Ροζάλα της Λομβαρδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ροζάλα της Λομβαρδίας
Susanna of Italy.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Θάνατος 7  Φεβρουαρίου 1003
Γάνδη
Τόπος ταφής Saint Peter's Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας
Τέκνα Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Γονείς Βερεγγάριος Β΄ της Ιταλίας και Βίλλα της Τοσκάνης
Αδέλφια Κορράδος της Ιβρέας
Γκυ της Ιβρέας
Άνταλμπερτ της Ιταλίας
Γκεμπέργκα της Ιβρέας
Οικογένεια Οίκος της Ιβρέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ροζάλα της Λομβαρδίας (Rozala d'Ivrea, 95226 Ιανουαρίου 1003) ήταν κόμισσα της Φλάνδρας (968 - 987) και βασίλισσα των Φράγκων (988 - 996).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ροζάλα κόρη του βασιλιά της Ιταλίας Βερεγγαρίου Β΄ [1] έβδομης γενιάς απογόνου του Καρλομάγνου και της Βίλλας της Τοσκάνης, κόρης του Μπόζο μαργράβου της Τοσκάνης. [2] Παντρεύτηκε στον πρώτο της γάμο τον Αρνούλφο Β΄ της Φλάνδρας. Με τον πρόωρο θάνατο του έγινε αντιβασίλισσα της Φλάνδρας ως κηδεμόνας του ανήλικου γιου της Βαλδουίνου (987).

Στις 1 Απριλίου του 988, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον πολύ νεώτερο της μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτο Β΄ τον Ευλαβή (1 Απριλίου 988) ύστερα από απαίτηση του ίδιου του πατέρα του Ούγου Καπέτου ο οποίος ήθελε σαν προίκα το Μοντρέγ και το Πονθιέ χωρίς να θέλει τον γάμο ούτε η ίδια. [3] Αμέσως μετά τον θάνατο του πεθερού της Ούγου Καπέτου (996) ο γιος του και δεύτερος σύζυγος της Ροβέρτος Β΄ χώρισε την Ροζάλα με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ μεγάλη σε ηλικία για να του κάνει απογόνους, και παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Μπέρθα της Βουργουνδίας [4] την οποία επίσης αναγκάστηκε να χωρίσει αργότερα (1000) λόγω της κατακραυγής της εκκλησίας επειδή ήταν συγγενείς. Επιπλέον δεν του έκανε ούτε και η Μπέρθα απογόνους, τελικά παντρεύτηκε σε τρίτο του γάμο την Κωνσταντία της Αρλ με την οποία απέκτησε 7 παιδιά.

Η Ροζάλα μετά το διαζύγιο της με τον Ροβέρτο Β΄ επέστρεψε στην Φλάνδρα όπου και πέθανε, αλλά ο Ροβέρτος Β΄ εξακολουθούσε να έχει υπό την κατοχή του την προίκα που πήρε από τον γάμο τους.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον πρώτο της σύζυγο Αρνούλφο Β΄ της Φλάνδρας παιδιά της ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 5
  2. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 59
  3. Andrzej Poppe, 'The Political Background to the Baptism of Rus': Byzantine-Russian Relations between 986-89', Dumbarton Oaks Papers, Vol. 30, (1976), p. 232
  4. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 11
  5. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 5

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984)
  • Andrzej Poppe, 'The Political Background to the Baptism of Rus': Byzantine-Russian Relations between 986-89', Dumbarton Oaks Papers, Vol. 30, (1976)
  • Vasiliev, Aleksandr Aleksandrovich (1951). Hugh Capet of France and Byzantium. Dumbarton Oaks Papers. 6. Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rozala of Italy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).