Κωνσταντία της Αρλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντία της Αρλ
Constancie z Provence.jpg
Γέννηση
Αρλ
Θάνατος
Μελάν
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Τέκνα Hedwig of France, Countess of Nevers, Ούγος Μάγνος, Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας, Αδέλα της Φλάνδρας και Ροβέρτος Α΄ της Βουργουνδίας
Γονείς Γουλιέλμος Α΄ της Προβηγκίας και Αδελαΐδα του Ανζού
Αδέλφια Odile de Provence, Ermengarde d'Arles, William III, Count of Toulouse, William II of Provence, Pons de Gévaudan και Étienne de Gévaudan
Commons page Πολυμέσα

Η Κωνσταντία της Αρλ (986 - Ιούλιος 1032) ήταν τρίτη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτου Β΄, μητέρα των παιδιών και του διαδόχου του. Ήταν επίσης θυγατέρα του Γουλιέλμου Α΄, κόμητος της Προβηγκίας, και της Αδελαΐδας του Ανζού. Τον παντρεύτηκε το 1003 μετά το διαζύγιο με τη δεύτερη σύζυγό του Μπέρθα της Βουργουνδίας. Στο γάμο αυτό εναντιώθηκε η οικογένειά της, όμως η Κωνσταντία περιφρόνησε το σόι της.

Ο φίλος του Ροβέρτου, Ούγος του Μπωβέ, προσπάθησε το 1007 να πείσει τον βασιλιά να την χωρίσει. Αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του Ούγου από τους άντρες του συγγενούς της, Φούλκωνος Γ΄ του Ανζού. Ο Ροβέρτος πήγε στη Ρώμη (1010) με τη δεύτερη σύζυγό του, Μπέρθα, προκειμένου να ζητήσει την άδεια από τον Πάπα Σέργιο Δ΄ να χωρίσει την Κωνσταντία και να ξαναπαντρευτεί την Μπέρθα, με αποτέλεσμα η Κωνσταντία να ξεσηκώσει τους γιους της κατά του πατέρα τους.

Ο βασιλιάς της Γαλλίας Ροβέρτος Β΄ με την Κωνσταντία της Αρλ

Κατά την περίφημη δίκη των αιρετικών της Κρεπόν που είχαν συμμαχήσει με τους Καθαρούς (1022), το εξοργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από την εκκλησία της Ορλεάνης. Η Κωνσταντία, υπό τις εντολές του συζύγου της βασιλιά Ροβέρτου, στάθηκε στις πόρτες της εκκλησίας, αποτρέποντας το πλήθος από το να εισέλθει και να τους σκοτώσει μέσα στην εκκλησία. Στη συνέχεια, καθώς οδηγήθηκαν έξω, η βασίλισσα έβγαλε το μάτι του Στεφάνου -που είχε διατελέσει και εξομολογητής της- με το σπαθί που κρατούσε στα χέρια της. Το βγάλσιμο του ματιού τον μεσαίωνα ήταν μια από τις πιο ατιμωτικές τιμωρίες για εγκλήματα προδοσίας, και παραβίασης όρκου.

Ο μεγαλύτερος γιος της Ούγος Μάγνος, που στέφθηκε συμβασιλέας το 1017 με προτροπή της μητέρας του, στράφηκε κατά του πατέρα του το 1025. Μετά τον πρόωρο θάνατό του, οι γονείς του άρχισαν να διαφωνούν σχετικά με το διάδοχο του θρόνου. Ο Ροβέρτος ήθελε ως διάδοχο το δεύτερο γιο Ερρίκο, ενώ η Κωνσταντία τον τρίτο γιο τους Ροβέρτο. Παρά τις αντιρρήσεις της, ο Ερρίκος στέφθηκε συμβασιλέας (1027). Ο Φουλβέρτος, επίσκοπος της Σαρτρ, φοβήθηκε για την απόφαση αυτή, λόγω της αγριότητας και των απειλών της μητέρας του. Η Κωνσταντία προέτρεψε τους γιους της ξανά να ξεσηκωθούν κατά του πατέρα τους, πολιορκώντας κάστρα που βρίσκονταν υπό την εξουσία του. Ο Ροβέρτος επιτέθηκε στη Βουργουνδία, το δουκάτο που ο πατέρας του τού είχε υποσχεθεί και δεν του έδωσε ποτέ, ενώ ο Ερρίκος στην Ντρε. Συμφιλιώθηκαν όμως λίγο πριν τον θάνατό του (1031).

Στη συνέχεια η Κωνσταντία κατέλαβε τα εδάφη που είχε δεχθεί ως προίκα και αρνήθηκε να τους τα παραδώσει. Ο Ερρίκος κατέφυγε στην Νορμανδία, όπου δέχθηκε βοήθεια, όπλα και στρατιώτες από τον αδελφό του Ροβέρτο. Πολιόρκησε την μητέρα του στο Πουασσί, προκαλώντας τη φυγή της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constance of Arles της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).