Λουδοβίκος Α΄ της Ορλεάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος των Βαλουά
LudvikOrlean Pizan.jpg
Γέννηση 13  Μαρτίου 1372
Παρίσι
Θάνατος 23  Νοεμβρίου 1407
Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα στρατιωτικός
Σύζυγος Βαλεντίνα Βισκόντι και Μαρία, Βασίλισσα της Ουγγαρίας
Τέκνα Κάρολος Α΄ της Ορλεάνης, Ιωάννης της Ανγκουλέμης, Marguerite, Countess of Vertus, Ιωάννης του Ντυνουά και Φίλιππος του Βερτύ
Γονείς Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας και Ιωάννα των Βουρβόνων
Αδέλφια Catherine of Valois, Countess of Montpensier και Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας

Ο Λουδοβίκος των Βαλουά ή Λουδοβίκος Α΄ της Ορλεάνης (Louis Ier d'Orléans, 13 Μαρτίου 137223 Νοεμβρίου 1407) ήταν δούκας της Ορλεάνης από το 1392 έως το 1407, δούκας της Τουραίνης από το 1386 έως το 1392, και κόμης του Μπλουά από το 1397 έως το 1407. Υπήρξε ο δεύτερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ε΄ και της Ιωάννας της Βουργουνδίας, νεώτερος αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ΄. Το 1389 νυμφεύτηκε την Βαλεντίνα Βισκόντι, κόρη του Τζιαν Γκαλεάτσο Βισκόντι, δούκα του Μιλάνου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε σημαντικό ρόλο στον 100ετή πόλεμο, γιατί ο βασιλιάς αδελφός του λόγω της τρέλας του, δεν ήταν ικανός να κυβερνήσει. Ο Λουδοβίκος διαμάχησε για την αντιβασιλεία και την επιτήρηση των παιδιών του βασιλιά με τον Ιωάννη τον ισχυρό, δούκα της Βουργουνδίας, ένας ισχυρός εμφύλιος πόλεμος που κλόνισε το κράτος. Ο Λουδοβίκος είχε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα λόγω της απευθείας στενής συγγένειας με τον ίδιο τον βασιλιά, αλλά μια υπόθεση του με την βασίλισσα Ισαβέλλα της Βαυαρίας τον έκανε πολύ αντιδημοφιλή.

Τα παιδιά του βασιλιά τα επόμενα χρόνια απήχθησαν πότε από την μια μεριά, πότε από την άλλη μέχρι να δοθεί τελικά η κηδεμονία στον Ιωάννη.

Ο Λουδοβίκος συμβιβάστηκε με τον ρόλο που αποδόθηκε στον Ιωάννη, μέχρι κάποιο περιστατικό κατασπατάλησης χρήματος στο Καλαί. Ο Ιωάννης και ο Λουδοβίκος ετοιμάστηκαν για εμφύλιο πόλεμο, αλλά με την επέμβαση του Ιωάννη του Βαλουά, δούκα του Μπερί και θείου των δύο αντρών, ο πόλεμος αποφεύχθηκε.

Στις 20 Νοεμβρίου 1407 έκλεισαν ειρηνική συνθήκη στα ανάκτορα, αλλά τρεις μέρες αργότερα ο Λουδοβίκος δολοφονήθηκε μέσα στους δρόμους του Παρισιού από ένοπλο άντρα που βρισκόταν υπό τις διαταγές του Ιωάννη.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο του με την Βαλεντίνα Βισκόντι παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Γκυ Β΄ του Σατιγιόν
Κόμης της Μπλουά
Blason Blois-Châtillon.svg
13971407
Διάδοχος:
Κάρολος Α΄ της Ορλεάνης
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis I, Duke of Orléans της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]