Ισαβέλλα του Αινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ισαβέλλα (αποσαφήνιση).
Ισαβέλλα του Αινώ
Izabela big.jpg
Βασιλική σύζυγος της Γαλλίας
Περίοδος28 Απριλίου 1180 – 15 Μαρτίου 1190
Στέψη28 Μαΐου 1180
Βασιλική Σαιν-Ντενί
ΠροκάτοχοςΑδέλα της Καμπανίας
ΔιάδοχοςΊνγκεμποργκ της Δανίας
Γέννηση23 Απριλίου 1170
Βαλανσιέν, Γαλλία
Θάνατος15 Μαρτίου 1190 (20 ετών)
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Τόπος ταφήςΒασιλική Σαιν-Ντενί
ΣύζυγοςΦίλιππος Β΄ της Γαλλίας
ΕπίγονοιΛουδοβίκος Η΄ της Γαλλίας
ΟίκοςΟίκος της Φλάνδρας
ΠατέραςΒαλδουίνος Ε΄ του Αινώ
ΜητέραΜαργαρίτα Α΄ της Φλάνδρας
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ισαβέλλα του Αινώ (γαλλικά: Isabelle de Hainaut, 23 Απριλίου 1170 - 15 Μαρτίου 1190) ήταν βασίλισσα της Γαλλίας ως η πρώτη σύζυγος του βασιλιά Φιλίππου Β΄. Η Ισαβέλλα ήταν μεγαλύτερη κόρη και παιδί του Βαλδουίνου Ε΄ κόμη του Αινώ και της Μαργαρίτας Α΄ κόμισσας της Φλάνδρας, αδελφή των πρώτων Λατίνων αυτοκρατόρων της Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνου Α΄ και Ερρίκου της Φλάνδρας. Σε ηλικία ενός έτους ο πατέρας της την αρραβώνιασε με τον Ερρίκο Β΄ δούκα της Καμπανίας, ανιψιό της βασίλισσας της Γαλλίας Αδέλας της Καμπανίας.[1] Το 1179 οι γονείς τους ορκίστηκαν ότι θα προχωρήσει ο γάμος, αλλά την ίδια χρονιά ο πατέρας της αναγκάστηκε να διαλύσει τον αρραβώνα για να παντρέψει την κόρη του με τον Φίλιππο Β΄ βασιλιά της Γαλλίας

Γάμος με τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο Β΄ Αύγουστο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της με τον Φίλιππο Β΄ έγινε ύστερα από πρόταση του θείου της Ισαβέλλας Φιλίππου κόμητος της Φλάνδρας, που ήταν σύμβουλος του Γάλλου βασιλιά.[2] Η τελετή του γάμου έγινε στη Μπαπώμ στις 28 Απριλίου 1180. Η Ισαβέλλα έλαβε σαν προίκα την κομητεία του Αρτουά· στέφθηκε βασίλισσα της Γαλλίας στην Βασιλική Σαιν-Ντενί στις 28 Αυγούστου 1180. Καθώς ο πατέρας της θεωρούσε τον εαυτό του απόγονο του Καρλομάγνου, ο γάμος καταγράφηκε σαν ένωση των δύο κορυφαίων δυναστειών.

Ο γάμος δυσαρέστησε έντονα την πεθερά της Αδέλα της Καμπανίας, επειδή διαλύθηκε ο αρραβώνας με τον ανιψιό της με αποτέλεσμα την υποτίμηση των αδελφών της Ερρίκου Α΄ της Καμπανίας, Θεοβάλδου Ε΄ του Μπλουά και των υπολοίπων συγγενών της από την Καμπανία στην βασιλική αυλή. Ο σύζυγός της έδειξε υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στην Ισαβέλλα, επειδή καθυστερούσε να του φέρει τον διάδοχο, αν και ήταν μόνο 14 ετών.[3] Η συμμαχία τού πατέρα της Βαλδουίνου με τον κόμη της Φλάνδρας -με τον οποίο ο Φίλιππος Β΄ Αύγουστος βρισκόταν σε πόλεμο από το 1184- εξόργισε περισσότερο τον βασιλιά, που αποφάσισε να τη χωρίσει. Η Ισαβέλλα τότε σύμφωνα με τον Γισλεβέρτο του Μόνς εμφανίστηκε ξυπόλητη και ντυμένη σαν ζητιάνα στις εκκλησίες της πόλης: αυτό της έφερε φανατικούς υποστηρικτές και ο Φίλιππος Β΄ Αύγουστος αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδια του.[4] Ο θείος τού Φιλίππου Β΄ Αυγούστου, Ροβέρτος Α΄ του Ντρε έκανε επιτυχή παρέμβαση στον ανιψιό του, ο οποίος, από φόβο μην τυχόν χάσει την κομητεία του Αρτουά, ματαίωσε όλες τις σκέψεις του για διαζύγιο.[5] Η γέννηση του διαδόχου δελφίνου Λουδοβίκου (5 Σεπτεμβρίου 1187) έφερε την τελική αποκατάσταση στις σχέσεις τους. Η Ισαβέλλα απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 1190 από επιπλοκές στην γέννα δύο δίδυμων γιων, που επέζησαν τρεις ημέρες.

Τάφηκε στην Παναγία των Παρισίων· η Ισαβέλλα, αν και ήταν μόλις 20 ετών, είχε γίνει αρκετά δημοφιλής βασίλισσα.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nolan 2007, σελ. 79.
  2. Bradbury 1997, σελ. 55-56.
  3. Bradbury 1997, σελ. 58-59.
  4. Nolan 2007, σελ. 83
  5. Bouyer 1992, σελ. ?.
  6. Nolan 2007, σελ. 87.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bouyer, Christian (1992). Les reines de France. Perrin.
  • Bradbury, Jim (1997). Philip Augustus: King of France 1180-1223. Routledge.
  • Nolan, Kathleen D. (2003). Capetian Women. Palgrave Macmillan.