Ισαβέλλα της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ισαβέλλα της Βαυαρίας
Isabeau de Baviere (detail).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isabeau de Bavière (Γαλλικά)
Γέννηση 1370[1]
Μόναχο
Θάνατος 24  Αυγούστου 1435
Παρίσι
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί
Υπηκοότητα Γαλλία
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Οικογένεια
Σύζυγος Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας (1385–1422)[2][3]
Τέκνα Ισαβέλλα του Βαλουά
Ιωάννα της Γαλλίας
Μαρία της Γαλλίας
Μιχαέλα του Βαλουά
Λουδοβίκος του Γκυγιέν
Ιωάννης του Τουραίν
Αικατερίνη του Βαλουά
Κάρολος Ζ' της Γαλλίας
Γονείς Στέφανος Γ΄ της Βαυαρίας και Ταντέα Βισκόντι
Αδέλφια Johann von Moosburg
Λουδοβίκος Ζ΄ της Βαυαρίας
Οικογένεια Οίκος του Βίττελσμπαχ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ισαβέλλα της Βαυαρίας (1370 - 24 Σεπτεμβρίου 1435) ήταν κόρη του Στεφάνου Γ΄ των Βίττελσμπαχ, δούκα της Βαυαρίας. Ήταν βασίλισσα της Γαλλίας (1385-1422) μετά το γάμο της με το βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο ΣΤ΄, μέλος του Οίκου των Βαλουά.

Έπαιξε κύριο ρόλο στις κρατικές υποθέσεις στα άσχημα χρόνια της βασιλείας του ψυχοπαθούς συζύγου της. Κόρη του Στεφάνου Γ΄ της Βαυαρίας και της Ταντέα Βισκόντι. Ήταν χαμηλής δημοφιλίας και έκανε πολλά σφάλματα, το σημαντικότερο από τα οποία ήταν η διοργάνωση του περίφημου «χορού των καιόμενων αντρών». Αναγκασμένη πολλές φορές να ασκήσει ολοκληρωτική εξουσία λόγω των χασμάτων τρέλας του συζύγου της, παρέδωσε τις κρατικές υποθέσεις στην ερωμένη του βασιλιά, Οντέτ.

Κατάληψη της βόρειας Γαλλίας από τον Ερρίκο Ε΄, ορίστηκε διάδοχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποστήριζε για την ανάληψη της αντιβασιλείας τον κουνιάδο της Λουδοβίκο των Βαλουά στη διαμάχη του με τον ξάδελφό του Ιωάννη τον ισχυρό. Μερικοί αποδίδουν τη μεγάλη της υποστήριξη στο δούκα της Ορλεάνης που δολοφονήθηκε το 1407 στις ερωτικές σχέσεις που είχε μαζί του. Ο Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή του λόγω της εμφύλιας Γαλλικής διαμάχης και εισέβαλε στη χώρα. Είχε αποφασιστική νίκη στο Αζινκούρ, όπου πολλοί Γάλλοι ευγενείς έπεσαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο ικανότατος στα πεδία της μάχης Ιωάννης ο Ισχυρός δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τους Άγγλους που σάρωναν τη χώρα του λόγω της βεντέτας που είχε με την βασίλισσα. Τελικά ο 16χρονος δελφίνος Κάρολος ήρθε σε συμφωνία μαζί του το 1418, αλλά οι ακόλουθοι του δελφίνου δολοφόνησαν τον Ιωάννη στην γέφυρα.

Ο νέος δούκας της Βουργουνδίας, Φίλιππος ο Καλός, συμμάχησε ανοικτά με την Αγγλία. Με το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Γαλλίας να βρίσκεται υπό Αγγλική κατοχή, η Ισαβέλλα υπέγραψε τη συνθήκη του Τρουά (1420). Η ειρήνη επισφραγίστηκε με το γάμο της κόρης της, Αικατερίνης Βαλουά, με το βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Ε΄ και τη διαδοχή του Γαλλικού θρόνου στον Ερρίκο Ε΄ και τα παιδιά του.

Οι δύο βασιλείς της Αγγλίας και της Γαλλίας, Ερρίκος και Κάρολος, πέθαναν το 1422 με δύο μήνες διαφορά. Ο γιος της, δελφίνος Κάρολος, δεν αναγνώρισε τη Συνθήκη του Τρουά σαν άκυρη, ζήτησε τα δικαιώματά του στο θρόνο και υποστηρίχθηκε από την ερωμένη του πατέρα του, Οντέτ. Η Ισαβέλλα και ο γιος της, Κάρολος Ζ΄ της Γαλλίας, δεν αγαπιούνταν μεταξύ τους, βρισκόμενοι σε συνεχή έριδα μεταξύ τους. Το ίδιο θα συμβεί αργότερα με τον Κάρολο και το γιο του Λουδοβίκο.

Ήταν γυναίκα με έντονες προκαταλήψεις, αλλά συγχρόνως και με πολλά καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, φέρνοντας καινοτομία στις τέχνες.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabeau of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).