Αλφρέδος ο Μέγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφρέδος του Ουέσσεξ
Statue d'Alfred le Grand à Winchester.jpg
Γέννηση
Δυτικό Μπέρκσαϊρ
Θάνατος
Γουίντσεστερ
Υπηκοότητα Βασίλειο της Αγγλίας
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ίαλσουιθ ()
Τέκνα Έθελφλαεντ, Εδουάρδος ο Γηραιός, Έλφθριθ της Φλάνδρας, Έθελουερντ και Έθελγκιφου
Γονείς Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και Οσμπούργκα
Αδέλφια Æthelswith, Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ, Έθελμπερτ του Ουέσσεξ, Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ και Έθελσταν του Ουέσσεξ
Commons page Πολυμέσα

Ο Αλφρέδος του Ουέσσεξ ή Αλφρέδος ο Μέγας (849 - 26 Οκτωβρίου 899) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ (871 - 899), πέμπτος και μικρότερος γιος του βασιλιά Εθελγούλφ του Ουέσσεξ από την πρώτη σύζυγο του, Οσμπούργκα, ο κορυφαίος βασιλιάς από τον Οίκο του Ουέσσεξ. Διαδέχθηκε τον τέταρτο αδελφό του, Έθελρεντ, που σκοτώθηκε στην μάχη του Μέρτον σε συνεχείς πολέμους κατά των Δανών Βίκινγκς. O Αλφρέδος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και θεωρείται συνήθως ως ήρωας της Χριστιανικής Εκκλησίας στην Αγγλικανική Εκκλησία. Εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Τελικός διάδοχος του θρόνου, αν και μικρότερος γιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια ιστορία, είχε επισκεφτεί σε ηλικία πέντε ετών την Ρώμη με τον πατέρα του, Εθελγούλφ, όπου αναφέρεται ότι ο πάπας Λέων Δ΄ τον έστεψε βασιλιά, παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ζούσαν τέσσερις μεγαλύτεροι αδελφοί του. Η πράξη αυτή εξόργισε τον μεγαλύτερο αδελφό του, Εθελμπάλντ, ο οποίος, όταν επέστρεψε, εκθρόνισε τον πατέρα του (858) και έγινε βασιλιάς, υποσκελίζοντας τον Αλφρέδο στην αφάνεια.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας των δύο μεγαλύτερων αδελφών του, Εθελμπάλντ και Έθελμπερτ, δεν υπάρχει καμιά αναφορά γύρω από το όνομα του, μονάχα με την άνοδο του τρίτου του αδελφού στον θρόνο, Εθελρέντ (866). Ανέλαβε σημαντικές θέσεις στην βασιλική αυλή. Ήταν άλλωστε συνήθεια στα Γερμανικά φύλα, στα οποία ανήκαν και οι Αγγλοσάξονες, ο διάδοχος του θρόνου να έχει την θέση αντιβασιλέα και ιδιαίτερα στρατιωτικού αρχηγού, γι' αυτό και ακολούθησε τον Εθελρέντ σε όλες τις εκστρατείες του. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε σημαντικές στρατιωτικές εκστρατείες κατά των Βίκινγκς. Μετά από κάποιες νίκες στην αρχή, στο τέλος υπέστησαν πανωλεθρίες στην μάχη του Μπάσινγκ και τέλος στην μάχη του Μέρτον στις 22 Μαρτίου 871.

Τελική επικράτηση του κατά των Δανών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του Έθελρεντ (23 Απριλίου), τον διαδέχτηκε ο μικρός του αδελφός, Αλφρέδος, παρά το γεγονός ότι άφησε δύο μικρούς ανήλικους γιους. Ο Αλφρέδος έπεισε το Συμβούλιο εκλογής να γίνει αυτός βασιλιάς προσωρινά, προφασιζόμενος τον κίνδυνο των Βίκινγκς. Τα επόμενα χρόνια, οι Δανοί ενοχλούσαν συνεχώς το Ουέσσεξ με επιθέσεις που έγιναν εντονότερες (876), όταν ανέλαβε νέος αρχηγός τους ο Γκούθρουμ. Τον Ιανουάριο του 878, σε μια ξαφνική τους επίθεση έκαναν μεγάλη ζημιά στον στρατό του Αλφρέδου. Ο Αλφρέδος δραπέτευσε από την πανωλεθρία του στρατού του. Θρύλοι λένε ότι βρήκε καταφύγιο σε μια γυναίκα χωρική, άλλοι λένε ότι βρέθηκε κατάσκοπος στον στρατό του Γκούθρουμ. Έτσι έμαθε τα σχέδια τους, με αποτέλεσμα να έχει αποφασιστική νίκη στην μάχη του Έντινγκτον. Ο Γκούθρουμ υποτάχθηκε, ενώ αυτός και 29 αρχηγοί του βαπτίστηκαν χριστιανοί (είναι γνωστός και με το χριστιανικό όνομα Έθελσταν).

Η Αγγλία χωρίστηκε σε δύο βασίλεια: Στη νοτιοδυτική, στην οποία βρισκόταν το βασίλειο του Ουέσσεξ και η Μερκία υπό τους Σάξονες, και στη βορειοανατολική, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου υπό τους Δανούς Βίκινγκς. Οι Δανοί επιτέθηκαν ξανά (884885). Τελικά κλείστηκε ειρήνη μεταξύ Αλφρέδου και Γκουθρούμ, αλλά τον χειμώνα του 892 οι Δανοί επιτέθηκαν ξανά περισσότερο αποφασισμένοι, παίρνοντας μαζί και τις οικογένειες τους. Επιτέθηκαν με 330 πλοία, αφού πρώτα χωρίστηκαν σε δύο διευθύνσεις: το κύριο σώμα στο Άπλντορ του Κεντ και οι υπόλοιποι, υπό τον Χάστειν, στο Μίλτον επίσης του Κεντ. Οι Δανοί του Αππλεντό γνώρισαν την επίθεση του μεγάλου γιου του Αλφρέδου, Εδουάρδου, ηττήθηκαν στο Σάρεϊ, και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε ένα νησί.

Ο Αλφρέδος άφησε τον γιο του να ανακουφιστεί, όταν έμαθε ότι οι Ανατολικοί Δανοί άρχισαν να πολιορκούν το Έσσεξ με μια άγνωστη δύναμη Βίκινγκς που αποβιβάστηκε στην ακτή του βορείου Ντέβον. Ο Χάστειν βάδισε μέσω του Τάμεση, προκειμένου να ενωθεί μαζί τους, αλλά συνάντησε σκληρή αντίσταση από τους κόμητες της Μερκίας, του Γουίλτσαϊρ και του Σόμερσετ, μπλοκαρίστηκε και μάζεψε ενισχύσεις κάνοντας αιφνιδιαστική επίθεση στο Τσέστερ. Οι Σάξονες προτίμησαν να μπλοκάρουν τις ενισχύσεις, ώστε να εξαντληθεί, από το να κάνουν απευθείας επίθεση. Στις αρχές του 895, επιχείρησαν να επιτεθούν στο Λονδίνο, αλλά απέτυχαν. Τότε ο Αλφρέδος έφτασε με μεγάλο στρατό Σαξώνων και οι Δανοί τρομοκρατημένοι διασκορπίστηκαν. Ο Χάστειν εξαφανίστηκε από την ιστορία με άγνωστη από τότε τύχη.

Σημαντικός κυβερνήτης, ιδρυτής του Αγγλικού ναυτικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Αλφρέδος ο Μέγας παρακολουθεί την κατάληψη του στόλου της Δανίας.

Αφού εξέλιπε ο κίνδυνος των Βίκινγκς, ο Αλφρέδος αφοσιώθηκε στην εσωτερική οργάνωση της χώρας του και ιδιαίτερα στην δημιουργία ισχυρής ναυτικής δύναμης, που βρισκόταν σε πρωτόγονα επίπεδα μέχρι την εποχή της βασιλείας του. Τα πλοία που κατασκευάστηκαν από τον Αλφρέδο ήταν μεγάλα, ευκίνητα και ταχύτατα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες οποιουδήποτε πολέμου με Δανούς πειρατές. Το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας όπως και το εθνικό ναυτικό των Η.Π.Α τον έχουν δικαιολογημένα σαν σύμβολο τους. Αναδιοργάνωσε τα λιμάνια, τις πόλεις, δημιούργησε ισχυρό στρατό και οχύρωσε όλη την χώρα με χιλιάδες φρούρια. Κωδικοποίησε όλους τους παλιότερους νόμους των Κελτών και των Σαξόνων, δημιούργησε νέους για την προστασία των φτωχών και αδυνάτων, ευνόησε την δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη. Σημαντικό είναι το έργο του και στον πολιτιστικό τομέα, αφού ο ίδιος μετέφρασε εκκλησιαστικά και ιστορικά κείμενα. Ο Αλφρέδος πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 899.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (868) την Ίλσγουιθ, κόρη του κόμη του Γκέινι. Παιδιά τους ήταν:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pratt, David: The political thought of King Alfred the Great (Cambridge Studies in Medieval Life and Thought: Fourth Series, 2007)
  • Parker, Joanne: England's Darling The Victorian Cult of Alfred the Great, 2007,
  • Pollard, Justin: Alfred the Great : the man who made England, 2006
  • Fry, Fred: Patterns of Power: The Military Campaigns of Alfred the Great, 2006,
  • Ancestral roots of sixty colonists who came to New England between 1623 and 1650 : the lineage of Alfred the Great, Charlemagne, Malcolm of Scotland, Robert the Strong, and some of their descendants, 1976
  • Giles, J. A. (ed.): The Whole Works of King Alfred the Great (Jubilee Edition, 3 vols, Oxford and Cambridge, 1858)
  • The whole works of King Alfred the Great, with preliminary essays, illustrative of the history, arts, and manners, of the ninth century, 1969

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έθελρεντ
Βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων
Flag of Wessex.png

871 - 899
Διάδοχος
Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alfred the Great της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).