Έμμα της Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Έμμα της Ιταλίας
Lothaire Emma Louis V Blanche d'Aquitaine.jpg
Θάνατος 9.88ος αιώνας
άγνωστη τιμή
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Λοθάριος της Φραγκίας
Τέκνα Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας
Γονείς Λοθάριος Β΄ της Ιταλίας και Αδελαΐδα της Βουργουνδίας
Αδέλφια Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Matilda, Abbess of Quedlinburg

Η Έμμα της Ιταλίας (γεννήθηκε το 948) ήταν κόρη του Λοθαρίου Β΄ της Ιταλίας ή του Λοθαρίου του Άρλ και της Αδελαΐδας της Ιταλίας ή Αγίας Αδελαΐδας που έγινε αργότερα αυτοκράτειρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας Λοθαρίου έγινε η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας από τη δυναστεία των Καρολιδών, μητέρα του τελευταίου Καρολίδη βασιλιά Λουδοβίκου Ε΄. Ο πατέρας της δηλητηριάστηκε όταν εκείνη ήταν ακόμα νήπιο από τον πολιτικό του αντίπαλο, Βερεγκάριο Β΄, που αποπειράθηκε να παντρευτεί την μητέρα του. Η μητέρα του αρνήθηκε και παντρεύτηκε τον Όθωνα τον μέγα, που αργότερα στέφθηκε ως Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η ίδια η Έμμα παντρεύτηκε τον Λοθάριο το 965, αποκτώντας (967) τον Λουδοβίκο. Η Έμμα κατηγορήθηκε (977) από τον κουνιάδο της, Κάρολο της Κάτω Λωρραίνης, για απιστία με τον Ασελίν, επίσκοπο της Λαόν, αλλά ο Ασελίν αθωώθηκε στο συμβούλιο του Αγίου Μάρκου υπό τον Αδαλβερόν, αρχιεπίσκοπο της Ρενς. Για να εξασφαλίσει την διαδοχή του γιου της, η Έμμα κάλεσε τον σύζυγο της Λοθάριο να στέψει τον γιο τους συμβασιλέα. Ο Λοθάριος το έκανε αλλά χωρίς να του δώσει καμιά εξουσία.

Η βασιλεία της Έμμας σημαδεύτηκε από τις συνεχείς εχθρότητες του συζύγου της και του ετεροθαλούς αδελφού της, αυτοκράτορα Όθωνα Β΄, όπου ο καθένας έκανε συνεχείς επιθέσεις σε περιοχές του άλλου. Αλλά αργότερα συμφιλιώθηκαν (980), σε βαθμό που όταν πέθανε ο Όθων Β΄ ο Λοθάριος ορίστηκε προστάτης του νέου ανήλικου αυτοκράτορα. Ο Λοθάριος πέθανε στις 2 Μαρτίου 986 και ο μικρός τους γιος Λουδοβίκος έγινε βασιλιάς, αλλά εξόρισε την μητέρα του και τον επίσκοπο Ασελίν με την κατηγορία ότι δηλητηρίασε τον πατέρα του. Μετά τον θάνατο του γιου της υποστήριξε τον Ούγο Καπέτο, που στέφθηκε βασιλιάς στις 3 Ιουλίου 987 από τον Αδαλβερόν και στην συνέχεια κλείστηκε σε μοναστήρι. Άγνωστος ο χρόνος θανάτου της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Emma of Italy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).