Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έθελσταν Έθελινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έθελσταν Έθελιγκ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 980[1]
Θάνατος25  Ιουνίου 1014
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΈθελρεντ του Ουέσσεξ[2][3] και Έλφγκιφου της Υόρκης[2][3]
ΑδέλφιαΓκόντα της Αγγλίας
Εδουάρδος ο Ομολογητής
Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος[3]
Έαντουιγκ Έθελιγκ
Άλφρεντ Αίθελινγκ
Έαντρεντ Έθελιγκ
Eadgyth[3]
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ

Ο Έθελσταν Έθελινγκ (Æþelstan Æþeling, περί το 980 - 25 Ιουνίου 1014) μέλος του Οίκου του Ουέσεξ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Έθελρεντ του Ουέσσεξ και της Ελφγκίφου της Υόρκης, αναμφισβήτητα ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου μέχρι τον θάνατο του.[4] Η πρώτη του εμφάνιση σημειώνεται σε ένα καταστατικό το οποίο εκδόθηκε απο τον πατέρα του (993). Το μεγαλύτερο διάστημα τα παιδικά του χρόνια το πέρασε στο δυτικό Σάσσεξ όπου ανατράφηκε από την γιαγιά του Έλφθράιθ, δεν είναι γνωστό τίποτα για εκείνη την περίοδο της ζωής του εκτός από την στενή φιλία του με τον Σίγκεφορντ και τον Μόρκαρ δυο από τους κυβερνήτες των πέντε επαρχιών στην Ανατολική Μίντλαντς.

Στα τέλη του 1013 ο πατέρας του εξαναγκάστηκε να εξοριστεί απο την Αγγλία στην Νορμανδία μαζί με την οικογένεια που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του με την Έμμα της Νορμανδίας μετά την κατάληψη της χώρας απο τον Σβεν Α΄ της Δανίας. Ο ίδιος ο Έθελσταν Έθελινγκ μαζί με τους αδελφούς του τους οποίους είχε αποκτήσει ο πατέρας του από τον πρώτο του γάμο και ζούσαν ακόμα Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος και Έντουιγκ Έθελινγκ φαίνεται οτι εκείνη την περίοδο παρέμειναν στην Αγγλία, ο Έθελσταν εμφανίζεται σε ένα καταστατικό του 1013.[5] Ο Έθελσταν ήταν ένας εξαιρετικός πολεμικός πρίγκιπας, είχε συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή απο σπαθιά, πολεμικά άλογα και εξοπλισμό μάχης.[6] Με την θέληση του πολλά αντίγραφα της πολεμικής του συλλογής κατασκευάστηκαν την ημέρα του θανάτου του.[5] Κληροδότησε στον αδελφό του Έντμουντ τον Σιδηρόπλευρο ένα σπαθί το οποίο ανήκε στον Όφα της Μερκίας, στον άλλο αδελφό του Έντουιγκ κληροδότησε ένα πολύτιμο ασημένιο σπαθί, τα περισσότερα απο τα τμήματα της συλλογής του διανεμήθηκαν ανάμεσα σε υπηρέτες, φίλους και σε μοναστήρια. Ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για τον πατέρα του, την γιαγιά του και τα αδέλφια του παραλείπονται αναφορές για την μητέρα του, επιπλέον παραλείπονται αναφορές που σχετίζονται με τον ίδιο για την μητριά του Έμμα και τα ετεροθαλή αδέλφια του γεγονός που εκδηλώνει διαίρεση του βασιλείου εκείνη την εποχή.[7] Τάφηκε στο παλιό αβαείο του Ουίντσεστερ τόπο ταφής πολλών μελών της βασιλικής οικογένειας ανάμεσα στα οποία και ο αδελφός του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου Έθελγουιρντ το 922.[8]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 «Kindred Britain»
  4. Æthelstan Ætheling, Oxford Online DNB. Frank Barlow thinks that 1012 is more probable as the year of death, Barlow, Edward the Confessor, p. 30.
  5. 5,0 5,1 Æthelstan Ætheling, Oxford Online DNB
  6. Barlow, Edward the Confessor, p. 34.
  7. Barlow, Edward the Confessor, pp. 29, n. 1 and 34-35
  8. Stafford, Queen Emma & Queen Edith, p. 222
  • Anglo-Saxon will: S 1503 (AD 1014)
  • Barlow, Frank. Edward the Confessor. Berkeley (CA), 1970
  • Simon Keynes, Æthelstan Ætheling, 2004, Oxford Online DNB
  • Pauline Stafford, Queen Emma & Queen Edith, Blackwell, 2001


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Æthelstan Ætheling της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).