Καρλόττα της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καρλόττα της Σαβοΐας
Charlotte de Savoie.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Αμπουάζ
Σύζυγος Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας
Τέκνα Άννα της Γαλλίας, Ιωάννα της Γαλλίας και Κάρολος Η΄ της Γαλλίας
Γονείς Λουδοβίκος Α΄ της Σαβοΐας και Άννα της Κύπρου
Αδέλφια Μπόνα της Σαβοΐας, Μαργαρίτα της Σαβοΐας, Μαρία της Σαβοΐας, Κόμισσα του Σεν-Πολ, Φραγκίσκος της Σαβοΐας, Ιανός της Σαβοΐας, Αμαδέος Θ΄ της Σαβοΐας, Φίλιππος Β΄, Δούκας της Σαβοΐας και Λουδοβίκος της Γενεύης
Commons page Πολυμέσα

Η Καρλόττα της Σαβοΐας (Charlotte de Savoie, 11 Νοεμβρίου 1441 - 1 Δεκεμβρίου 1483) ήταν δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου του 11ου και κόρη του Λουδοβίκου, δούκα της Σαβοΐας, και της Άννας Λουζινιάν της Κύπρου. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1451 παντρεύτηκε τον δελφίνο Λουδοβίκο της Γαλλίας (μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκο ΙΑ'), μεγαλύτερο γιο του Καρόλου του Ζ' της Γαλλίας και της Μαρίας του Ανζού.

Παρά τις αρετές της, ο Λουδοβίκος την αμέλησε. Για παράδειγμα, αμέσως μετά την άνοδό του στο Γαλλικό θρόνο, την εγκατέλειψε στην Βουργουνδία, αφήνοντας τη νεαρή βασίλισσα στο έλεος της Ισαβέλας των Βουρβόνων, συζύγου του Καρόλου, διαδόχου της Βουργουνδίας. Ήταν μητέρα του βασιλιά Καρόλου Η' και της Άννας της Γαλλίας.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charlotte of Savoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).