Κλαυδία της Γαλλίας (1499-1524)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κλαυδία
Claude of France, Duchess of Brittany.jpg
Βασίλισσα της Γαλλίας
Περίοδος 1 Ιανουαρίου 151520 Ιουλίου 1524
Προκάτοχος Μαρία Τυδώρ της Γαλλίας
Διάδοχος Ελεονώρα των Αψβούργων
Περίοδος 9 Ιανουαρίου 151420 Ιουλίου 1524
Προκάτοχος Άννα της Βρετάνης
Διάδοχος Φραγκίσκος Γ΄ της Βρετάνης
Γέννηση 13 Οκτωβρίου 1499
Ραμοραντέν-Λαντενέ, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος 20 Ιουλίου 1524 (25 ετών)
Μπλουά
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί
Σύζυγος Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας
Επίγονοι Λουίζα της Γαλλίας
Καρλότα των Βαλουά
Φραγκίσκος Γ΄ της Βρετάνης
Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας
Μαγδαληνή των Βαλουά
Κάρολος, δούκας της Ορλεάνης
Μαργαρίτα, δούκισσα της Σαβοΐας
Οίκος Οίκος των Βαλουά
Πατέρας Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας
Μητέρα Άννα της Βρετάνης
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολική
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Κλαυδία της Γαλλίας (Claude de France, 13 Οκτωβρίου 149920 Ιουλίου 1524)[1], κόρη του Λουδοβίκου ΙΒ', κληρονόμησε το δουκάτο της Βρετάνης από τη μητέρα της, Άννα της Βρετάνης, και έγινε βασίλισσα της Γαλλίας ως η πρώτη σύζυγος του Φραγκίσκου Α'.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΒ΄ και της Άννας της Βρετάνης. Πρώτη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α΄ και μητέρα του μετέπειτα βασιλιά Ερρίκου Β΄.

Καθώς η μητέρα της πέθανε χωρίς αρσενικούς απογόνους, τα δίκαια της Βρετάνης πέρασαν σε αυτήν. Το 1504, η μητέρα της πέτυχε την ανεξαρτησία της Βρετάνης από το Γαλλικό στέμμα και υποσχέθηκε να δώσει το χέρι της κόρης της Κλαυδίας στον αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄, με την υπόσχεση να του δώσει σαν προίκα τα εδάφη της Βρετάνης και της Βουργουνδίας. Οι Γάλλοι ευγενείς όμως δεν ήθελαν τον συγκεκριμένο αρραβώνα, που θα οδηγούσε σε μια παρηκμασμένη Γαλλία, και τον διέλυσαν.

Σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασίλισσα Κλαυδία

Οι Γάλλοι ευγενείς πίεσαν τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΒ΄ να αρραβωνιάσει την κόρη του με τον Φραγκίσκο, δούκα της Ανγκουλέμης, που θα τον διαδεχόταν σύμφωνα με τον ισχύοντα Σαλικό νόμο. Το 1506, το επτάχρονο κορίτσι αρραβωνιάστηκε τον Φραγκίσκο και το 1514 με τον θάνατο της μητέρας της έγινε δούκισσα της Βρετάνης.

Με τον πρόωρο θάνατο της Κλαυδίας, το 1524, την διαδέχθηκε στην Βρετάνη ο μεγαλύτερος γιος της, Φραγκίσκος Γ΄ της Βρετάνης, δελφίνος της Γαλλίας (1518 – 1536). Μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Ερρίκος, μετέπειτα βασιλιάς της Γαλλίας.

Όταν ο σύζυγός της, Φραγκίσκος, έγινε βασιλιάς το 1515, δύο από τις κυρίες της αυλής ήταν οι Αγγλίδες Μαρία και Άννα Μπολέιν. Η Μαρία έγινε ερωμένη του βασιλιά, ενώ η Άννα ήταν επίσημη διερμηνέας απέναντι στους Άγγλους επισκέπτες, αλλά επέστρεψε στην Αγγλία το 1521 προκειμένου να γίνει βασίλισσα.

Η Κλαυδία ξόδεψε όλη την ζωή της σε εγκυμοσύνες, ενώ κρατούσε αυστηρούς ηθικούς κανόνες στην οικογένειά της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jirí Louda και Michael MacLagan, Lines of Succession: Heraldry of the Royal Families of Europe, 2η έκδοση, Λονδίνο, Η.Β.: Little, Brown and Company (1999), πίνακας 67.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Claude of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).