Έντζιφου της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εαντγκίφου του Ουέσεξ
Eadgifu of England ludvik4 mini.jpg
Γενικές πληροφορίες
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Γ΄ της Γαλλίας (έως 929)
Ερβέρτος Γ΄ του Ομουά (από 951)
ΤέκναΛουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας
ΓονείςΕδουάρδος ο Γηραιός και Έλφλεντ του Ουέσεξ
ΑδέλφιαΉντιθ της Αγγλίας
Eadburh of Winchester
Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας
Έντρεντ της Αγγλίας
Έλφγουιρντ της Αγγλίας
Έντουιν του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου
Έθελσταν
Eadhild
Edith of Polesworth
ΣυγγενείςΌθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (κουνιάδος)
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλική σύζυγος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Έντζιφου της Αγγλίας (Παλαιά αγγλικά: Ēadgifu: 902 – μετά το 955) ήταν κόρη[1] του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου και της Έλφλεντ του Ουέσσεξ και δεύτερη σύζυγος του Καρόλου Γ΄ της Γαλλίας.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έντζιφου ήταν μια από τις τρεις αδελφές της Δυτικής Σαξονίας που παντρεύτηκαν κοντινούς βασιλιάδες. Οι άλλες δύο ήταν: η Έντιθ, η οποία παντρεύτηκε τον Όθωνα Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η Ίντχιλντ, η οποία παντρεύτηκε τον Ούγο τον Μέγα. Η Έντζιφου έγινε η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Γ΄ της Γαλλίας[2], τον οποίο παντρεύτηκε το 919, μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του Φρεδερόννης. Η Έντζιφου έγινε η μητέρα του Λουδοβίκου Δ΄ της Γαλλίας.

Το 922 ο Κάρολος Γ΄ έφυγε από την εξουσία και το επόμενο έτος κρατήθηκε αιχμάλωτος από τον κόμη Χέμπερτ του Βερμαντουά, σύμμαχο του τότε βασιλιά. Για να προστατεύσει τον γιο της, η Έντζιφου τον πήγε το 923 στην Αγγλία, στο βασίλειο του αδελφού της, Έθελσταν.[3] Ο Λουδοβίκος έμεινε εκεί μέχρι το 936, όταν τον κάλεσαν πίσω στη Γαλλία για να στεφθεί ως βασιλιάς. Η Έντζιφου τον συνόδεψε.

Η Έντζιφου αποσύρθηκε σε ένα μοναστήρι στο Λάον.[4] Το 951, ο Χέριμπερτ ο Πρεσβύτερος, κόμης του Ομοά, την απήγαγε και την παντρεύτηκε, προκαλώντας τον μεγάλο θυμό του γιου της.[5] Η ακριβής ημερομηνία του θανάτου της είναι άγνωστη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lappenberg, pp. 88-89
  2. Lappenberg, pp. 88-89
  3. Williams. p. 112
  4. Schwennicke, 49
  5. Dunbabin, p. 384

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dunbabin, Jean (1999). «West Francia: The Kingdom». Στο: Reuter, Timothy. The New Cambridge Medieval History. III. Cambridge University Press. ISBN 0-521-36447-7. 
  • Lappenberg, Johann (1845). A History of England Under the Anglo-Saxon Kings. Benjamin Thorpe, translator. J. Murray. 
  • Schwennicke, Detlev (1984) Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band III Teilband 1 (Marburg, Germany: J. A. Stargardt), Tafel 49
  • Williams, Ann; Smyth, Alfred P.; Kirby, D. P. (1991). A Biographical Dictionary of Dark Age Britain: England, Scotland, and Wales. Routledge. ISBN 1-85264-047-2. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eadgifu of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).