Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ίνγκεμποργκ της Δανίας, βασίλισσα της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίνγκεμποργκ της Δανίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ingeborg Valdemardatter af Danmark (Δανικά)
Γέννηση1174
Θάνατος29  Ιουλίου 1236
Κορμπέιγ-Εσόν
Τόπος ταφήςΙλ-ντε-Φρανς
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος Β΄ της Γαλλίας (Αύγουστος 1193 – Νοέμβριος 1193)[1]
ΓονείςΒάλντεμαρ Α΄ της Δανίας και Σοφία του Μινσκ
ΑδέλφιαΕλένη της Δανίας
Ρίκισσα της Δανίας
Κνούτος ΣΤ΄ της Δανίας
Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας
Σοφία της Δανίας
ΟικογένειαΟίκος των Έστριντσεν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαConsort of France
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ίνγκεμποργκ της Δανίας (Ingeborg af Danmark, 1175 - 29 Ιουλίου 1236) βασίλισσα της Γαλλίας (1193 και 1201 - 1223) ως δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Αυγούστου ήταν κόρη του βασιλιά της Δανίας Βάλντεμαρ του Μέγα και της Σοφίας του Μινσκ. Η Ίνγκεμποργκ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Αύγουστο στις 15 Αυγούστου 1193 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του βασιλιά Ισαβέλλας του Αινώ (1190), ο γάμος της έφερε μεγάλη προίκα στον Γάλλο βασιλιά απο τον αδελφό της βασιλιά της Δανίας Κνούτο ΣΤ, ο Στέφανος της Τουρναί την περιγράφει νέα, ευγενική αλλά με έλλειψη σοφίας ενώ μετά τον γάμο της πήρε το όνομα Ισαμπούρ. [2]

Απόπειρες του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Αυγούστου να τη χωρίσει αμέσως μετά τον γάμο τους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη μέρα του γάμου τους ο βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να τη στείλει πίσω στη Δανία, η Ίνγκεμποργκ εξοργισμένη κατέφυγε στο Σουασόν όπου ζήτησε προστασία από τον πάπα Κελεστίνο Γ΄. Τρεις μήνες μετά τον γάμο ο Φίλιππος συγκάλεσε εκκλησιαστικό συμβούλιο στην Κομπιένη στο οποίο παρουσίασε ένα ψεύτικο γενεαλογικό δέντρο που εμφάνιζε την Ίνγκεμποργκ να έχει συγγένεια με την πρώτη σύζυγο του Φιλίππου, οι εκκλησιαστικοί κανόνες απαγόρευαν νέο γάμο αν η σύζυγος είχε κάποιο κοινό πρόγονο στις επτά προηγούμενες γενιές, παρ’ όλα αυτά το Συμβούλιο της Κομιένης απέρριψε όλες τις προτάσεις του Φιλίππου. [3] Οι Δανοί έστειλαν αποστολή στον πάπα Κελεστίνο δηλώνοντας ότι το γενεαλογικό δέντρο είναι ψεύτικο και ότι η αίτηση διαζυγίου θα έπρεπε να ακυρωθεί, το συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση των Δανών αλλά ο ίδιος ο Φίλιππος Αύγουστος αρνήθηκε να υπακούσει επιμένοντας ότι γάμος του με την Ίνγκεμποργκ είναι άκυρος και ότι πρέπει να τη χωρίσει. Η Ίνγκεμποργκ πέρασε τα επόμενα 20 χρόνια φυλακισμένη σε διάφορα Γαλλικά κάστρα ιδιαίτερα στο κάστρο του Ετάμπ νοτιοδυτικά του Παρισιού ενώ ο αδελφός της Κνούτος ΣΤ΄ και οι σύμβουλοι του εργάζονταν συνεχώς εναντίον του διαζυγίου, σύμφωνα με σύγχρονες πηγές οι Δανοί είχαν την υποστήριξη και πολλών συμβούλων του Φιλίππου. Οι πολιτικοί λόγοι παρόλα αυτά επέβαλαν στον Φίλιππο να έχει καλές σχέσεις με τη Δανία επειδή ήθελε οπωσδήποτε συμμάχους απέναντι στην Ανδεγαυική δυναστεία του Ανζού που βασίλευε στην Αγγλία, είχε περισσότερες απαιτήσεις στο θέμα της προίκας όπως η δέσμευση ότι ο Γαλλικός στόλος θα βοηθήσει τη Γαλλία και ότι οι Δανοί θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στον Αγγλικό θρόνο αλλά ο αδελφός της Ίνγκεμποργκ Κνούτος ΣΤ΄ επέμενε μόνο στην προίκα των 10.000 ασημένιων μάρκων.

Αντιδράσεις του πάπα στο διαζύγιο και τον τρίτο γάμο του συζύγου της

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πάπας Κελεστίνος Γ΄ υπερασπίστηκε τη βασίλισσα αλλά μέχρι εκεί που μπορούσε, [4] ο Φίλιππος ισχυριζόταν ότι ήθελε το διαζύγιο επειδή η Ίνγκεμποργκ ήταν ανίκανη να κάνει παιδιά λόγω μαγείας αλλά η ίδια ισχυριζόταν πάντοτε ότι είναι η νόμιμη βασίλισσα της Γαλλίας. Ο Γαλλο - Δανός ιερέας και χρονικογράφος Γουλιέλμος του Έθελχολτ ο οποίος παρουσίασε το γενεαλογικό δέντρο των Δανών βασιλέων παρενέβη υπέρ του Φιλίππου ο οποίος αγνοώντας όλες τις παπικές εκκλήσεις προχώρησε στον τρίτο του γάμο τον Ιούνιο του 1196 με μια Γερμανίδα πριγκίπισσα την Αγνή της Μερανίας. Ο νέος πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ ισχυριζόμενος στο ότι δεν είχε βγει το διαζύγιο του Φιλίππου Αυγούστου με την Ίνγκεμποργκ της Δανίας κήρυξε τον νέο γάμο του Φιλίππου Αυγούστου άκυρο καλώντας τον να δεχτεί τη νόμιμη σύζυγο του, η ίδια η Ίνγκεμποργκ έστελνε γράμματα στον πάπα αναφέροντας του ότι ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει λόγω της απόγνωσης και της συμπεριφοράς του συζύγου της. Η απάντηση του Φιλίππου Β΄ ήταν σκληρή, φυλάκισε την Ίνγκεμποργκ στον πύργο του Ετάμπ κάτω από άσχημες συνθήκες πολλές φορές χωρίς φαγητό, συνέχισε κανονικά τις σχέσεις του με την Άννα της Μερανίας κάνοντας μαζί της και δεύτερο παιδί, ο Φίλιππος για τη συμπεριφορά του αυτή αφορίστηκε από τον πάπα και το βασίλειο του τέθηκε υπό απαγόρευση (1199). O Γάλλος βασιλιάς τελικά ο οποίος είχε μεγάλες ανάγκες λόγω του πολέμου με τους Ανδεγαυούς αναγκάστηκε να δεχτεί τις εντολές του πάπα και να χωρίσει την παράνομη σύζυγο του Αγνή της Μερανίας (1200) η οποία πέθανε τον επόμενο χρόνο.

Συμφιλίωση με τον Φίλιππο Β΄ Αύγουστο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1201 ο σύζυγος της Φίλιππος Β΄ Αύγουστος ζήτησε από τον πάπα να νομιμοποιήσει τα παιδιά του με την Αγνή της Μερανίας. Ο πάπας το δέχθηκε, αλλά την ίδια χρονιά ο Φίλιππος ζήτησε πάλι από τον πάπα να βγάλει τον γάμο του με την Ίνγκεμποργκ άκυρο, ισχυριζόμενος ότι του είχε κάνει μάγια, όταν τον παντρεύτηκε, αλλά και πάλι αυτή η προσπάθειά του απέτυχε. Αργότερα συμφιλιώθηκε με την Ίνγκεμποργκ (1213) για λόγους περισσότερο γεωστρατηγικούς, επειδή ήθελε να εξασφαλίσει τη συμμαχία του με τους Δανούς στον πόλεμο εναντίον των Ανδεγαυών, ωστόσο στην επιθανάτιο κλίνη του ζήτησε από τον γιο και διάδοχό του Λουδοβίκο (Η΄) τον Λέοντα να την αναγνωρίσει ως νόμιμη βασίλισσα (1223). Η Ίνγκεμποργκ πέρασε τα υπόλοιπα 14 χρόνια μέχρι το τέλος της στη μονή του Σαιν Ζαν ντ'Ίλ, την οποία είχε ιδρύσει η ίδια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Ερρίκος Α΄ της Δανίας
 
 
 
 
 
 
 
4. Κνούτος Λαβάρντ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Μπόντιλ Τούργκοτσνταττερ
 
 
 
 
 
 
 
2. Βάλντεμαρ Α΄ της Δανίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Μστισλάβ Α΄ του Κιέβου
 
 
 
 
 
 
 
5. Ίνγκεμποργκ του Κιέβου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Χριστίνα Ίνγκεσντοτερ της Σουηδίας
 
 
 
 
 
 
 
1. Ίνγκεμποργκ της Δανίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Γκλεμπ Βσεσλάβιτς
 
 
 
 
 
 
 
6. Βολοντάρ Γκλεμπόβιτς του Μινσκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Αναστασία (κόρη Γιαροπόλκ Ιζιασλάβιτς)
 
 
 
 
 
 
 
3. Σοφία του Μινσκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Μπολέσλαφ Γ΄ ο Στραβόστομος
 
 
 
 
 
 
 
7. Ρίκισσα της Πολωνίας, βασίλισσα της Σουηδίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Σαλώμη του Μπεργκ
 
 
 
 
 
 
  1. p10547.htm#i105469. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017. 
  • Alex Sanmark - The Princess in the Tower (History Today February 2006)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]