Ιωάννης του Μπερί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης του Μπερί

Ο Ιωάννης, δούκας του Μπερί (30 Νοεμβρίου 1340 - 1416) ήταν τρίτος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Ιωάννη Β΄ και της Μπόνης του Λουξεμβούργου. Τα αδέρφια του ήταν ο Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας, ο Λουδοβίκος Α΄ του Ανζού και ο Φίλιππος Β΄ της Βουργουνδίας.

Με το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ε΄ (1380) τοποθετήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφια του αντιβασιλιάς του ανήλικου Καρόλου ΣΤ΄. Μετά τον θάνατο και του δεύτερου αδελφού του Λουδοβίκου στάθηκαν μαζί με τον αδελφό του Φίλιππο, κυρίαρχες φυσιογνωμίες, στο βασίλειο. Ο μικρός βασιλιάς ενηλικιώθηκε (1388) και έδωσε την εξουσία στους υπουργούς του πατέρα του που ήταν εχθροί των ισχυρών θείων του.

Τα δύο αδέλφια κατάφεραν να ενισχύσουν την δύναμη τους το 1392, όταν ο μικρός βασιλιάς είχε την πρώτη κρίση παραφροσύνης, ένα δεινό που θα τον συνοδεύσει σε όλη του την ζωή. Οι δύο δούκες είχαν την απόλυτη εξουσία ως το 1302 που σε μια στιγμή διαύγειας ο Κάρολος ΣΤ΄ έδωσε δύναμη στον αδελφό του Λουδοβίκο, δούκα της Ορλεάνης.

Μετά τον θάνατο και του Φιλίππου Β΄ (1404), έμεινε ο μόνος επιζών γιος του Ιωάννη Β΄ και ο μόνος που θα μπορούσε να παίξει ρόλο ανάμεσα στους ανταγωνισμό μεταξύ των ανιψιών του δούκα της Ορλεάνης και του Ιωάννη του Ισχυρού. Μετά τον φόνο του δούκα της Ορλεάνης στον εμφύλιο που ακολούθησε ο Ιωάννης πήρε την υποστήριξη του οίκου της Ορλεάνης αλλά πάντοτε έπαιζε τον ρόλο του ειρηνοποιού συμφιλιωτή.

Παροτρύνθηκαν ο Κάρολος ΣΤ΄ και οι γιοί του να μην είναι παρόντες στην μάχη του Αζινκούρ (1415). Οι άσχημες αναμνήσεις στην μάχη του Πουατιέ με την μακρόχρονη αιχμαλωσία του πατέρα του δεν άφηναν περιθώρια να σκεφτεί τίποτα διαφορετικό. Πέθανε λίγους μήνες μετά την μάχη, που ήταν τόσο καταστροφική όσο φοβόταν.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγο του Ιωάννα του Αρμανιάκ (1346 - 1387) παιδιά του ήταν:

  • Κάρολος του Μπερί, κόμης του Μονπανσιέ (1362 - 1382)
  • Ιωάννης του Μπερί, κόμης του Μονπανσιέ (1363 - 1402)
  • Λουδοβίκος του Μπερί (1364 - 1483)
  • Μπόννη του Μπερί (1365 - 1435) που παντρεύτηκε πρώτα τον Αμεδαίο Ζ΄ της Σαβοΐας και μετά τον Μπέρναρντ Ζ' κόμη του Αρμανιάκ.
  • Μαρία του Μπερί, δούκισσα της Ωβέρνης (1367 - 1434)
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John, Duke of Berry της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).