Ροζάλα της Λομβαρδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ροζάλα της Λομβαρδίας
Susanna of Italy.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Θάνατος 7  Φεβρουαρίου 1003
Γάνδη
Τόπος ταφής Saint Peter's Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας
Τέκνα Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Γονείς Βερεγγάριος Β΄ της Ιταλίας και Βίλλα της Τοσκάνης
Αδέλφια Κορράδος της Ιβρέας
Γκυ της Ιβρέας
Άνταλμπερτ της Ιταλίας
Γκεμπέργκα της Ιβρέας
Οικογένεια Οίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αντιβασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ροζάλα της Λομβαρδίας (Rozala d'Ivrea, 95226 Ιανουαρίου 1003) ήταν κόμισσα της Φλάνδρας (968 - 987) και βασίλισσα των Φράγκων (988 - 996).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ροζάλα κόρη του βασιλιά της Ιταλίας Βερεγγαρίου Β΄ [1] έβδομης γενιάς απογόνου του Καρλομάγνου και της Βίλλας της Τοσκάνης, κόρης του Μπόζο μαργράβου της Τοσκάνης. [2] Παντρεύτηκε στον πρώτο της γάμο τον Αρνούλφο Β΄ της Φλάνδρας. Με τον πρόωρο θάνατο του έγινε αντιβασίλισσα της Φλάνδρας ως κηδεμόνας του ανήλικου γιου της Βαλδουίνου (987).

Στις 1 Απριλίου του 988, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον πολύ νεώτερο της μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτο Β΄ τον Ευλαβή (1 Απριλίου 988) ύστερα από απαίτηση του ίδιου του πατέρα του Ούγου Καπέτου ο οποίος ήθελε σαν προίκα το Μοντρέγ και το Πονθιέ χωρίς να θέλει τον γάμο ούτε η ίδια. [3] Αμέσως μετά τον θάνατο του πεθερού της Ούγου Καπέτου (996) ο γιος του και δεύτερος σύζυγος της Ροβέρτος Β΄ χώρισε την Ροζάλα με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ μεγάλη σε ηλικία για να του κάνει απογόνους, και παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Μπέρθα της Βουργουνδίας [4] την οποία επίσης αναγκάστηκε να χωρίσει αργότερα (1000) λόγω της κατακραυγής της εκκλησίας επειδή ήταν συγγενείς. Επιπλέον δεν του έκανε ούτε και η Μπέρθα απογόνους, τελικά παντρεύτηκε σε τρίτο του γάμο την Κωνσταντία της Αρλ με την οποία απέκτησε 7 παιδιά.

Η Ροζάλα μετά το διαζύγιο της με τον Ροβέρτο Β΄ επέστρεψε στην Φλάνδρα όπου και πέθανε, αλλά ο Ροβέρτος Β΄ εξακολουθούσε να έχει υπό την κατοχή του την προίκα που πήρε από τον γάμο τους.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον πρώτο της σύζυγο Αρνούλφο Β΄ της Φλάνδρας παιδιά της ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 5
  2. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 59
  3. Andrzej Poppe, 'The Political Background to the Baptism of Rus': Byzantine-Russian Relations between 986-89', Dumbarton Oaks Papers, Vol. 30, (1976), p. 232
  4. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 11
  5. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984), Tafel 5

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1984)
  • Andrzej Poppe, 'The Political Background to the Baptism of Rus': Byzantine-Russian Relations between 986-89', Dumbarton Oaks Papers, Vol. 30, (1976)
  • Vasiliev, Aleksandr Aleksandrovich (1951). Hugh Capet of France and Byzantium. Dumbarton Oaks Papers. 6. Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rozala of Italy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).