Αδελαΐδα του Μωριέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Η Αδελαΐδα της Σαβοΐας ή Αδελαΐδα του Μωριέν (Adélaïde de Savoie, 1100 - 18 Νοεμβρίου 1154) ήταν κόρη του Ουμβέρτου Β΄ της Σαβοΐας και της Γκιζέλας της Βουργουνδίας, ανιψιά του Κάλλιστου Β΄ που την επισκέφθηκε μια φορά στην αυλή της στην Γαλλία. Ο πατέρας της πέθανε το 1103 και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε τον Ρενιέ Α΄ τον Μομφερατικό.

Έγινε η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΣΤ΄ του Παχύ με τον οποίο έκανε οκτώ παιδιά, από τα οποία έζησαν τα έξι. Αναφέρεται ότι ήταν πολύ άσχημη αλλά και προσηλωμένη στον σύζυγό της.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο William Dugdale αναφέρει μια περίεργη ιστορία σχετικά με την Αδελαΐδα. Η βασίλισσα σε μια κονταρομαχία ερωτεύθηκε έναν νέο ευγενή, τον Γουλιέλμο του Αλμπίνι, αλλά αυτός αφοσιωμένος στην βασίλισσα της Αγγλίας Αδελίζα αρνήθηκε να γίνει ο εραστής της. Η ζηλιάρα Αδελαΐδα τον παρέσυρε σε παγίδα ρίχνοντας τον στα νύχια ενός αγριεμένου λιονταριού, αλλά αυτός με γυμνά χέρια το σκότωσε.

Αποσύρθηκε στο μοναστήρι της Μονμάρτρης (1153) που είχε ιδρύσει με τον σύζυγο της έναν χρόνο πριν τον θάνατο της.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adelaide of Maurienne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).