Λουδοβίκος Ζ΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος Ζ΄ της Βαυαρίας
Ludbar.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ludwig VII (Γερμανικά)
Γέννηση 1368 (περίπου)
Θάνατος 1  Μαΐου 1447
Burghausen
Εθνικότητα Γερμανοί
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Anne de Bourbon
Catherine of Alençon
Τέκνα Λουδοβίκος Η΄ της Βαυαρίας
Γονείς Στέφανος Γ΄ της Βαυαρίας και Ταντέα Βισκόντι
Αδέλφια Johann von Moosburg
Ισαβέλλα της Βαυαρίας
Οικογένεια Οίκος του Βίττελσμπαχ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Κυβερνήτης της Βαστίλης (1413–1416)
δούκας της Βαυαρίας
Βραβεύσεις Ιππότης της Τάξης του Ιερού Μνήματος

Ο Λουδοβίκος Ζ΄ ο γενειοφόρος, γερμ. Ludwig VII der bärtige (π. 1368 - 1 Μαΐου 1447) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν δούκας της Βαυαρίας-Ίνγκολστατ (1413-43).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Στεφάνου Γ΄ δούκα της Βαυαρίας-Ίνγκολστατ και της Ταντέας (Θαδδαίας) Βισκόντι, κόρης του Μπερναμπό Βισκόντι κυβερνήτη του Μιλάνου. Η αδελφή του Ισαβέλλα είχε παντρευτεί τον Κάρολο ΣΤ΄ Βαλουά της Γαλλίας και ο Λουδοβίκος Ζ΄ πέρασε μερικά χρόνια στη Γαλλία.

Οι πολίτες της Λιέγης είχαν εξεγερθεί εναντίον του εξαδέλφου τού πατέρα του, τού Ιωάννη Γ΄ επισκόπου της Λιέγης. Το 1408 ο Λουδοβίκος Ζ΄, ο Γουλιέλμος Β΄ δούκας της Βαυαρίας-Στράουμπινγκ (αδελφός τού Ιωάννη Γ΄) και ο Ιωάννης Α΄ Βαλουά δούκας της Βουργουνδίας τους νίκησαν στο πεδίο του Οτέ (Othée).

Όταν το 1413 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε, διέταξε το κτίσιμο του Νέου Κάστρου του Ίνγκολστατ, ενός κτηρίου επηρεασμένου από τον Γαλλικό Γοτθικό ρυθμό. Ήταν πολύ θερμός χαρακτήρας, ήλθε σε αντιπαράθεση με τον πρώην σύμμαχό του Ιωάννη Α΄· επίσης με τον εξάδελφό του Ερρίκο ΙΣΤ΄ δούκα της Βαυαρίας-Λάντσουτ. Ο τελευταίος ένωσε τους εχθρούς του Λουδοβίκου Ζ΄ σε μία ομάδα, την Εταιρεία του Παπαγάλου το 1414 και έκαναν ένα Συνέδριο το επόμενο έτος στην Κωνσταντία.

Το 1425 απεβίωσε ο Ιωάννης Γ΄ επίσκοπος της Λιέγης, που ήταν και δούκας της Βαυαρίας-Στράουμπινγκ, τελευταίος του κλάδου του. Ο Λουδοβίκος Ζ΄ ήρθε σε σύγκρουση με τον Ερρίκο ΙΣΤ΄ και τους αδελφούς Ερνέστο και Γουλιέλμο Γ΄ δουκών της Βαυαρίας-Μονάχου. Οι τέσσερίς τους ήταν τα ανίψια του Ιωάννη Γ΄. Το αποτέλεσμα ήταν το 1429 να διαιρεθεί το Στράουμπινγκ μεταξύ τους.

Το 1443 ο Λουδοβίκος Γ΄ φυλακίστηκε από τον γιο του Λουδοβίκο Η΄, σύμμαχο του Ερρίκου ΙΣΤ΄. Ο Λουδοβίκος Η΄ απεβίωσε το 1445 και δύο έτη μετά απεβίωσε και ο Λουδοβίκος Γ΄ εγκάθειρκτος. Τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος ΣΤ΄ ως εξάδελφός του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1402 την Άννα των Βουρβόνων, κόρη του Ιωάννη Α΄ κόμη του Λα Μαρκ και είχε επιζόν τέκνο:

Η Άννα απεβίωσε το 1408 και ο Λουδοβίκος Ζ΄ το 1413 έκανε δεύτερο γάμο, με την Αικατερίνη των Καπέτων, κόρη του Πέτρου Β΄ κόμη του Αλανσόν και είχαν δύο τέκνα που δεν επέζησαν.

Από διάφορες ερωμένες είχε μερικά νόθα τέκνα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis VII, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).