδοση από την 23:27, 14 Ιανουαρίου 2013

Διονύσιος
Από22-07- 259
Έως26-12-268
ΠροκάτοχοςΣίξτος Β΄
ΔιάδοχοςΦήλιξ Α΄

Ο Πάπας Διονύσιος (Dionysius) ήταν επίσκοπος Ρώμης από το 259 ως το θάνατό του, στα τέλη του 268. Στα έργα τέχνης παριστάνεται με επίσημα παπικά άμφια και κρατώντας ένα βιβλίο. Είναι ο πρώτος Πάπας που δεν αναγράφεται στους καταλόγους των Παπών ως μάρτυρας. Διαδέχθηκε στο αξίωμα τον Σίξτο Β΄.

Βιογραφία

Πιθανότατα γεννήθηκε στη Μεγάλη Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν έχει εξακριβωθεί. Η εκλογή του στο αξίωμα του Πάπα έγινε το 259, ένα χρόνο μετά το μαρτύριο του προκατόχου του, Σίξτου Β΄. Εξαιτίας του κύματος διωγμών που είχαν εξαπολυθεί τότε, η Αγία Έδρα παρέμενε κενή επί περίπου έναν χρόνο. Όταν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών άρχισαν να υποχωρούν, ο Διονύσιος έγινε επίσκοπος Ρώμης. Ο άνθρωπος που διέταξε τους διωγμούς, ο Ουαλεριανός Α΄, Αυτοκράτορας της Ρώμης, συνελήφθη και εκτελέστηκε από το Βασιλιά Σαπούρ Α΄ της Περσίας το 260. Ο διάδοχός του, Γαλλιηνός, εξέδωσε διάταγμα, με βάση το οποίο τερματίστηκαν οι θρησκευτικοί διωγμοί και η χριστιανική εκκλησία απέκτησε νομικό καθεστώς. Το εν λόγω διάταγμα ίσχυσε ως το 303.

Ως Ποντίφικας έστειλε μεγάλα ποσά χρημάτων σε ναούς της Καππαδοκίας, που είχαν καταστραφεί από τους Γότθους, για την επανοικοδόμησή τους.

Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου του 268 και τον διαδέχθηκε ο Φήλιξ Α΄. Η μνήμη του εορτάζεται την ημέρα του θανάτου του.

Πηγές


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pope Dionysius της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).