Αλβέρτος Α΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλβέρτος Α΄, δούκας της Βαυαρίας
Albert de Bavière.png
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Albrecht (Γερμανικά)
Γέννηση 25  Ιουλίου 1336[1][2]
Μόναχο
Θάνατος 13  Δεκεμβρίου 1404
Χάγη
Τόπος ταφής Χάγη
Εθνικότητα Γερμανοί
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Margaret of Brieg
Margaret of Cleves, Duchess of Bavaria-Straubing
Τέκνα Ιωάννης Γ´, Δούκας της Βαυαρίας
Joanna Sophia of Bavaria
Αλβέρτος Β΄ της Βαυαρίας
Γουλιέλμος Β΄, δούκας της Βαυαρίας
Μαργαρίτα της Βαυαρίας
Ιωάννα της Βαυαρίας
Katherine of Bavaria
Willem I van Beieren-Schagen
Γονείς Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας και Μαργαρίτα Β΄, κόμισσα του Αινώ
Αδέλφια Βεατρίκη της Βαυαρίας
Ελισάβετ της Βαυαρίας
Agnes of Bavaria
Μαργαρίτα της Βαυαρίας, δούκισσα της Σλαβονίας
Matilda of Bavaria, Margravine of Meissen
Λουδοβίκος ΣΤ΄ ο Ρωμαίος
Λουδοβίκος Ε΄ της Βαυαρίας
Στέφανος Β΄ της Βαυαρίας
Όθων Ε΄ της Βαυαρίας
Γουλιέλμος Α΄, δούκας της Βαυαρίας
Οικογένεια Οίκος του Βίττελσμπαχ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα δούκας της Βαυαρίας

Ο Αλβέρτος Α΄, δούκας της Βαυαρίας (Albrecht I. von Bayern, 25 Ιουλίου 1336 - Χάγη 13 Δεκεμβρίου 1404) δούκας της Βαυαρίας, κόμης του Αινώ της Ζηλανδίας και της Ολλανδίας (1388 - 1404) ήταν ο τρίτος γιος του Λουδοβίκου Δ΄ της Βαυαρίας και της δεύτερης συζύγου του Μαργαρίτας του Αβέν κόρης του Γουλιέλμος Α΄ του Αινώ. Ο Αλβέρτος σαν μικρότερος γιος δεν είχε μεγάλες προοπτικές, ήταν μόλις 10 ετών όταν πέθανε ο πατέρας του παρά το γεγονός ότι πέθανε σε μεγάλη ηλικία αφήνοντας τους περισσότερους τίτλους του στον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του Λουδοβίκο Ε΄, δούκα της Βαυαρίας και λιγότερα στους μικρότερους γιους του.

Εμφύλια διαμάχη του μεγαλύτερου αδελφού του Γουλιέλμου με την μητέρα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Γουλιέλμος Α΄ της Βαυαρίας περιπλέχτηκε σε εμφύλια διαμάχη με την μητέρα τους διεκδικώντας από αυτήν την Ολλανδία και την Ζηλανδία (1354) ενώ μετά τον θάνατο της διεκδίκησε το Αινώ (1356). Η μητέρα τους Μαργαρίτα είχε κληρονομήσει την Ολλανδία, την Ζηλανδία και το Αινώ από τον αδελφό της Γουλιέλμο Δ΄ ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη χωρίς να αφήσει απογόνους. Δημιουργήθηκαν σύντομα δύο αντιμαχόμενες ομάδες που έφεραν εμφύλιο πόλεμο στην Ολλανδία, οι Κόντ υποστηρικτές του Γουλιέλμου και εκπρόσωποι της αστικής τάξης (23 Μαΐου 1350) και οι Χούκ υποστηρικτές της Μαργαρίτας και εκπρόσωποι της συντηρητικής βασιλικής τάξης (5 Σεπτεμβρίου 1350). Η Μαργαρίτα τελικά παραιτήθηκε υπέρ του μεγαλύτερου γιου της Γουλιέλμου (1354) στην Ολλανδία και το Αινώ λόγω προβλημάτων υγείας και αποσύρθηκε, πέθανε δυο χρόνια αργότερα (1356).

Αντιβασιλιάς και κληρονόμος του μεγαλύτερου αδελφού του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη χρονιά (1357) ο μεγαλύτερος αδελφός του Γουλιέλμος Α΄ έπαθε νευρική κρίση και κρίθηκε ανίκανος να κυβερνήσει παραδίδοντας την ουσιαστική διακυβέρνηση σαν αντιβασιλιά στον 22 χρονο Αλβέρτο (1358). Ο Γουλιέλμος Α΄ έζησε άλλα 30 χρόνια πέθανε το 1389, το διάστημα αυτό ο Αλβέρτος είχε την ουσιαστική εξουσία αλλά επίσημα ήταν ο Γουλιέλμος, οι διαμάχες μεταξυ των Χουκ και των Κόντ έπαυσαν αποκτώντας η χώρα εσωτερική ειρήνη. Την εποχή που ο Αλβέρτος διαδέχτηκε τον αδελφό του τακτοποιούσε τον γάμο των θυγατέρων του με διακεκριμένους Ευρωπαίους πρίγκιπες, η κόρη του Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον γιο του δούκα της Βουργουνδίας Φιλίππου του Τολμηρού, Ιωάννη τον Άφοβο Τα επόμενα χρόνια της βασιλείας του Αλβέρτου ξέσπασαν ξανά ταραχές ανάμεσα στους Χουκ και του Κόντ χάρη μιας γυναίκας. Ο Αλβέρτος είχε πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις αλλά το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χάρη μιας ερωμένης του της Αλέιντ που ανήκε στο κόμμα των Κόντ. Μια συνωμοσία που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Χουκ και σε μέλη της βασιλικής αυλής είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία της Αλέιντ στις 22 Σεπτεμβρίου 1392. Ο Αλβέρτος εξοργισμένος αποφάσισε να τιμωρήσει τους Χουκ με θάνατο λεηλατώντας και καταστρέφοντας όλα τα κάστρα τους, ο γιος και διάδοχος του Γουλιέλμος απεστάλη στο Αινώ για ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αλβέρτος βρισκόταν σε πόλεμο με την Φρισία, κατάφερε να πετύχει πολλά χτυπήματα σε βάρος τους αλλά δεν μπόρεσε να τους κατακτήσει ολοκληρωτικά. Τον Αλβέρτο διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Γουλιέλμος Δ΄, ο μικρότερος γιος του Ιωάννης Γ΄ έγινε επίσκοπος της Λιέγης, με τον θάνατο του Γουλιέλμου (1417) ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην κόρη του Ζακλίν και τον Ιωάννη Γ΄, ήταν το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ των Χουκ και του Κόντ πριν κατακτηθεί ολοκληρωτικά η περιοχή από την Βουργουνδία.


Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγο, που νυμφεύτηκε το 1353, Μαργαρίτα του Μπρίγκ απέκτησε:

Με την δεύτερη σύζυγό του -που νυμφεύτηκε το 1394- Μαργαρίτα των Λα Μαρκ, κόρη του Αδόλφου Α΄ δούκα της Κλέβης, δεν απέκτησε παιδιά.

Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Α΄ της Βαυαρίας
Κόμης του Αινώ
Blason fr Hainaut ancien.svg
13891404
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Β΄, δούκας της Βαυαρίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Albert I, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 RKDartists. rkd.nl/explore/artists/454204. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
  2. 2,0 2,1 The Peerage. p11380.htm#i113792. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.