Αδέλα της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αδέλα της Καμπανίας
Ludvik7 zena modlitba.jpg
Η Αδέλα με τον Λουδοβίκο Ζ' και τον Φίλιππο Β'
Βασίλισσα της Γαλλίας
Περίοδος 13 Νοεμβρίου 1160 - 18 Σεπτεμβρίου 1180
Στέψη 1164
Προκάτοχος Κωνσταντία της Καστίλης
Διάδοχος Ισαβέλλα του Αινώ
Γέννηση 1140
Μπλουά, Γαλλία
Θάνατος 4 Ιουνίου 1206 (66 ετών)
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Σύζυγος Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας
Επίγονοι Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας
Αγνή της Γαλλίας (Άννα του Βυζαντίου)
Οίκος Οίκος του Μπλουά
Πατέρας Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας
Μητέρα Ματθίλδη της Καρινθίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αδέλα της Καμπανίας (Adèle de Champagne, 1140 - 4 Ιουνίου 1206) ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, ως η τρίτη σύζυγος του Λουδοβίκου Ζ'.

Ήταν κόρη του κόμη της Καμπανίας Θεοβάλδου Β΄ και της Ματθίλδης της Καρινθίας. Με τον Λουδοβίκο Ζ΄ έκανε τον πολυπόθητο διάδοχο Φίλιππο.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπαιξε ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή του βασιλείου με τους αδελφούς της Ερρίκο Α΄ της Καμπανίας, Θεοβάλδο Ε΄ του Μπλουά και Γουλιέλμο αρχιεπίσκοπο Ρεμς.

Τα αδέλφια της Ερρίκος και Θεοβάλδος παντρεύτηκαν κόρες του Λουδοβίκου ΣΤ΄ της Γαλλίας από την πρώτη σύζυγο του Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Αυτή και οι αδελφοί της απειλήθηκαν να χάσουν την θέση τους από την διάδοχο του Αρτουά, Ισαβέλλα του Αινώ, που παντρεύτηκε τον γιο της Αδέλας, Φίλιππο. Η Αδέλα σχημάτισε συμμαχία με τον Ούγο Γ΄ της Βουργουνδίας και τον Φίλιππο της Φλάνδρας, προσπαθώντας να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Φρειδερίκου Βαρβαρόσσα. Οι σχέσεις της Ισαβέλλας με τον Φίλιππο ήταν τόσο κακές που απειλούνταν με χωρισμό.

Η δύναμη της μειώθηκε με την άνοδο του Φιλίππου στον θρόνο (1180) και διετέλεσε αντιβασίλισσα (1190) με την απουσία του Φιλίππου στην Γ΄ Σταυροφορία. Με την επιστροφή του μπήκε ξανά υπό την σκιά του και συμμετείχε στην ίδρυση πολλών μοναστηριών.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adèle of Champagne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).