Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Ιερώνυμος
Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου
Από10 Νοεμβρίου 2018
ΠροκάτοχοςΙγνάτιος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση21 Απριλίου 1971 (1971-04-21) (52 ετών)[1]
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος (κατά κόσμον Παναγιώτης Νικολόπουλος, γενν. 21 Απριλίου 1971)[1] είναι Έλληνας επίσκοπος, θεολόγος και νομικός, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου[2] από το 2018.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, με καταγωγή από την Ηλεία και τη Μύκονο.[3] Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία του Δικαίου (Βυζαντινορωμαϊκό Δίκαιο) από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν. Ομιλεί την ελληνική, αγγλική, γερμανική, ολλανδική και τουρκική γλώσσα.[2]

Εκάρη μοναχός στις 7 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιερά Μονή Αντινίτσης Φθιώτιδος και διάκονος επτά ημέρες αργότερα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2000 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Λαμία και αυθημερόν χειροθετήθηκε σε Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες της Λαμίας και της Αθήνας, καθώς και ως γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος συμβουλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εθελοντής παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.[2]

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη μητροπολίτης της μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου στις 5 Οκτωβρίου 2018 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.[4] Η ενθρόνισή του έγινε στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.[5]

Με προσωπικές του ενέργειες επανέφερε στη Λάρισα τα οστά του μητροπολίτη Λαρίσης Ιακώβου Σχίζα ο οποίος το 1968 είχε διωχθεί από το τότε δικτατορικό καθεστώς και εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Λάρισα. Τα οστά τοποθετήθηκαν μόνιμα στο παλαιό κοιμητήριο της Λάρισας, ώστε μετά θάνατον ο Ιάκωβος να επιστρέψει στην πόλη που διακόνησε ως επίσκοπος, παρά την τότε αντικανονική απομάκρυνσή του.[6][7]

Στις 30 Μαΐου 2023 ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος αναγορεύθηκε[8] επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος έχει συγγράψει και μεταφράσει διάφορα βιβλία:[2]

  • Χρονολογώντας κι εξακριβώνοντας (μετάφραση)
  • Ο Διάλογος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με τους Χίονες (μονογραφία)
  • Ὁ ἐν τῷ κόσμῳ ἄγαμος κληρικός (μονογραφία)
  • Περί των ρασοφόρων μοναχῶν (μονογραφία)
  • Αἱ Μητροπολιτικαί Ἐκλογαί τοῦ 1965, Συμβολή εἰς τήν Ἱστορίαν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (μονογραφία)
  • Προσκυνητάριον Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Βλασίου Στυλίδος (ανέκδοτο)

Επιπλέον, υπήρξε συντάκτης του εβδομαδιαίου φυλλαδίου «Φωνή Κυρίου» που εκδίδει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων και μελετών σε νομικά και θεολογικά περιοδικά, και εξακολουθεί να γράφει ποιμαντικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Δημόσιες παρεμβάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, δήλωσε σε συνέντευξή του[9] τον Νοέμβριο του 2019 ότι το ζήτημα δεν είναι πρόσφατο, αλλά ξεκινάει από το 1917, όταν ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση, κατά την οποία η πλειονότητα των Ουκρανών τάχθηκε με τον Τσάρο και έτσι αυτό υπήρξε αφορμή δημιουργίας εθνικού μίσους μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Επισήμανε ότι η πολιτική αυτή διένεξη, μετά και την εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων, πέρασε και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Τόνισε όμως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να αποφύγει την ανάμιξη σε αυτή την διαμάχη, εφόσον αποτελεί ζήτημα που αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει δικαίωμα να χορηγήσει την αυτοκεφαλία σε άλλες Εκκλησίες. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας ανέστειλε την κοινωνία του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πλαίσιο γεωπολιτικών συμφερόντων. Θεώρησε σημαντικό να αποφευχθεί ο διχασμός μεταξύ των Ορθοδόξων και να πορευθούμε με βάση τις αρχές της κανονικότητας και της ορθόδοξης εκκλησιολογίας.

Μεταναστευτικό ζήτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το θέμα του μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος μίλησε τον Νοέμβριο του 2019[9] θίγοντας διάφορες πτυχές του προβλήματος. Τόνισε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα ως κρίση αλλά ως «πρόκληση», προσθέτοντας ότι πρέπει να πορευθούμε με ανθρωπιά, με διάθεση φιλοξενίας, χωρίς διχασμό και με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας και της Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους συνέλληνες, τους κατοίκους των νησιών τα οποία πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές (Λέσβος, Χίος). Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος σχεδιασμός από την πολιτεία για τη διαχείριση της κατάστασης και ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αυτοσχεδιάσει. Για τη μετακίνηση παράνομων μεταναστών στην Καρίτσα Λάρισας, δήλωσε ότι τοποθετείται δυσανάλογος αριθμός μεταναστών σε σχέση με τον μικρό πληθυσμό του χωριού. Έκρινε θετικό το ότι υπάρχει στόχος να μην ξεπεράσει το 1% του ντόπιου πληθυσμού ο αριθμός των μεταναστών που θα μεταφέρονται σε διάφορες περιοχές. Επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε η δημιουργία γκέτο, καθώς η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δημιουργούν γκέτο και αυτό συνοδεύεται από αύξηση της εγκληματικότητας. Χαρακτήρισε όμως ως ανέκδοτο την άποψη που εκφράζεται για τον κίνδυνο αλλοίωσης της πίστης και της ταυτότητας των Ελλήνων και τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξουν λανθασμένες αντιδράσεις και να μην γίνονται δηλώσεις που ενσπείρουν τον φόβο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κύριος Ιερώνυμος (γεν. 1971). (Εκκλησία της Ελλάδος)». Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. 7 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου». Εκκλησια της Ελλάδος. 28 Μαρτίου 2020. 
  3. «Με μυκονιάτικες ρίζες ο νέος Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος, 6/10/2018». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. 
  4. «Νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος». protothema.gr. 2018-10-05. https://www.protothema.gr/greece/article/827096/neos-mitropolitis-larisis-kai-turnavou-o-arhimandritis-ieronumos-nikolopoulos/. Ανακτήθηκε στις 2020-03-25. 
  5. «Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου». orthodoxia.info. 2018-11-10. https://orthodoxia.info/news/157429-2/. Ανακτήθηκε στις 2020-03-25. 
  6. Επαναφορά Των Οστών Του Μακαριστού Λαρίσης Και Πλαταμώνος Ιακώβου Σχίζα, 20/01/2020, Ι.Μ.Λαρίσης
  7. Στη Λάρισα «αναπαύεται» πλέον ο Μακαριστός Ιάκωβος Σχίζας, Εφημερίδα Ελευθερία, 21/01/2020
  8. ΕΚΠΑ, Τμήμα Δημοσ. Σχέσεων, Εθιμοτυπίας & πολιτιστ. εκδηλώσεων: Εκδηλώσεις, Μεγάλη αίθουσα
  9. 9,0 9,1 «Mητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος: Πρόκληση το προσφυγικό». ert.gr. 2019-11-08. https://www.ert.gr/%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B1/mitropolitis-larisis-ieronymos-proklisi-to-prosfygiko/. Ανακτήθηκε στις 2020-03-25. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]